Спорудження пам’ятника Орлику в Києві коштує 14 мільйонів, а не «9-10» як казав Попов (фото)
02.09.2011   //  

КП «Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт» Київської міськдержадміністрації 25 серпня уклало угоду з ТОВ «НВЦ «Тор» на будівельні роботи по спорудженню пам’ятника Гетьману Пилипу Орлику на перетині вулиць Пилипа Орлика та Липської у Києві. Вартість угоди склала 13,99 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Пам’ятник було урочисто відкрито 24 червня. На церемонії відкриття голова КМДА Олександр Попов повідомив, що на роботи зі зведення пам’ятника і впорядкування прилеглого скверу, витрачено приблизно 9-10 млн грн. з державного бюджету.

Вартість угоди також більша від суми, яку уряд своєю постановою №642 від 9 червня виділив на спорудження пам’ятника, – 11 млн грн.

ТОВ «НВЦ «Тор» Михайла Топчева обрано виконавцем робіт зі спорудження пам’ятника по неконкурентній процедурі закупівлі «у одного учасника» через те, що автори композиції – скульптор Кущ А.В. і архітектор Стукалов О.К. – передали цій компанії виключну ліцензію на відтворення свого твору.

Пилипа Орлика зображено у багатому вбранні XVIII століття, ліва рука спирається ну тумбу з паперами і булавою, а у правій руці — перо. За словами А.Куща, одяг і атрибути історично ідентичні. На постаменті пам’ятника також встановлено родовий герб гетьмана. Культурну композицію виконано з бронзи і граніту.

Пилип Орлик (1672 – 1742 рр.) – гетьман України, відомий насамперед як автор першої української Конституції «Пакти та конституції законів та вольностей Війська Запорозького…», що регламентувала основні питання державного будівництва в Україні на початку XVIII ст. Нею він зобов`язувався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне й церковне відокремлення України від Росії у випадку, якщо він здобуде владу в Україні

Орлик був найдовіренішою особою і генеральним писарем гетьмана Івана Мазепи, разом з ним перейшов на бік шведського короля Карла XII та виступив проти Петра Першого у 1708 році. Після Полтавської битви Орлик емігрував до Османської імперії.

Через півроку по смерті Мазепи Орлика обрали гетьманом України у вигнанні. Обрання відбулося в присутності запорожців, генеральної старшини, козацтва а також турецького султана і шведського короля. Пізніше Карл ХІІ підписав формальний диплом, яким він затвердив Орлика гетьманом України.