Про бізнес лісника Януковича. Це просто блискуче
11.08.2011   //  

Микола Азаров ризикує отримати якийсь діагноз з довідника психіатричних хвороб. Місяць тому прем’єр вчергове нагримав на своїх клерків, щоб не купували всіляку розкіш. Аж ось журналісти дослідили деякі випадки, коли «красиво жить не запретишь». І прем’єр розродився черговою тирадою:

«Например, какие-то золоченые телефоны. Естественно, в аппарате Кабинета Министров немедленно осуществляется проверка и выясняется, что никаких золоченых телефонов никто не покупал. Точно так же появляется какая-то информация, что где-то закуплено какое-то баснословное количество портретов. Да никто никаких портретов не закупал! Давайте не будем отвлекаться на такую чепуху», – зліпив докупи два гучні скандали Микола Янович і миттєво виправдав кого-попало. Бо купували це все щастя не в апараті уряду, а в «Укрзалізниці» та Державному агентстві лісових ресурсів.

Про золоті мобілки залізничників ми знаємо все, бо самі їх колупали. Аж ос про президентські портрети Януковича, силоміць розпихані по державним лісництвам за купу грошей – це справа журналіста Дмитра Гнапа. Він перший в Україні, хто настільки якісно дослідив бізнес нинішнього головного лісника держави Віктора Сівця – меблевого барона і тенісного партнера Віктора Федоровича.

Розслідування, опубліковане на «Економічній правді», було проведено дуже якісно. Навіть Держагенство думало понад добу, якби так спростувати. Врешті решт спростування виявилось таким же геніальним, як і журналістський текст (наводимо повністю звідси):

«У відповідь на публікації в «Вечірніх Вістях» від 8 серпня 2011 року  та в  «Економічній правді»  від 9 серпня 2011 року «Лісник Януковича» офіційно заявляємо, що опублікована в цих виданнях інформація є наклепом, провокацією і не відповідає дійсності. Інформація сфабрикована і перекручена, подана в такій формі, що підриває авторитет керівництва лісової галузі України і компрометує роботу всієї галузі в цілому».

Тобто визнали підрив авторитету, але навіть жодного натяку на якісь фактологічні помилки. «Брехня, тому що це брехня. Ми так сказали».

Тож пропонуємо насолодитись дійсно хорошим текстом.

Блог від: Юрій Ніколов

Лісник Януковича

В лісовій промисловості – скандал. Працівники цієї галузі звинуватили голову Держагентства лісових ресурсів Віктора Сівця в корупції.

Авторові знадобилося близько двох тижнів, щоб дійти висновку: висунуті проти Сівця звинувачення є обґрунтованими.

Друге пришестя Сівця

Пан Микола просить не називати ні його прізвище, ні назву лісництва, яке він очолює. Дуже боїться звільнення, а лісникові, каже, роботу знайти ніде. Дістає документи, і озираючись, розповідає.

– При Сівці нас просто почали грабувати. Змушують продавати ліс найкращого ґатунку через компанію “Елодеріо” – це офшорна фірма, яка працює з усіма лісгоспами. Кажуть, вона належить комусь із родичів Сівця.

“Елодеріо” скуповує у нас дубовий пиловник вищого сорту, а проводить його у документах як перший сорт, що виходить на 30% менше від його справжньої ціни. Або купують у нас деревину хвойних порід по 80 доларів за кубометр, хоча насправді він коштує більше ста доларів.

Лише на нашому лісгоспі вони так заробляють 3 мільйони гривень, а таких лісгоспів в Україні – понад 300. Хто відмовлявся продавати через посередника, тих звільнили. Хто скаржився – також.

Голові Державного агентства лісових ресурсів Віктору Сівцю не вперше доводиться ставати об‘єктом звинувачень своїх підлеглих. Раніше він уже очолював лісове господарство України – це було у 2006-2008 роках в часи прем‘єрства Януковича.

Саме тоді працівники лісової галузі вперше публічно критикували Сівця за зловживання. У відкритому листі до президента Віктора Ющенка вони стверджували, що Сівець змушує лісгоспи продавати деревину через німецьку фірму “Алексіс Гмбх”. Крім цього, лісникам наказували сплачувати за маркетингові послуги кіпрській фірмі Zelenio Ltd.

