У Донецьку загинув свідок по справі «Родовід банку», на якому держава втратила 35 мільярдів
25.11.2011   //  

У Донецьку викинувся з вікна один із ключових свідків по розслідуванню фінансових махінацій у «Родовід-банку» Геннадій Піскун. Про це пише Юрій Бутусов в «Дзеркалі тижня».

Джерела DT.UA, близькі до Головного слідчого управління Служби безпеки України, стверджують, що Геннадій Піскун наклав на себе руки. Нібито не виніс мук сумління досвідчений 43-річний фінансист, який пройшов сувору школу донецького бізнесу…

«Сам» чи «не сам» вилетів із вікна свідок афери — може, й запитання, але немає сумнівів у тому, що причиною стала справа «Родоводу». У розслідуванні фінансової афери, проведеному відділом ГСУ СБУ під керівництвом полковника Олега Животова, Піскуна розглядали як одного з основних свідків, що міг дати показання про особистостей і схеми, завдяки яким банк «Родовід» перетворився на символ державної корупції, яка вражає своїми масштабами.

Згідно з постановою про залучення Г.Піскуна як обвинувачуваного (документ є в DT.UA) його обвинувачували «у попередній змові з групою невстановлених осіб» по отриманню права на чуже майно в особливо великих розмірах, передане в іпотеку «Родовід Банку» А.Задорожним і А.Островим, шляхом обману та з метою неповернення боржниками кредиту, тобто діючи в інтересах третіх осіб. Андрій Задорожний, один із засновників мережі ресторанів «Козирна карта», 11 липня 2007 року уклав кредитний договір із банком на суму 5 млн. 25 тис. дол. під заставу ресторану «Дежа вю» на вул. Богдана Хмельницького в Києві. А.Остров одержав кредит в 11,2 млн. грн. під заставу двох будинків і земельної ділянки в Київській області.

Однак наївні посадові особи «Родовід Банку» в розпал кризи з незрозумілих мотивів вирішили списати з позабалансового рахунку фінустанови прийняте в іпотеку майно на суму 62,816 млн. грн. і зняли заборону на його відчуження. Натомість вони одержали неіснуючу заставу, наявність якої відповідні служби банку чомусь не завдали собі клопоту перевірити.

Це лише один з прикладів розкрадання державних коштів націоналізованого банку.

Як свідчать неофіційні матеріали про прострочену кредиторську заборгованість банку, отримані з близьких до Нацбанку джерел, із загального обсягу кредитного портфеля фізичних осіб у розмірі 1,7 млрд грн боржники-мільйонери за 218 договорами отримали 910 млн кредитів. При цьому сума простроченої заборгованості станом на 1 листопада у цих клієнтів складає 798 млн грн, або майже половину (47%) всього кредитного портфеля фізосіб. При цьому у списку юридичних осіб, що прострочили заборгованість, присутні боржники за 186 договорами на загальну суму 2,2 млрд грн. Якщо ця цифра достовірна, то більша частина кредитного портфеля юросіб «Родоводу» — 81% – безнадійні борги.

Серед юросіб-боржників немає гучних імен, але їхня прострочена заборгованість теж вражає. Так, на першому місці серед боржників — публічне акціонерне товариство «Мостобуд» з договором на суму 653 млн грн. Якась «Індастріал білдінг компані» уклала проблемний зараз для банку договір на 261 млн грн. Якийсь «Золотий мандарин ойл» взяв 241 млн… Ці та інші компанії оформлено на осіб, не пов’язаних безпосередньо зі справжніми власниками.

Загалом держава вклала в банк 14,8 млрд. і додатково списала заборгованість на суму в 4 млрд., тобто витрати становили — 18,8 млрд. грн. І при цьому держава все одно залишилася винною за непогашеними зобов’язаннями банку 5,4 млрд. грн. — і ці зобов’язан­ня доведеться гасити! А додаткові збитки, яких зазнала скарбниця в результаті діяльності придбаного «Родоводу», уже становлять близько 10,3 млрд. грн. і продовжують зростати!

Якщо додати в дебет державі ще й повсюдне порушення нормативів НБУ, порядку резервування проблемних кредитів, обліку ризиків за всіма справами «Родоводу», то в підсумку вимальовується сума фінансових порушень набагато більша, ніж 22,6 млрд. грн., встановлені Держфінінспекцією. На сьогодні тільки прямі втрати держави можна оцінити в 35 млрд. грн.

До переліку осіб, які мають відповісти за катастрофічну ситуацію в «Родоводі»,

Входять колишні засновники і фактичні керівники банку – Денис Горбуненко, Сергій Дядечко та Сергій Бубка. Ці три посадові особи чомусь до цих пір не стали фігурантами кримінальної справи, ступінь їх відповідальності не визначена. Також мають відповісти на питання тимчасові адміністратори «Родоводу». Один з них Сергій Щербина вже знаходиться під вартою, однак йому слід висунути значно серйозніші обвинувачення — не стільки в розтраті, скільки у невжитті належних заходів щодо наведення порядку та аудиту кредитного портфеля банку. Також за нинішній стан «Родоводу» має відповідати і Юрій Райтбург та інші.

Від «Наших Грошей»

Райтбург перейшов до «Родоводу» з банку «ТК-кредит», який відноситься до сфери впливу народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенко. Сергій Щербина звинувачений в оборудці, завдяки якій Юра Єнакіївський зміг розмістити свою київську штаб-квартиру в офісі «Родовід-банку».