Домен Ахметов.UA
07.12.2011   //  

За чутками, Віктор Янукович після перемоги на президентських виборах поставив собі за мету стати найбагатшим українцем і почав активно клепати власну бізнес-імперію з «обездолених». Тим часом його прямий конкурент рвонув за горизонт.

Найчастіше розмови про вплив того чи іншого олігарха на Банкову чи уряд зводяться до суб’єктивної оцінки відносної довжини того самого інструменту впливу. На кшталт, у Львочкіна чи Юри Єнакіївського більший, ніж у Клюєва, Азаров – взагалі пацан, а Ахметова геть не видно. Не видно ні його міністрів, ні впливу на прийняття рішень Партією регіонів. А на Банковій взагалі лише якась там Акімова.

Тим часом за цими пустопорожніми балачками, як за лісом і ховаються справжні дерева. Шведський та польський міністри закордонних справ нещодавно літали саме до Ахметова як до останньої інстанції перед Януковичем. Але не будемо голослівними. Просто оцінимо здобутки головного олігарха держави за час президентства Віктора Януковича.

Взяття в концесію «Свердловантрациту» і «Ровенькиантрациту» робить його найбільшим вугледобувником України – більшим ніж держава. Згідно з даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, ахметівські надбання разом з «ДТЕК Павлоградвугілля», «ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу» та «ДПЕК Добропіллявугілля» зараз добувають 45% всього вугілля в Україні.

Ціна вуглепрому: жалюгідні копійки. Протягом 49-річної концесії Ахметов буде платити за «Ровеньки» і «Свердлов» 120 мільйонів гривень на рік. Це менше навіть від офіційного річного прибутку цих підприємств (160 млн грн.), не те що річного доходу (5 млрд грн.).

Остаточне придбання «Західенерго», «Київенерго»та «Дніпроенерго» робить Ахметова найбільшим виробником електроенергії в Україні. Разом з вже ахметівським «Східенерго» ці компанії володіють виробничою потужністю 17 ГВт. А це – близько 33% від сукупного електрогенеруючого потенціалу України. І вже позаду державний «Енергоатом» з сумарною потужністю атомних станцій 13,8 ГВт.

Ціна енергетики: продаж за ціною брухту. Аналітики інвестиційної групи «Сократ» проаналізували, що якщо перерахувати ціну в одиницях установленої потужності компаній, то вона перебуває на рівні $116 за кіловат для «Західенерго» і $180 для «Київенерго». Тоді як в Росії аналогічний показник для енергетичних компаній становив до кризи приблизно $600-800, на мінімумі падав до $160 за кіловат. А в країнах, що розвиваються, генеруючі компанії коштували в середньому $284 за кіловат, у розвинених — $516.

Придбано повністю ММК ім. Ілліча, половину «Запорожсталі». Нещодавно «Метінвест» повідомив про виплавку 11 млн тон сталі за перші дев’ять місяців цього року, тобто за результатами року можна очікувати щось ближче до 14 млн тон. Тоді як Кабмін очікує, що в державі цього року буде відлито 34 млн тон. Тобто в руках Ахметова близько 40% всієї сталі України.

Ціна питання: Володимир Бойко зазнав рейдерської атаки з боку якоїсь нібито російської групи і від гріха подалі продав ММК ім. Ілліча Ахметову за невідому суму. За «Запоріжсталь» Ахметову довелось боротись зі справжніми, але однаково невідомими росіянами, і навіть погрожувати судовими розборками в Лондоні. Вартість половини заводу склала $416 млн. Разом з тим, лише в першому півріччі цього року консолідований чистий прибуток «Метінвесту» склав $1,1 млрд.

За класиком: ітогі падвідьом. Якщо взяти за точку відліку лише «білу» частину бізнесу Ахметова – тобто ті підприємства, що зведені під міжнародні стандарти СКМ, минулого року дохід групи склав майже $13 млрд (понад 100 млрд грн.). І цього року збільшиться ще. Але навіть і тих мільярдів достатньо, щоб зіставити СКМ з минулорічними доходами державного бюджету (254 млрд грн.) і побачити таке: доходи ахметівської групи дорівнювали 40% держбюджету. Чи варто після цього розмірковувати про якісь впливи?

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»