Народний депутат Ігор Калетнік, який тоді очолював комітет Верховної ради з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, особисто просив генерального прокурора Олександра Медведька перевірити діяльність Сівця та “контрольованих ним фірм”. За даними Калетніка, вказані компанії-посередники нажилися на експорті української деревини на 36 мільйонів доларів тільки в 2007 році.

Втім, Сівець спокійно допрацював на посаді, поки уряд Януковича не змінив уряд Тимошенко. Тоді казали, що у Сівця є впливовий покровитель – віце-прем‘єр Андрій Клюєв. Чутки незабаром підтвердилися, оскільки після звільнення Сівець пішов працювати генеральним директором клюєвської будівельної компанії “Актив девелопмент”.

У 2009 році Клюєву вдалося проштовхнути Сівця на посаду заступника мера Черновецького. На президентських виборах Сівець суміщав роботу в КМДА з керівництвом київським штабом кандидата Януковича.

Однак результат, який отримав нинішній глава держави в столиці, не вразив: заледве більше 25% при обіцяних Сівцем 35%. Як наслідок, замість Сівця претендентом від влади на крісло мера став Олександр Попов, а Сівцю дали посаду керівника лісової галузі.

Буквально за лічені дні після призначення новий керівник Держагентства лісових ресурсів поновив практику продажу деревини через посередників. За словами обурених керівників лісгоспів, на розрекламованих Сівцем аукціонах продається не більше половини української деревини. Іншу половину, найкращу, як твердять лісники, їм доводиться віддавати офшорній компанії Eloderio Ltd.

Продивляючись угоди та рахунки-фактури, в око впадають місце реєстрації та банк компанії Eloderio Ltd. Вони дивним чином збігаються з банком та місцем реєстрації компанії Zelenio Ltd., яку кілька років тому Калетнік пов‘язував з Віктором Сівцем. Той самий Кіпр, те саме місто Лімасол, рахунки у тому самому латвійському Aizkraukles Banka.

Щороку українська лісова галузь продає деревини на 4 мільярди гривень. Третина цієї суми, за свідченнями лісників, проходить через Eloderio Ltd.

Окрему увагу представники офшорної компанії приділяють цінним та рідкісним породам. Їх закупівельна ціна в Україні в 15-20 разів менша за ту, за яку потім сировина продається в Європі. Шалена різниця осідає в кишенях цілої мережі посередників.

Один із них навіть погодився дещо розповісти. Борис Городецький кілька років тому був засновником сумнозвісної німецької компанії “Алексіс Гмбх.”, яку звинувачували в експорті українського дерева під покровительством Сівця. Сьогодні Городецький намагається наслідувати імідж законослухняного бізнесмена.

– Ви маєте стосунок до компанії Eloderio Ltd.?

– Маємо. У нас контракт з цією фірмою, за яким вона постачає нам деревину. Наша компанія називається Ligo.

– А ви купуєте деревину в Україні?

– Напряму – ні. Тільки через Eloderio. Ця фірма багатьом продає деревину, в тому числі і нам.

– Не підкажете, як знайти контакти цієї Eloderio?

– Це неважко. Вони сидять у Києві на Шота Руставелі.

– Це там, де офіс Державного агентства лісових ресурсів?

– Так. Вони ж працюють з лісгоспами, то ви і спитайте в Держкомлісі, як їх знайти.

Автору вдалося додзвонитися до директора Eloderio Ltd. Андрія Пруса, який, за даними джерел, є братом водія Віктора Сівця. Прус відмовився коментувати роботу своєї фірми на ринку деревини і порадив написати запит на Кіпр, де зареєстрована компанія.

“Янукович” в туалеті

– Ви думаєте, нас обкрадають тільки на деревині? – лісник Микола зітхає і емоційно провадить далі. – Пару місяців тому з центру прийшла вказівка сплатити за сувенірну продукцію якійсь київський фірмі. Невдовзі нам прислали рахунок: треба було купити 70 портретів Януковича на 12 тисяч гривень та майже сорок сувенірних гербів на 40 тисяч. А скажіть мені, куди я повішу 70 портретів президента, якщо у мене всього 20 кімнат на все лісництво? В туалет хіба що. Там ще Янукович не висить.

