«Нафтогаз» офіційно вліз в боргову кабалу до «Газпромбанку»
14.11.2011   //  

ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 3 листопада уклало угоду з ВАТ «Газпромбанк» на відкриття кредитної лінії у розмірі $550 млн на 2011-2012 роки для оплати імпорту газу в листопаді-грудні 2011 року. Вартість обслуговування кредиту склала 435,99 млн грн. без ПДВ, з яких 70,67 млн грн. «Нафтогаз» має виплатити в поточному році. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», оскільки у «Нафтогазу» виникла термінова потреба у накопиченні достатнього обсягу фінансових ресурсів для виконання зобов’язань перед ВАТ «Газпром» з оплати імпортованого в Україну протягом листопада та грудня 2011 року природного газу.

Також «Нафтогаз» відчуває дефіцит обігових коштів через незадовільний стан розрахунків споживачів за реалізований протягом цього року природний газ.

В обґрунтуванні закупівлі розмір кредиту не вказано. За даними «Економічної правди», розмір кредиту склав $550 млн. Кошти виділено під 8,5% річних на строк до 1 року. Заставою за кредитом являється виручка за транзит російського газу по газотранспортній системі України в напрямку Європи.

«Газпромбанк» було запрошено до участі в тендері 24 жовтня, російський банк відповів згодою в цей же день. Угоду про кредит було укладено 3 листопада.

7 листопада «Нафтогаз» перерахував «Газпрому» близько $1,004 млрд за імпортований у жовтні 2011 року природний газ. Ціна природного газу для України у четвертому кварталі 2011 року складає близько $400 за тисячу кубометрів, повідомила прес-служба «Нафтогазу».

Нагадаємо, наприкінці жовтня «Нафтогаз» домовився з «Дельта банком» Миколи Лагуна про продаж ОВДП з зобов’язанням зворотного викупу на загальну суму 3,84 млрд грн. Також у жовтні українська компанія вперше конвертувала ОВДП у російського “Промінвестбанку” на суму 1,041 мрд грн. Раніше компанія продавала ОВДП також державним «Ощадбанку» та «Укрексімбанку».