Єжель цілий рік тягнув з замовленням лазні на півтора мільйони
16.12.2011   //  

Міністерство оборони України 7 грудня уклало угоду з концерном «Військторгсервіс» на послуги лазень вартістю 1,56 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», через провал попередніх спроб Міноборони підібрати постачальники послуг для військових частин в смт.Десна (Чернігівська обл.), містах Хмельницький, Житомир, Бердичів та Новоград-Волинський (Житомирська обл.).

Протягом 2011 року двічі було проведено процедури закупівлі «відкриті торги» на закупівлю послуг лазень. Під час проведення відкритих торгів у квітні участь у торгах  приймали два учасники ТОВ «Пральний комплекс» та Концерн «Військторгсервіс». Однак приватна фірма, яка контролюється британським офшором «Вотейтік Індастріз Корп.», не підтвердила кваліфікаційні критерії визначені статтею 16 Закону України «Про здійснення державних закупівель», а саме для надання послуг лазень в учасника відсутні обладнання та матеріально-технічна база, а також відсутні працівники відповідної кваліфікації.

У липні відкриті торги також  були відмінені, оскільки до участі у них було подано лише одну пропозицію від «Військторгсервісу», чиї філії протягом останніх 10 років є надавачами послуг лазень для потреб Збройних Сил України. Лазне-пральні комбінати концерну розташовані на території військових містечок.

На початку серпня до Міністерства економічного розвитку і торгівлі було надіслано комплект документів щодо погодження застосування процедури закупівлі «в одного учасника». Однак, після тривалого розгляду (три місяці) Міноборони отримало відмову у погодженні. Відмова була отримана Міністерством оборони у період набрання чинності змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель», який позбавив Мінекономрозвитку права погоджувати неконкурентні процедури. Нова редакція закону дозволяє замовникам здійснювати закупівлю «в одного учасника» без будь-якого погоджень з боку органів влади. Тому Міноборони наприкінці року і вдалось укласти угоду з «Військторгсервісом», який надавав армії послуги лазень протягом десяти місяців 2011 року, після чого повідомив про неможливість подальшої співпраці у зв’язку із закінченням зобов’язань за укладеними раніше договорами по наданню послуг лазень.

Нагадаємо, протягому року міністр оборони Михайло Єжель неодноразово става обєктом критики на закритих засчданнях Кабінету міністрів через лобіювання непрозорих схем забезпечання армії харчами.