50 тисяч гривень за портрети президента – цифра не грандіозна. А якщо це було не одне лісництво? Щоб перевірити, чи мала місце оборудка і який її масштаб, довелося звернутися в київську компанію “Офіс-про”, яка і підрядилася постачати світлини Януковича лісникам.

Зрозуміло, що за законом приватна компанія може і не відповідати на запитання журналіста. Щоб підвищити шанси на отримання відповіді, автору довелось видати себе за помічника народного депутата, який проводить службову перевірку.

Досвідчені медіаюристи дали “добро” на законність такого способу збору інформації. Взнавши, “хто” телефонує, секретарка одразу покликала до слухавки начальника відділу продажів “Офіс-про” на ім‘я Святослав Целуєв.

– На вас тут скарга надійшла. Пишуть з лісгоспів, що ви гроші за портрети президента отримали, а товар не відвантажили. Ви знаєте, як це називається? Це називається привласнення!

– Ні! Ні! Ви що?! Ми всім лісгоспам, дзвонимо, просимо ці портрети і герби забрати. Просто ми довго збирали їхні реквізити, копії свідоцтв, тому і така затримка вийшла.

– Скільки лісгоспів отримали рахунки від вас?

– Всього 300 з чимось.

– А скільки досі не забрали портрети Віктора Федоровича?

– Десь сто. Ви не сердіться – ми їм самі скоро все розвеземо по областях, щоб воно не лежало у нас. Тільки не пишіть нікуди!

Також в процесі допиту “з пристрастю” менеджер “Офіс-про” зізнався, що людиною, з якою щодо портретів вони контактують в Державному агентстві лісових ресурсів, є Роман Новіков. Сама ж фірма “Офіс-про” належить депутату Києво-Святошинської ради від Арсенія Яценюка Святославу Крижевичу.

Неважко підрахувати його заробіток: 50 тисяч гривень помножити на 300 лісництв виходить 15 мільйонів гривень тільки на портретах Януковича та гербах.

В Держлісагентстві Новіков підтвердив факт знайомства з Целуєвим з “Офіс-про”. Однак про свою роль в розпиханні портретів Януковича по лісгоспах говорити відмовився.

Грошовита миша

Роман Новіков, як з‘ясувалося, працює у приватній фірмі, яка фактично стала частиною Держагентства лісових ресурсів. Це видавництво “Еко-інформ”, яке розташоване просто в будівлі державної установи на Шота Руставелі і навіть користується її АТС. Робота непримітного видавництва, тим не менш, привела до цікавих фактів про те, як влаштований родинний бізнес Віктора Сівця.

На сайті видавництва “Еко-інформ” пропонується розміщувати рекламу на біг-бордах, які належать Держлісагентству. Ці рекламні площини встановлені на землях лісництв уздовж автотрас і на них зазвичай висить соціальна реклама: “Бережіть ліс!” чи “Будьте обережні з вогнем!”. Але відтепер рекламні площини вирішено здавати в оренду комерсантам. Як приклад одного з клієнтських біг-бордів у видавництві наводять рекламу меблів компанії DP Group, вироблених на Клеванському лісозаводі “Промінь”.

DP Group – це нова назва компанії “Дім паркету”, засновником якої є Віктор Сівець. А Клеванський лісозавод “Промінь” за даними публічного реєстру акціонерних товариств належить Марині Журавльовій.

Хто ж така Журавльова? Як повідомили працівники лісагентсва, це дружина Віктора Сівця.

Вона за сумісництвом очолює вже згадану паркетно-меблеву компанію DP Group. Також Журавльова є власницею бренду Sivets – дорогих ексклюзивних сувенірів з дерева. Хочете потішити когось із знайомих? Придбайте дерев‘яну статуетку “Грошовита миша” від TM Sivets за 1 750 гривень на мармуровій підставці.

А щоб Журавльовій було не нудно спостерігати за роботою лісозаводу “Промінь”, компанію їй в наглядовій раді складає пані Шишова. Її чоловік Ігор Шишов раніше керував підприємствами Сівця, а тепер працює його заступником в Державному агентстві лісових ресурсів.

