Німці за півмільярда встановлять на Шебелинці бензогонний аппарат
24.10.2011   //  

ДК «Укргазвидобування» за результатами тендеру 14 жовтня уклала угоду з німецькою компанією «Chemicanlagenbau Chemnitz GmbH» на постачання установки ізомеризації легкого бензину вартістю 44,73 млн євро, або 516, 24 млн грн. Місцем поставки вказано с.Андріївка, Балакліївський р-н, Харківська обл. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

«Укргазвидобування» поставило виключною умовою тендеру виготовлення установник на основі проектної документації і технології DIР/Penex/Super DIH фірми «UOP» (США). Ліцензія американської фірми на процесс Penex (підвищення октанового числа бензинів) була придбана раніше.

Німецька компанія має до кінця 2013 року виготовити проектну документацію, поставити обладнання і здійснити запуск установки для отримання високооктанового компоненту (ізомеризату з ОЧ≥90,5 одиниць д.м.) для приготування товарних бензинів.

Продуктивність установки близько 300 тис т/рік, подача сировини 37,5 т/годину, вихід ізомеризату – 96%. Водневий газ подається з діючої установки каталітичного риформінгу.

«Ця угода дозволить безпосередньо перейти до реалізації масштабної модернізації Шебелинского ГПЗ. На першому етапі планується будівництво установки ізомеризації, що дозволить робити автомобільні бензини європейської якості Євро-4. Наступним кроком стане будівництво установки гідроочищення дизпалива», – заявив по завершенні тендеру директор ДК « Укргазвидобування» Юрій Борисов.

«Chemicanlagenbau Chemnitz GmbH» (Хемніц, Німеччина) – інжинірингова компанія з досвідом роботи більше 40 років. Компанія працює, зокрема, на території України, Росії, Казахстану, Узбекистану і інших країн. У активі компанії – 58 установок підготовки сирої нафти. Компанія має представництва в Москві, Алма-Аті і Києві.

В тендері також взяла участь німецька компанія «EDL Anlagenbau Gesellschaft mbH» (Лейпціг), яка спецвалізується на реконструкціях, модернізаціях або збільшенні потужностей установок на НПЗ. Компанія працює з найбільшими нафтогазовими підприємствами: Shell, TOTAL, PCK Schwedt, OMV. У 2010 здійснила модернізацію АТ-4 на НПЗ в р. Швехат (Австрія, OMV), 2009 – ряд проектів по модернізації трубопроводів і наливання Jet, блоку одоризації LPG на румунських підприємствах Petrom. Має представництва в Москві і Алма-Аті.