Аеропорт «Сімферополь» ще й заплатить «Люфтганзі» 147 тисяч євро, аби вона придумала інвестора
13.10.2011   //  

ВАТ «Міжнародний аеропорт «Сімферополь» за результатами тендеру 7 жовтня уклало угоду з німецькою компанією «Lufthansa Consulting GmbH» про підготовку проекту реалізації державно-приватного партнерства для Міжнародного аеропорту «Сімферополь». Вартість угоди склала 147 тис євро. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Згідно з протоколом розкриття пропозицій, заявки на участь в тендері було подано від двох компаній – німецької та ТОВ «Євро-Україна Консалтинг». Українська фірма просила за свої послуги 150 тис євро, тоді як «Lufthansa Consulting GmbH» подала заявку вартістю 294 тис євро. Після цього угоду було укладено з німцями на суму, трохи нижчу від тієї, що пропонували українці.

В конкурсній документації торгів також є обмеження щодо компаній, які могли приймати участь в тендері. «Консультант може являти собою групу двох і більше компаній. Консультант (або як мінімум одна з компаній, що входять до складу групи) повинен бути зареєстрований в Україні», – йдеться в розділі «Кваліфікація і досвід Консультанта».

Між тим «Lufthansa Consulting GmbH» має реєстрацію в Кельні (Німеччина).

Завдання консультанта – надати консультаційну підтримку з технічних, фінансових та юридичних питань при розробці найбільш прийнятної стратегії залучення приватних інвесторів/акціонерів до розвитку аеропорту, який зараз належить уряду Криму і не підлягає приватизації.

Консультант повинен здійснити оцінку існуючих обсягів пасажирських і вантажних перевезень аеропорту і скласти прогноз розвитку авіаперевезень, скласти пропозиції щодо оснащення об’єктами інфраструктури і попередній генеральний план розвитку аеропорту.

Особлива увага повинна бути спрямована на розвиток прилеглої до аеропорту зони. Консультант повинен описати можливості розвитку комерційної зони, на території якої будуть розташовуватися конференц-центр, готелі та інші туристичні об’єкти, офісні приміщення, житлові будинки та ін. Консультант повинен визначити джерела отримання доходів і провести оцінку доходів, які можуть бути отримані з усіх джерел доходу в результаті діяльності аеропорту. Особлива увага повинна бути приділена спроможності аеропорту генерувати максимальний дохід від неавіаційної діяльності.

«Консультант повинен описати найбільш прийнятну та економічно доцільну модель державно-приватного партнерства для даного проекту. Він також має запропонувати найбільш наближену (прийнятну) комерційну структуру для створення державно-приватного партнерства», – йдеться в технічному завданні.