Отже, на біг-бордах, які належать Держлісагентству, рекламується фірма його голови, а заробляє на цих біг-бордах приватна компанія, яка розташована в будівлі самого агентства. Якщо це не корупція, то що?

Мисливський рай Януковича за бюджетні гроші

– Знаєте, чому Сівця досі не зняли? – похмуро запитує Микола. – Не лише тому, що його Клюєв підтримує. Сівець останнім часом ще й Януковичу дуже догоджає, а в президента ж є слабкість – він любить полювання!

Лісники твердять: Сівець всіляко облаштовує мисливське господарство президента, щоб мати від нього карт-бланш на створення своїх схем заробітку в лісовій галузі.

Так, наказом №422 Держлісагентства від 5 липня 2011 року, 30 лісгоспів зобов‘язали безкоштовно передати Дніпровсько-Тетерівському лісництву суміш для будівництва дороги. Саме в цьому лісництві знаходяться мисливські угіддя Януковича, про які так багато писала преса, і в яких зараз активно йде розбудова мисливської інфраструктури.

За наказом, кожне з тридцяти державних лісництв мусило надати тільки у липні дорожньої суміші на 95 тисяч гривень. Чому саме стільки і чому так багато лісництв залучено?

Якби сума закупівлі перевищувала 100 тисяч гривень, Держлісагентству довелось би оголосити тендер. Тому 3 мільйони гривень подрібнили на 30 частин і розкидали по лісгоспах, аби факт будівництва дороги в мисливських угіддях Януковича не світити перед громадськістю.

А масштаби будівництва в Дніпровсько-Тетерівському лісництві справді вражають. Після того, як Янукович облюбував собі цей лісгосп, туди не потрапити, якщо ви не місцевий мешканець або не віп-персона з оточення президента. Озброєна охорона стереже всі в‘їзди і виїзди по периметру, довжиною понад 70 кілометрів. І чхати вони хотіли на закони та Конституцію, які забороняють комусь обмежувати вільне пересування територією України.

Щоб переконатися в тому, що дороги в Дніпровсько-Тетерівському лісництві таки будуються силами всієї лісової галузі, достатньо було зателефонувати до його бухгалтерії. Там підтвердили, що вони отримали будівельну суміш з тридцяти лісгоспів згідно з 422-м наказом Держагентства.

А от для того, щоб сфотографувати саме будівництво доріг, автору довелось таємними стежками пробиратися на територію лісництва. Побачене довело: реконструкція автошляхів у Києві до “Євро-2012” просто відпочиває в порівнянні з будівництвом доріг для полювання Януковича.

“Журналісти, ідіть лісом!”

Наведені факти автор попросив прокоментувати голову Держагентства лісових ресурсів Віктора Сівця. На щастя, номер мобільного Сівця з часів президентської виборчої кампанії не змінився. Тоді довелося звертатися до Віктора Миколайовича за коментарем уперше – під час підготовки статті про підкуп виборців.

Втім, цього разу, Сівець навіть не дав можливості повністю поставити запитання. Почувши початок речення, Віктор Миколайович просто кинув слухавку і більше її не піднімав. Довелося писати офіційний запит і звертатися до прес-служби Державного агентства лісових ресурсів.

Яким же було здивування, коли на цілком конкретні питання, як наприклад: “Як на ринок деревини потрапила компанія Eloderio Ltd. і в чому полягає її діяльність?” або “Чи бере участь Держлісагентство в облаштуванні мисливських угідь президента Януковича?” прийшла відповідь, більша частина якої містила статистичні показники роботи лісової галузі.

І тільки в останньому абзаці прес-служба Держлісагентства заявляла, що на анонімні звинувачення працівників лісгоспів вони не відповідатимуть. А також наполегливо просила повідомити імена співробітників, які надали інформацію для цього розслідування.

“…Йдіть відважно обраною Вами дорогою – реформуйте Україну, не допустіть згортання реформ, ламайте корупцію і ведіть державу до демократичного урядування. З вами – народ!” – йдеться у листі, недавно підписаному низкою інтелектуалів на адресу Януковича.

Після цих пафосних слів працівники лісового господарства, напевне, попросять не називати їх народом, який підтримує таку боротьбу з корупцією.