Фонтан грошей (додано)
01.08.2011   //  

(додано інформацію про Олега Таляра та стан реконструкції фонтанів через два місяці після офіційної дати їх відкриття)

Фірма Андрієвського, рідна високопоставленим чиновникам від архітектури, отримала 9 мільйонів на ремонт двох фонтанів в Києві. «Наші гроші» з’ясували, скільки за ці кошти можна було відремонтувати шкіл, лікарень та інших об’єктів, які набагато важливіші для українців, ніж гламурний вигляд двох фонтанів.

Отже мова йде лише про два фонтани. Мабуть, усі гості столиці бачили так званий «овальний» фонтан напроти входу до кінотеатру «Орбіта» на Крещатику, 29. Та, мабуть, багато киян бачили каскадний фонтан на вул. Червоноармійській, 119, між музеєм Марії Заньковецької та пам’ятником Гії Гонгадзе.

Фонтани, збудовані ще за радянських часів, звісно вимагають ремонту. А роботи, ясна річ, – тендеру.

«Овальний фонтан є водною спорудою, яка внаслідок тривалого використання, пошкоджена та в сукупності з працюючим обладнанням втратила свою актуальність, привабливість та сучасність», – вказано в конкурсній документації стосовно фонтану на Хрещатику.

«Чаші фонтану виконані з армованого бетону та облицьовані плитами з граніту, які, внаслідок довготривалого використання, пошкоджені» – йдеться про фонтан з п’ятьма чашами на Червоноармійській.

Люкс вирішили наводити в дусі нових часів – фонтани будуть не лише воду ганяти, а ще й світитимуться. При цьому потрібно замінити кам’яне облицювання та насосні комплекти. Терміни доволі жорсткі – роботи з ремонту труб та ізоляції мають бути виконані до Дня Незалежності 24 серпня. А повністю ввести фонтани в експлуатацію потрібно до 28 жовтня. Про це повідомило безпосередньо Головне управління капітального будівництва Київської міськдержадміністрації, яке у липні провело тендер на визначення підрядника і минулого тижня відзвітувало про конкурс в «Віснику державних закупівель».

Із цього місця починається найцікавіше. Тендерні угоди щодо ремонту фонтанів було укладено ще 19 липня. Кореспондент «Наших грошей» навідався на об’єкти 31 липня, тобто майже через два тижні. Як видно зі світлин – кінь там ще не валявся. Тож виникає резонне питання – як і коли насправді ці фонтани буде відремонтовано? І чи буде взагалі там хтось порпатись? Бо вже не раз таке бувало в Україні, коли кошти пиляються, тобто освоюються на пустому місці. Тим більш, що ремонт двох фонтанів коштує не двадцять копійок. І ціна питання є другим пунктом в цій історії.

Отже ремонт хрещатицького фонтану оцінено в 3,90 млн грн., червоноармійського – 4,90 млн грн. Загалом це складає майже 9 мільйонів. Така сума будь-кого зробить доларовим мільйонером якщо нічого не робити. Але за ці гроші можна зробити купу корисного. Ми подивились які ще будівельно-ремонтні тендери проводились останніми днями. І побачили, що на суму, співставну з «фонтанними» мільйонами, в різних куточках України було замовлені такі роботи:

  • капремонт внутрішніх приміщень Національного академічного театру Російської драми ім. Лесі Українки в Києві – 0,42 млн грн.;
  • облаштування приміщень під розміщення амбулаторії лікарів сімейної медицини по вул.Цитадельна, 5/9 в Києві – 0,76 млн грн.;
  • реконструкція будівлі під міський історико-краєзнавчий музей в Кривому Розі – 1,27 млн грн.;
  • будівництво газової котельні міської поліклініки по вул.Індустріальній, 89 в Мелітополі – 1,03 млн грн.;
  • будівництво гірськолижної траси для реабілітації інвалідів (ІІ черга) в селі Яворів Львівської обл. – 0,67 млн грн.;
  • капремонт щелепно-лицевого корпусу лікарні швидкої медичної допомоги в Маріуполі – 0,85 млн грн.;
  • капітальний ремонт будівлі тиру «Динамо» у Вінниця за 1,00 млн грн.;
  • капремонт школи-інтернату для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування в Котовську Одеської обл. – 0,47 млн грн.;
  • капремонт будівель психіатричної лікарні №1 в Одесі за 0,85 млн грн.;
  • реконструкція Воронівської загальноосвітньої школи в Миколаївській обл. – 1,07 млн грн.;
  • реконструкція дитячого садка для розміщення жіночої консультації із денним стаціонаром ЦМЛ №9 в Донецьку за 0,58 млн грн.

Вибачайте за такий довгий перелік. Але він і є сам по собі питання: а чи не забагато КМДА заплатить за фонтанний гламур? Кому ці 9 мільйонів покращать життя вже сьогодні?

Переможцем тендеру стало ТОВ «Інтеко інжиніринг», яке входить в «Inteco holding» Дмитра Андрієвського, відомого бізнесмена і депутата Київської міськради. Ще недавно він був одним з із спонсорів блоку Кличка, за списком якого і обрався до Київради. За тим же списком, але під непрохідним 110-м номером балотувався і  колишній директор «Інтеко інжиніринг» Олег Таляр.

