Он вона.. справжня жисть Одеси
29.08.2011   //  

Для любителів рахувати ВВП і всілякі інші макроекономічні показники. Шматок з ефіру радіо «Ера».

Гості ефіру: президент Спілки орендарів і підприємців України Віктор Хмільовський і експерт Дмитро Луценко.

Ну і мужик з Одеси, який, так би мовити, оце все ВВП піднімає.

 СЛУХАЧ: Сергій, Одеса. Ми нещодавно відкрили підприємство по виробництву дверей. Підприємство відкрилося з початку року, але зафіксовано було у травні, в червні була випущена перша продукція. Вже в липні до нас прийшла екологічна інспекція і наклала штраф на те, що в нас викиди тощо. Перевірка була планова. Яким чином може бути планова перевірка, якщо підприємство ще навіть не почало випускати продукцію?
Віктор ХМІЛЬОВСЬКИЙ: Чи був проект Вашого підприємства до його створення? Чи була відповідна Державна комісія, яка його прийняла?
СЛУХАЧ: Сергій, Одеса. Був цех, який був оренді у нового підприємства. Там було поставлено обладнання. Можливо, цей цех не був запроектований, як меблевий цех.
Віктор ХМІЛЬОВСЬКИЙ: Я маю на увазі, чи було там передбачено необхідні конструктивні рішення?
СЛУХАЧ: Сергій, Одеса. Які конструктивні рішення там можуть бути? Там фрезерний станок, три станка. Там немає ніяких викидів. Чи не може бути такого законодавства, яке потребує, щоб коли в тебе дійсно є якісь викиди, то тоді щоб штрафували та наказували? Якщо я роблю і нікому не заважаю та не роблю ніяких викидів, то які мені потрібні ще дозволи?
Віктор ХМІЛЬОВСЬКИЙ: А за що штраф наклали?
СЛУХАЧ: Сергій, Одеса. За те, що в нас немає бумаг, не полічені відходи, викиди. Треба робити екологічну експертизу на ці викиди.
Віктор ХМІЛЬОВСЬКИЙ: Мені здається, що тут має місце участь конкурентів. Перевірка робилася на замовлення.
Дмитро ЛУЦЕНКО: Як на мене, це наочна ілюстрація того, що «конкурентом» може виступати і сам орган, який мав провести цю експертизу, яка не була зроблена. Він просто хоче за це отримати кошти. Вони просто примушують цього бізнесмена провести цю експертизу, сплатити ці кошти. А кошти сплачуються в госпрозрахункові економічні структури. Це іде не в бюджет.