Студія Довженко може сама реставрувати кіно, але платить за це купу мільйонів
21.11.2011   //  

ДП «Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка» 11 листопада за результатами тендеру уклала низку угод на супутні послуги з  виробництва кінофільмів на загальну суму 5,21 млн грн.

ФГУК «Госфильмофонд России» за 1,65 млн грн. надасть послуги з виготовлення цифрового носія фонограми та інтернегативу зображення фільмів. ПП «Сага», зареєстроване за адресою студії Довженко по просп.Перемоги, 44, отримає 1,96 млн грн. за послуги з реставрації кінофільмів. Дніпропетровське ТОВ «Техномедія» отримає 1,60 млн грн. за послуги з кольорокорекції, фіналізації і мастерингу кінофільмів.

Всупереч закону про держзакупівлі, в «ВДЗ» не опубліковано конкурсну документацію. Тому невідомо які саме кінострічки та в який термін мають бути реставровано.

За даними ЗМІ, раніше на території Національної кіностудії им.Довженко відкрився центр цифрового відновлення фільмів. Його устаткування дозволяє усунути дефекти, що виникли на кіноплівці під впливом часу, і підвищити таким чином якість старих картин. Відомо, що сканер, призначений для оцифрування зображення, і програмне забезпечення, що дозволяє виправляти дефекти плівки, обійшлися в 1 млн євро. Причому 30% коштів поступили з держбюджету України, а інші витрати кіностудія покрила своїми силами. Приклад відновленого фільму гостям показали вже на презентації центру. На розділеному навпіл екрані демонструвався 11-хвилинний фрагмент чорно-білого кінофільму «Кам’яний хрест» 1968 року, причому ліворуч були кадри оригінальної копії, а справа – оброблені на сканері. Природно, відновлені кадри виявилися чіткішими і без плям. На думку директора студії ім. Довженка Ігоря Ставчанского, зараз реставрації потребують 2 тисячі стрічок. Однак процес реставрації затягнеться на довгі роки, оскільки центр може обробляти лише 10-30 стрічок на рік.