Минулого року Андрієвській виявив політичну гнучкість і мігрував від опозиціонерів Кличко в провладне болото позафракційних депутатів Київради. Але не кожен із мігрантів отримує бонуси від нової влади. Окрім лояльності потрібен і цілком конкретний блат. Чи був він у Андрієвського? Це третє питання.

Вивчення бізнесових зв’язків показало, що компанія «Інтеко інжиніринг» є засновником такого собі ТОВ «Сітібудмайстер». В 2008 році разом з фірмою Андрієвського до складу засновників «Сітібудмайстра» ввійшли Сергій Кучер та Андрій Вінграновський. Тоді вони були такими собі депутатами Київради – Кучер від блоку Кличко (в цей час Андрієвський ще був при Кличку), а Вінграновський (до речі – це син відомого поета Миколи Вінграновського) мав мандат від Партії регіонів.

Усе змінилось після зміни влади в державі взагалі і безпосередньо в Києві. Сергій Кучер отримав пост начальника Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Києві, Андрій Вінграновський очолив Держслужбу з питань національної культурної спадщини. Фактично ці два чиновники мають найбільший вплив на вирішення архітектурно-будівельних питань в столиці. І вони є бізнес-партнерами корпорації Андрієвського, яка отримала такий ласий шмат мільйонів на облагородження фонтанів.

Чи є це злочином? На жаль, ні. Згідно з Карним кодексом і закону про держзакупівлі потрібен більш прямий зв’язок, на кшталт безпосередньої участі чиновників в фірмі-переможці тендеру, або фактичні докази впливу високопоставлених чиновників на рішення конкурсного комітету управління архітектури КМДА. Але у киян є привід для сумнівів в доцільності саме такого ремонту фонтанів по саме такій ціні.

Нещодавно «Дзеркало тижня» дослідило історію будівельної вакханалії в Києві останніх років, опитавши кількох найвпливовіших чиновників тієї пори. У тому числі й попередника Вінграновського в Держслужбі національної культурної спадщини, й екс-мера Олександра Омельченко і екс-головного архітектора Сергія Бабушкіна та інших. Дослідження саме по собі надзвичайно цікаве, у ньому є багато сенсаційних зізнань (наприклад, чому Ющенко так і не домігся знесення багатоповерхівкі в Маріїнському парку, а навіть дозволив її надбудову). Але зараз наведемо лише один факт. Сергій Бабушкін, будучи головним архітектором столиці, мав ще й свою архітектурну майстерню, яка отримувала левову частину підрядів на будівельне проектування в столиці. На пряме питання журналіста щодо конфлікту інтересів Бабушкіна-чиновника і Бабушкіна-бізнесмена він відповів так:

«Та про що ви кажете?! Самореалізувався не тільки Бабушкін, а й решта. Вони теж забудовували місто радо і з великим задоволенням. Насправді мати власну майстерню і бути головним архітектором — набагато складніше, ніж бути ним і не мати такої майстерні. І взагалі, казати, що ти користувався, — це обвинувачення. Причому голослівне. У бізнесі немає такого — головний ти чи ні. Або ти вмієш щось робити, або ні. Інакше до тебе ніхто не піде», – досить нахабно заявив екс-чиновник, відмітаючи будь-які звинувачення.

За Бабушкіна ми згадали тому, що як і у випадку з фонтанами, питання чиновникам ставлять не слідчі з прокуратури, а громадськість у особі журналістів. Думаємо, що саме цей нюанс і дозволяє високопоставленим учасниками приватно-державного партнерства робити казна що з Києвом зокрема та Україною взагалі.

UpD

Через чотири місяці після опублікування інформації, а саме 28 грудня, до “Наших Грошей” надійшов лист від Олега Таляра.  Його прізвище було згадано в статті в наступному абзаці: “Переможцем тендеру стало ТОВ «Інтеко інжиніринг», яке входить в «Inteco holding» Дмитра Андрієвського, відомого бізнесмена і депутата Київської міськради. Ще недавно він був одним з із спонсорів блоку Кличка, за списком якого і обрався до Київради. За тим же списком, але під непрохідним 110-м номером балотувався і директор «Інтеко інжиніринг» Олег Таляр”.

Автор листа вказує, що “станом на дату написання цієї статті (01 серпня 2011р.) я (Таляр Олег) вже не був директором Інтеко Інжиніринг більше року, адже звільнився ще 8 червня 2010 р. Тому прошу видалити моє ім”я та прізвище та зазначити вірні (перевірені) данні (відомості)”.

Згідно ЄДРПОУ, Олег Таляр дійсно перестав бути директором “Інтеко інжиніринг” в червні 2010 року. Після нього директорами були Анатолій Федорчук та Юрій Максаков. Тому в тексті статті ми відкорегулвали дані, вказавши, що Таляр є колишнім директором фірми.

Також після чергового візиту до фонтану на Червоноармійській наприкінці грудня повідомляємо, що там встановлено робочі битовки, огорожа довкола будмайданчику, фонтан не працює, ніякі роботи не ведуться. Хоча в Головному управлінні капітального будівництва, яке виконує функції замовника реконструкції зазначених фонтанів, обіцяли відкрити їх 28 жовтня 2011 року.