Google і Facebook на службі у Макіївки
15.11.2011   //  

Фірма із Макіївки просуне «Укрпошту» в Інтернет за $120 000. Насправді ця робота коштує не більше $10 000. Дізнавшись, про такі ціни, опитані СЕО-шники надовго замовкали, задумуючись над сутністю буття і особистого нікчемного місця в ньому.

Коли український прем’єр Микола Азаров вчергове повторює свою мантру «минекупуємдорогихавто», то все більша частина народу ставиться до цього зі здоровим скепсисом. Одні – просто не вірять, інші – просто знають (фрагменти знань тут, тут і тут), а треті – відверто над цим глузують.  Бо саме останні давно вже зрозуміли: навіщо купувати за бюджетні гроші автомобіль, якщо в державній кишені повно інших дірок. Купуй що завгодно, аби не автомобіль, і Азаров визнає важливість і актуальність такої витрати. Скільки б вона не коштувала.

Зрозуміло, що зробити такий інтелектуальний прорив здатен у нашій країні не кожен. Відтак нічого дивного, що нова хвиля у стосунках комерційних фірм із державою народилась в найбільш просунутому українському місті (судячи із кількості посланців на найвищі посади) – Макіївці.

Майстер-клас «посланці землі половецької» показали 1 листопада. Саме тоді макіївська фірма ТОВ «Експертцентр-М» виграла унікальний тендер «Укрпошти». Унікальність тендеру полягає зовсім не в його завданні («просування в мережі Інтернет»), а в тому, що всі послуги, які «Експертцентр-М» надасть держпідприємству, не потребують жодних витрат (окрім зарплати однієї людини). Чого зовсім не скажеш про ціну – 993 000 грн.

Отож, що «Укрпошта» хотіла за такі гроші від «нових макіївських дівчат» (в засновниках фірми – три представниці прекрасної статі з Києва, Тернополя і Волині)?

Людям, котрі глибше заглибились в Інтернет, пояснювати нічого не будемо. Їм вистачить прочитати техзавдання. Скажемо лише, що наші спілкування з СЕО-шниками (тобто інтернет-просувачами) відбувались приблизно так: «Та, давай я тобі це за 10 штук (доларів-ред.) зроблю, а половину з них подєрібаним», «Як для тебе – можна і за штуку, але якщо даш дві, то буде прекрасно». Дізнавшись, що все це діло коштує 120 «штук зеленню», співбесідники надовго замовкали, задумуючись над сутністю буття і особистого нікчемного місця в ньому.

І все-таки, оскільки з Google-Adwords стикається не кожен українець, ми приречені бодай в основних контурах окреслити, як просунеться «Укрпошта»  у всесвітній мережі, і яких матеріальних і моральних ресурсів усе це потребує.

На початку  треба зауважити, що сайт «Укрпошти» існує вже дев’ять років, а відтак рейтинги пошуковиків Google і Yandex для нього є цілком пристойними. У першому випадку – PageRank 5, у другому ТІЦ – 1800. Заглиблюватись в деталі не будемо, просто зафіксуємо, що це достойні цифри. І цілком зрозуміло чому: державний сайт, довга історія, унікальний контент.

А тепер до головного. Отож. «Експертцентр-М»  має зробити такі магічні дійства:

1 Блок. Зареєструвати сайт в каталогах, прописати ключові слова в пошуковиках, вивести 100 пошукових слів в Гуглі і Яндексі в топ-3 і тримати їх там півроку. Отримати звідти 12 000 переходів в місяць (тобто 400 в день).

Що це означає?

Якщо «втирати замовнику», то: «ми зробимо так, щоби, коли людина набирає слово Укрпошта, то на першій-третій позиції був ваш сайт. А це, звісно, коштує грошей, бо Гуглу-Яндексу за це треба платити».

Якщо ж насправді, то все-це нічого не коштує, окрім кількох днів роботи середньої якості СЕО-шника. Пошуковики, звісно, продають позиції в рейтингу. Однак стосується це винятково так званих «високочастотних запитів» і, як правило – комерції. Тобто за фразу «мобильный телефон Киев купить» платити напевне треба, а за  «поштове відділення м.Запоріжжя» – ні.

Особисто ми зробили би так: подивились, які слова «Укрпошти» вже знаходяться в ТОП-3 (зважаючи на високий рейтинг сайту) і переписали їх у звіт. Так що, дорогі мешканці Макіївки, якщо використаєте наше ноу-хау – з вас 10%.

Що ж стосується кількості переходів… Учора на «Наші гроші» із Гугла-Яндекса зайшло 350 читачів. Тільки нашому сайту 10 місяців, а кількість контенту і близько неспівмірна із дев”ятирічним сайтом «Укрпошти».

Блок 2 . «Контекстна пошукова підтримка у соціальній мережі  Вконтакте і Facebook». Зрозуміло, що йдеться про те, що «Укрпошта» створить собі екаунти там і там. І напевно, замовить рекламу. Навіщо – незрозуміло. Оскільки реальним виходом такої акції має бути 4 000 читачів щомісяця, тобто 130 в день.

Такої кількості легко досягти мінімальною активністю в соцмережах. Хіба що серед переможців тендеру людей, які в цьому розуміються, немає, а відтак легше заплатити росіянам-американцям невеликі гроші, щоб не утруднювати мозок.

Ще хотіли написати блок 3 – стосовно просування в Інтернеті он-лайн сервісів «Укрпошти», але, глянувши, що їх не так багато, вирішили, що вони легко вписуються в вищенаписане.

Краще наостанок кілька слів стосовно самого тендеру. Виявилось, що конкурентами макіївців були ще дві фірми. На диво, їхні ціни були практично однаковими із ціною переможця. Таке враження, що в них один мозок на всіх.

ТОВ «Українське Креативне Агенство» хотіло за цю титанічну роботу 997 000 грн, ТОВ «Український комунальний союз» – 990 000. І якось так історично склалось, що перша фірма  колись була заснована за участі нинішнього заступника директора «Укрпошти» Михайла Куницького, а серед засновників другої – до цього часу є його бізнес-партнер Людмила Прус.

Хоча якраз тут жодного ноу-хау нема…

Олексій Шалайський, Юрій Ніколов, «Наші Гроші»