Мінекології дало 50 мільйонів за космічну зйомку австрійським цементникам, викинувши з тендеру державних українців
14.12.2011   //  

Міністерство екології та природних ресурсів України 9 грудня за результатами тендеру уклало угоду з австрійською компанією «Austroplan Austrian Engineering GMBH» на впровадження технологій дистанційного зондування землі вартістю 49,38 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Конкурсною документацією передбачено космічну фотозйомку 25 природно-заповідних зон України в 2009-2011 роках, розробку геопорталу Мінприроди. Придбання відповідної комп’ютерної техніки цією закупівлею не передбачено.

Космічні знімки всієї території природно-заповідного фонду України з урахуванням 5-ти кілометрових буферних зон повинні бути як середньої розподільної здатності (5-10 м) так і високої (2-2,5 м). найбільш важливі території мають бути зняті з розподільною здатністю 0,5-2,5 м. (Повністю технічне завдання тут).

В протоколі засідання Комітету з конкурсних торгів Міністерства екології, який є в розпорядженні «НГ», вказана очікувана вартість закупівлі – 49 753 900 грн.

Згідно з протоколом розкриття, цій ціновій планці задовольняли пропозиції трьох компаній. Окрім австрійської фірми це 49,75 млн грн. від ТОВ «Українські космічні технології» (засновники Марат Ахмєдов, Юрій Сорокін та Вадим Чорний), яке було зрештою допущено до участі в конкурсі. Найдешевша заявка надійшла від Харківської Національної академії міського господарства Міністерства освіти, яке запропонувало за послуги лише 250 тис грн.

Пропозиція державної установи була відхилена. В протоколі вказано, що підставою для такого рішення стала відсутність ряду документів: копії актів здавання-приймання наданих послуг, забезпечення пропозиції конкурсних торгів, копії Статуту, довідки, яка підтверджує, що службову (посадову) особу учасника не було засуджено за злочин, документів, що підтверджують повноваження представника учасника процедури закупівлі щодо підпису документів пропозиції, відсутні розрахунок вартості пропозиції та істотні умови договору.

Також було відхилено пропозицію ще однієї української державної установи. Державний науково-виробничий центр аерокосмічної інформації, дистанційного зондування Землі та моніторингу навколишнього середовища «Природа» пропонував 50,50 млн грн., що вище очікуваної вартості закупівлі, однак пропозиція була відхилена через те, що строк безкоштовного авторського супроводу менше ніж вимагав замовник.

На сайті австрійської компанії вказано, що «Austroplan Austrian Engineering GMBH» належить «ЮниКредит Банку Австрия АГ». Сайт діє на трьох мовах – англійській, арабській та російській. Фірма займається консалтингом і інжинірингом в галузі будівельних матеріалів. Серед її проектів є кілька цементних заводів в Австрії, Румунії, Лівії, Саудівській Аравії, Турції, Нігерії. Також відомо про участь австрійців в будівництві цементного заводу на Алтаї (Росія).

Разом з тим, сайт фірми не містить жодних згадок про причетність «Austroplan Austrian Engineering GMBH» до космічних зйомок і проектування геоінформаційних систем.