Банк Юри Єнакієвського призначать потужним вишибалою боргів
08.09.2011   //  

Національний банк України запропонував зробити з проблемного «Родовід Банку» санаційний банк, який буде займатись поверненням поганих боргів націоналізованих банків «Київ» та «Укргазбанку». Про це з посиланням на народного депутата Юрія Полунєєва (Партія регіонів) сьогодні повідомив «КоммерсантЪ-Украина».

«Родовід Банк» буде купувати погані активи банків за рахунок державних коштів. Для цього буде випущено облігації, які монетизує Нацбанк», – сказав Юрій Полунєєв.

«Родовід Банк» буде ліквідовано лише після того, як він відпрацює проблемні кредити двох держбанків. В банку «Київ» така заборгованість складає 2,4 млрд грн.

Ця ініціатива пролунала за тиждень до того, як з «Родовід Банку» мали вивести тимчасову адміністрацію, якій вже не могли продовжувати термін управління націоналізованим банком. Заступник голови НБУ Ігор Соркін впевнений, що за тиждень встигне владнати всі формальності з профільними установами.

Від «Наших Грошей». Таким чином «Родовід» залишиться під наглядом нинішніх керманичів і абсолютно зовнішні люди не отримають доступу до документації банку. За даними джерел у парламентській фракції Партії регіонів, банк вже багато років контролювався структурами Юрія Іванющенко, які також були причетні до виводу з «Родоводу» коштів Нацбанку, виділених після кризи 2008 року у якості рекапіталізації. На думку джерел, для Юри Єнакіївського та його менеджерів вкрай важливо убезпечити банк від входження туди нових людей. Два роки це вдавалось робити під виглядом продовження дії тимчасової адміністрації. А коли це законодавчо зробили неможливим, то була придумана концепція санаційного банку.

Також повернення поганих кредитів означає, що «Родовід Банк» стане потужною колекторською структурою, а також отримає кілька державних мільярдів на цю діяльність.