Азаров за 5 мільйонів докупив «резервного» компромату на Тимошенко
28.10.2011   //  

ДП «Ресурспостач» Державного агентства резерву 20 жовтня уклало угоду з юридичною компанією «Akin Gump Strauss Hauer & Feld, llp» на послуги з представництва в міжнародних судах щодо повернення бюджетних коштів. Вартість угоди склала 4,95 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «у одного учасника», оскільки «Ресурспостач» купує дані щодо діяльності уряду Юлії Тимошенко, які не були включені до попереднього звіту міжнародних слідчих.

Кабінет міністрів постановою від 8 грудня 2010 року зобов’язав ДП «Ресурспостач» вжити заходи для проведення із залученням міжнародних експертів перевірки ефективності використання бюджетних коштів у 2008-2009 роках і 1 кварталі 2010 р. та шляхом перерозподілу коштів Стабілізаційного фонду направив кошти ДП «Ресурспостач» для розрахунку з компанією «Trout Cacheris PLLC» (м. Вашингтон).

ДП «Ресурспостач» в грудні 2010 р. уклало з компанією «Trout Cacheris PLLC» договір на проведення аудиту, в якому визначено порядок залучення до виконання юридичної фірми «Akin Gump Strauss Hauer & FELD lip» та слідчої фірми «KROLL, INC».

Компанія «Trout Cacheris PLLC» виконала свої зобов’язання за договором від 30.12.2010 р. у повному обсязі. 30 червня звіт Держрезерв отримав 14 томів офіційного звіту із загальним обсягом понад 5,5 тис. сторінок та, як випливає зі звіту, понад 2 тис. сторінок додатків у 5 томах. Всього протягом розслідування було проаналізовано понад 250 000 сторінок документів. Постановою від 25 липня уряд затвердив порядок використання коштів «Ресурспостачем» для розрахунків зі слідчими компаніями.

В серпні з’ясувалось, що до звіту була включена не вся інформація.

«Компанія “Akin Gump Strauss Hauer & FELD llp» брала участь на всіх етапах перевірки, а також у підготовці звіту. З технічної точки зору вона є найбільш обізнаною в обставинах справи щодо наявних матеріалів. Крім того, як стверджують представники Akin Gump Strauss Hauer & FELD llp, вони володіють додатковою інформацією, що не була предметом договору та не була включена у Звіт (п. 2 Листа від 3 серпня 2011 р), і що в сукупності становить повну доказову базу. На думку представників «Akin Gump Strauss Hauer & FELD llp», в цілому ця інформація є достатньою для підготовки справи до судового розгляду та негайного звернення до судових інстанцій», – йдеться в обґрунтуванні.

«Ресурспостач» відмічає, що «Akin Gump Strauss Hauer & FELD llp» є відомою міжнародною юридичною фірмою з більш ніж 800 юристів, які мають відповідний досвід у проведенні фінансових розслідувань та повернення активів, юристи якої розробили інноваційну судову практику представництва державних підприємств у справах боротьби з корупцією.

Нагадаємо, у 2010 році з компанією «Akin Gump Strauss Hauer & FELD llp» угоди на розслідування діяльності урядових установ у 2008-2009 роках та першому кварталі 2010 року укладали Міністерство з надвичайних ситуацій (3,5 млн грн., справа про «Швидкі» за завищеною ціною) та ДП «Укрвакцина» (1,9 млн грн., справа про вакцини за завищеними цінами).

Михайло Поживанов, який очолював Держрезерв в уряді Тимошенко, зараз знаходиться за кордоном. Проти нього порушено карну справу. Про діяльність нинішнього Держрезерву тут, тут, або тут.