«Нафтогаз» взяв в борг дві третини мільярду для розплати з «Газпромом»
11.08.2011   //  

ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 4 серпня уклав угоду з ПАТ «Державний експортно-імпортний банк» (АТ «Укрексімбанк») на відкриття кредитної лінії строком на рік, вартість якої склала 120,67 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

В повідомленні про закупівлю не вказано розмір кредитної лінії. Але раніше в «Нафтогазі» заявили, що в липні планують залучення кредиту від «Укрексімбанку» в розмірі 625 млн грн. для фінансування закупівлі природного газу. Пізніше прес-служба «Нафтогазу» підтвердила, що мова йде саме про цю суму. Таким чином, вартість обслуговування кредиту склала близько 19% річних.

Закупівлю здійснено за неконкурентною процедурою «у одного учасника». В НАК це пояснюють дефіцитом обігових коштів, викликаним незадовільним станом розрахунків споживачів за газ в поточному році та обмеженим колом банків, готових в даний момент співпрацювати з компанією в частині надання кредитних ресурсів. Крім того, в обґрунтуванні закупівлі є посилання на обмеженість часу та необхідність у накопиченні достатнього обсягу обігових коштів для виконання зобов’язань компанії перед ВАТ «Газпром» з оплати імпортованого в Україну протягом липня природного газу.

Раніше в «Нафтогазі» заявили, що «подібні кредити не призводять до погіршення фінансового стану компанії, оскільки є забезпеченими товаром, ціна на який зростає».

За інформацією управління по зв’язкам з громадськістю НАК, станом на 18 липня з початку періоду закачки (15 квітня) компанія закачала у підземні сховища близько 7 млрд куб. м природного газу; загалом на цю дату у сховищах накопичено 16,9 млрд куб. м енергоресурсу.