Після віджиму Вексельберга житомирське родовище переходить до януковиче-азарівського середовища
17.10.2011   //  

ЗАТ «Титаново-апатитова компанія» (ТАКо) російського мільярдера Віктора Вексельберга (група «Ренова») може найближчим часом продана компанії ТОВ «Федорівський кар’єр», від якої йдуть сліди до найближчого оточення президента Віктора Януковича та прем’єр-міністра Миколи Азарова. Про це повідомляється в статті Олексія Грібановського в «Діловій столиці».

ТАКо з 2002 року володіє ліцензією на розробку Федорівського родовища апатито-ільменітових руд в Житомирській області. За часів Леоніда Кучми Вексельберг лобіював створення державного концерну «Титан України», куди б ввійшли всі провідні підприємства хімічної галузі. Однак саме за допомогою Кучми в 2004 році контроль над утворенням отримав Дмитро Фірташ. Продаж ТАКо завершить титанові проекти Вексельберга в Україні.

ТОВ «Федорівський кар’єр» засновано іншим ТОВ «Де Санктіс-Інвест», е в свою чергу є українською філією австрійської «De Sanctis holding». Опосередкованим власником австрійської фірми є юрист з Ліхтенштейну Рейнхард Прокш, пов’язаний з фірмою «Дом лісника», яка брала участь в облаштування резиденції Віктора Януковича «Міжгір’я».

Разом з тим через директора ТОВ «Де Санктіс-Інвест» Гліба Лєшкова простежується зв’язок з сином прем’єр-міністра Олексієм Азаровим.

Від «Наших Грошей»

ТОВ «Де Санктіс-Інвест» також відоме іншими проектами в Україні. Воно є співзасновником ТОВ «АГ сталь» з Сергієм і Олексієм Голубченками, родичами заступника голови Київської міськдержадміністрації Анатолія Голубченко. Дочка австрійської фірми також володіє 75% статутного капіталу ТОВ «Фірма ХАС». Решта акцій належить Вадиму Вишневському, відомому як бізнес-партнер губернатора Харківщини Михайла Добкіна (банк «Золоті ворота»).