МВС за 15 мільйонів купило у ЄДАПСу грудневий запас полімерних сторінок для закордонних паспортів
14.12.2011   //  

Міністерство внутрішніх справ України 12 грудня уклало угоду з Консорціумом «ЄДАПС» на придбання 100,5 тисяч персоніфікованих бланків паспортів громадянина України для виїзду за кордон (сторінок з полімерних матеріалів). Вартість угоди склала 15,00 млн грн. Про це повідомляється «Віснику державних закупівель».

Бланки, придбані по 149 грн./од, дозволять забезпечити належну роботу паспортних служб до кінця 2011 року. Оскільки існуючого запасу паспортів вистачило лише до початку грудня 2011 року, йдеться в обґрунтуванні закупівлі, проведеної за неконкурентною процедурою «в одного учасника».

Міліція обрала постачальником «ЄДАПС» тому, що консорціум є виробником полімерних сторінко для закордонних паспортів з моменту їх впровадження в липні 2007 року. Інші потенційні виробники відмовились від цього підряду, повідомляє МВС.

«На запит МВС, державні підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» та «Київська офсетна фабрика» надали відповідь про відсутність технічної можливості виготовити за встановленими стандартами (параметрами) у стислі строки паспорти громадянина України для виїзду за кордон», – йдеться в обґрунтуванні.

Нагадаємо, нещодавно МВС уклало угоду з ЄДАПСом на придбання устаткування для виробництва біометричних паспортів вартістю 59,93 млн грн. Однак відповідний закон було ватовано президентом Віктором Януковичем, після чого близький до консорціуму народний депутат Василь Грицак (Партія регіонів) звинуватив міністра юстиції Олександра Лавриновича в організації цього вето. На думку нардепа, Лавринович лобіює інтереси «Muhlbauer», яка за його даними може стати виробником закордонних паспортів для України.

Окрім цього, близький до Грицака народний депутат Валерій Коновалюк (Партія регіонів) нещодавно звинуватив Лавриновича в тому, що він їздить на службовому «мерседесі», раніше викраденому в Германії.