Підтримка судового реєстру, який закривають від громадян, коштує 30 мільйонів на рік
11.11.2011   //  

Державна судова адміністрація України 2 листопада уклало угоду з ДП «Інформаційні судові системи» на послуги з експлуатації Єдиного державного реєстру судових рішень вартістю 29,56 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», оскільки ДП «Інформаційні судові системи» веде реєстр з 2006 року. Також підприємством впроваджено заходи щодо забезпечення з 1 січня 2011 року можливості використання автоматизованої системи документообігу суду у місцевих та апеляційних господарських, а також місцевих та апеляційних загальних судах.

Єдиний реєстр судових рішень створено для автоматичного опублікування копій судових рішень. В жовтні Верховна Рада прийняла закон, яким передбачено суттєве обмеження щодо прозорості реєстру. У разі підписання закону президентом Віктором Януковичем рішення судів загальної юрисдикції будуть публікуватись в реєстрі лише після погодження з блоку Державної судової адміністрації та Ради суддів,  тоді як зараз ці рішення мають надходити до реєстру автоматично.

Окрім коштів на утримання реєстру від ДСА, ДП «Інформаційні судові системи» також укладає угоди з територіальними відділеннями судової адміністрації на функціонування автоматичної системи документообігу в місцевих загальних судах. З серпня 2011 року такі угоди вже було укладено з відділеннями ДСА Закарпатської (341 тис грн.), Дніпропетровської (1,20 млн грн.), Кіровоградської (585 тис грн.), Сумської (573 тис грн.), Черкаської (590 тис грн.), Харківської (1,07 млн грн.) областей та Криму (807 тис грн.).