Для урегулювання миру з «Венко Прикерченська» терміново найняли міжнародних юристів
11.07.2011   //  

Міністерство економічного розвитку 6 липня погодило Міністерству юстиції закупівлю послуг міжнародної юридичної фірми «Freshfields Bruckhaus Deringer LLP» для продовження судової справи за позовом компанії «Венко Прикерченська Лтд» до держави Україна. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Мінюст збирається укласти угоду з юристами вартістю $662,50 тис для представництва в Арбітражному інституті Торгової палати м.Стокгольм (Швеція) до 31 грудня 2011 року. Відповідне рішення тендерний комітет Мінюсту прийняв 7 червня.

Компанія «Freshfields Bruckhaus Deringer LLP» обрана представником України  за неконкурентною процедурою закупівлі «у одного учасника», оскільки ця фірма з 2008 року представляє Україну в спорі з «Венко Прикерченська Лтд».

В обґрунтуванні закупівлі повідомляється, що «з червня 2010 року Сторонами ініційовано переговорний процес з метою мирного врегулювання справи. Відсутність або зміна юридичного радника держави Україна у даній справі в процесі мирних переговорів з компанією «Венко Прикерченська Лтд» може затягнути переговорний процес та унеможливить мирне врегулювання спору».

Нагадаємо, у березні 2011 року Міністерство економіки відмовило Міністерству юстиції у закупівлі послуг «Freshfields Bruckhaus Deringer LLP» по справі з «Ванко Прикерченська» на суму 600 тис грн.

6 липня на сайті Кабінету міністрів оприлюднено урядове розпорядження від 11 квітня 2011 року про погодження мирової угоди з «Венко Прикерченська».

Напередодні цього оприлюднення джерело повідомило, що уряд і «Венко» не домовились про юридичне закріплення довгострокових гарантій захисту інвестицій компанії у розмірі $20 млрд.

Довідково. В 2006 році компанія «Vanсo International Ltd» виграла перший відкритий конкурс і у жовтні 2007 року уклала з урядом Віктора Януковича угоду про розподіл продукції, яка буде видобуватись на Прикерченській ділянці надр континентального шельфу Чорного моря.

«Vanco International» передала всі права и обовзяки по цій угоді компанії «Vanco Prykerchenska».

У квітні 2008 року Мінприроди анулювало ліцензію «Vanco Prуckerchenska Ltd» на користування надрами. У травні 2008 року Кабінет міністрів прийняв рішення про односторонній вихід з угоди з Vanco.

У липні 2008 року компанія «Vanco Prуckerchenska» почала арбітражний процес проти України в стокгольмському арбітражному суді.

У липні 2010 року держава Україна і «Vanco Prуckerchenska» припинили арбітражний процес і почали переговори для мирного урегулювання спору по Угоді про розподіл продукції.

В червні 2010 року Мінюст уклав угоду з «Freshfields Bruckhaus Deringer LLP» юридичні послуги вартістю $652 тис. В вересні минулого року ці кошти було вичерпано. Про це повідомив Мінюст в обґрунтуванні закупівлі юридичних послуг.

Докладніше про історію взаємовідносин Мінюсту і юридичної компанії «Freshfields Bruckhaus Deringer LLP» тут.