Любі друзі Януковича обгородять Крим «колючим дротом»
20.12.2011   //  

Могильов, тільки приїхавши в Крим, віддав Тулубу, Демішкану і Бойко 9 тисяч гектарів мисливських угідь, аби вони зробили Януковичу ще одне «Сухолуччя». Тепер в Великій Алушті.

 

А досвід таки справді –  не проп’єш. Анатолій Могильов уже через місяць по призначенні прем’єр-міністром Криму виставив своєму благодійнику шикарний магарич. Своїм розпорядженням від 12 грудня він віддав 8836 гектарів мисливських угідь Великої Алушти в «тимчасове довгострокове користування» на 25 років громадській організації «Товариство мисливців і рибалок «Кедр». Мова йде про землі ДП «Алуштинське лісове господарство», ДП «Алушта», ДП «Таврида», ПАТ «Алуштинський ефіроолійний радгосп-завод»

Про цю оборудку стало відомо, коли місцеві мисливці звернулись за захистом до прокуратури, а вже від них докотилось до  місцевих ЗМІ. При цьому було згадано про більш ранню спробу загарбати ці угіддя таким собі ТОВ «Клуб спортивного полювання «Південнобережний». Виглядало так, нібито відбувся розтягнутий в часі тендер з обмеженою участю з використанням «попередньої кваліфікації».

Ініціативні мисливці розповіли журналістам про свої сумні підозри щодо загарбників.

«Коли громадськість наших територіальних громад виступила проти передачі угідь в користування приватному клубу, представники “Південнобережного” відкликали свої документи. Проте за нашою інформацією ті ж особи перереєстрували свою організацію в клуб “Кедр” і намагаються повторно отримати угіддя. Говорять, що за цим стоїть син президента, і з часом на мисливських угіддях з’являться котеджі, готелі і вертолітні майданчики для приїзду і відпочинку віп-персон. Простим жителям Криму залишиться жити за колючим дротом», – пояснили в ініціативній групі.

«Сьогодні це питання підняте на рівні української влади. Уряд України не знає багато чого, що відбувається в Криму. В Алушті мене вже трохи прилякали, але я не боюся нікого. Ми повинні думати, що залишимо своїм дітям і онукам», – заявив голова кримської організації Українського товариства мисливців і рибалок Михайло Свиридов.

Але перевірка показала, що ображеним кримчанам годі сподіватись на «політичний притулок» в стінах прокуратури. Бо кримчани абсолютно праві в своїх підозрах щодо причетності Януковича до цієї історії.

Товариство мисливців і рибалок «Кедр» в Україні є лише одне – ГО зареєстрована в селі Нові Петрівці під Києвом, яке очолює Микола Гордійчук. Про цю контору вже неодноразово писалось. Останнього разу «Кедр» і Гордійчук спливали в інтерв’ю будівельника, якого банально «кинули» на гроші на будівництві «Сухолуччя», мисливської резиденція Януковича під Києвом, поряд з тими самими Новими Петрівцями і «Межигір’ям».

Але розчаруємо кримчан в наявності офіційного зв’язку між «Кедром» та «Південнобережним». Зареєстрований у червні 2011 року в Алушті, він має засновником Андрія Пріпутнікова (ТОВ «Професіонал», ТОВ «Крим-Схід»), якого називають другим в Криму забудовником після «Консолі» Володимира Константінова, спікера місцевого парламенту. Пріпутніков навіть був депутатом в цьому парламенті від ющенківської «Нашої України». Тому тут можуть питання щодо того, чому його клубу не довірили отримати угіддя для Януковича.

А ось щодо «Кедра» питань бути не може. Громадська організація заснована в 2008 наступними громадянами: Сергієм Тулубом, Володимиром Демішканом і Юрієм Бойко. По черзі: екс-міністром вуглепрому, а нині губернатором Черкащини Тулубом, головою «Укравтодору» і стародавнім партнером Януковича по полюванню Демішканом, міністром енергетики і уродженцем Луганщини – Бойком.

Чи підніметься на цих громадян рука у слідчих Віктора Пшонки, кума Януковича? Питання з розряду «трошки дибільних». А чи будуть тепер неприємності в алуштинського мисливця Михайла Свиридова? Питання риторичне. Тому що Януковичу потрібно мисливське угіддя в Криму. Йому ж за чверть мільярда вилизують місцеві резиденції не для того, щоб він в гольф там грав (це неможливо з точки зору прибережного ландшафту).

І питання «на хвоста». Раніше було з’ясовано причетність бізнесових структур Андрія Клюєва до офшорних схем «Межигір’я». Як бачимо до покращення життя Лідера вже сьогодні причетні старі донбаські кадри Тулуб, Демішкан і Бойко.

Так що щедрих людей в Україні не бракує. Прикро лише, що дарують вони те, що належить усім нам.

UpD. 21 грудня парламент Криму не з першого разу “пойняв” хто ці “кедріоти”. Константінову довелось оголошувати півгодинну перерву на втовкмачування прописних істин, після якої депутати вже слухняно проголосували за землевідвід для комфортного полювання істинного власника “Кедру”.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»