Маленькі приємності від того, що не дав комусь заробити мільярд
02.08.2011   //  

Нещодавно в інтерв’ю мене спитали чи немає в мене розчарування від відсутності публічних результатів після розслідувань авторів «Наших грошей».

Мова йшла про бурову установку вартістю $400 мільйонів зі $150-мільйонним відкатом. Дійсно, незважаючи на скандал, клерки Юрія Бойко не тільки залишились на посадах, але й пообіцяли найближчим часом придбати ще одну вишку.

Проте я точно знаю, що наслідки з оргвисновками в тій історії все-таки були (докладніше я розповідав тут). Тож свою порцію «таємного» задоволення ми з колегою Олексієм Шалайським отримали.

А сьогодні відбулась визначна подія. Можливо, уперше за якісь останні часи (я просто не можу пригадати таких прецедентів) урядовці повідомили про намір відмовитись від власної оборудки вартістю 5 мільярдів гривень через незадоволення громадськості. Мова йде про пластикові кілочки, якими «Центр державного земельного кадастру» збирався помічати земельні ділянки по всій Україні. Ось повний текст повідомлення прес-служби Державного агентства земельних ресурсів:

Голова Держземагентства: Межові знаки встановлюватимуться на добровільних засадах

Голова Державного агентства земельних ресурсів України Сергій Тимченко з огляду на скарги та незадоволення, яке висловлювали громадяни, щодо обов’язковості встановлення межових знаків нового зразка взявся за вирішення цієї складної ситуації. З одного боку, межові знаки нового зразка мали допомогти вирішити численні земельні спори, а з іншого – є вельми суттєвим фінансовим навантаженням для найменш захищеної верстви населення – селян.

Керівник Держземагентства під час зустрічі з Міністром аграрної політики та продовольства Миколою Присяжнюком, а потім із Прем’єр-Міністром Миколою Азаровим поставив питання щодо можливості призупинення дії договору на купівлю і виготовлення межових знаків.

У результаті договір з переможцем торгів ТОВ “Інвестеко” буде розірваний за згодою сторін. Крім того, найближчим часом планується внести зміни до Закону України “Про землеустрій”. У такий спосіб передбачається встановлення межових знаків на добровільних засадах та скасування штрафів за відсутності знаків.

Європейські країни вже давно почали відмовлятися від практики використання таких знаків, використовуючи новітні технології встановлення меж з прив’язкою до системи координат через супутник.

У цій афері все було хворе на голову.

І ціна одного кілочка – 100 гривень. В коментарях до численних передруківок нашої новини читачі повідомляли, що красна ціна такого пластикового виробу не може перевищувати 30 гривень.

І продавець кілочків – ТОВ «Інвестеко». Зареєстроване в селі під Києвом підприємство, засноване чотирма невідомими кіпрськими офшорами. Що є звичайним прийомом для таємного розпилу державних коштів чиновниками, які за Конституцією і Карним кодексом не мають такого права.

І наслідки кілкового тендеру – власники сільськогосподарських ділянок могли стати жертвами рейдерів, якщо б не обгородили свою землю межовими знаками. І коштували б вони селянам набагато дорожче, ніж 100 гривень.

І недолугість державних людей, які приймали рішення про встановлення кордонів ділянок саме пластиковими кілочками. Бо в цивілізованому світі вже переходять на супутникове встановлення меж дякуючи технологіям GPS, якими вже давно користуються українські водії.

І ось маємо приємне продовження теми. Це і справді важливо – вже укладену угоду обіцяють скасувати «з огляду на скарги та незадоволення, яке висловлювали громадяни». Сподіваюсь її таки справді скасують.

І наостанок. Якщо угода буде скасована, то креативні чиновники, певен, будуть шукати нового шляху до освоєння 5-мільярдного бюджету. Хочу наголосити – навіть космічний супутник для GPS-навігації стільки не коштує.

Блог від: Юрій Ніколов