Артек. Mon ami
14.06.2011   //  

Ніколи не бував в «Артекові», а зараз щось закортіло. Просто раніше думав, що це банальний великий дитячий табір, а так виглядає, що це просто «Аліса на полі чудес». А для будь-якої людини, котра любить математику, – це просто свято якесь.

Наприклад. Цього року Мінмолодьспорту купило в «Артекові» 22 000 путівок (заплатила 104 мільйони, тобто по 4,8 тис за штуку). Це – рекорд. Попередній директор – Борис Новожилов – в інтерв’ю стверджував таке: « Много лет назад все было просчитано таким образом: вместимость “Артека” – около 25000 мест, рентабельно было бы, чтобы половина продаж путевок осуществлялась за счет госзаказа».

За цією логікою цього року буде не просто «рентабельно», а «мегарентабельно»: якщо держава викупить 90%, то «Артек» буде запакований від 1 січня до 31 грудня.

Але немає меж досконалості. Виявляється, викуплені путівки держава… продає-) От, для прикладу новини з Миколаєва: «как правило, родителям приходится оплачивать 30-40% от стоимости путевки».

До речі, це все згідно з чинним законодавством: Цьогорічна постанова уряду N 227 так і пише: «Придбані  за  рахунок  бюджетних коштів путівки   до дитячих центрів “Артек” і “Молода  гвардія”  надаються  безоплатно  або  з частковою  оплатою  у  розмірі  20,  30  чи  50 відсотків вартості путівки,  яка  сплачується  за  рахунок  батьків».

Критерії, «хто за що платить», либонь, розписані чітко. Цікаво, до речі, чи потрапляють туди діти, якими опікуються комуністи? Це ж вони проводять щорічний конкурс дітей з багатодітних сімей. Із призами: державними путівками до «Артеку». Так і пишуть:  на початку повідомлення – «Компартія безкоштовно оздоровила в «Артеку» 800 дітей», а в кінці – «в цій справі Компартію і ВСЖТ «За майбутнє дітей України» підтримало Міністерство освіти».

Зрозуміло, що справа, якою займається КПУ – благородна. Цікаво тільки, чи всяка політична сила може отримати держфінансування на 4 млн. «на призи»?

Ну і останнє. Певно, «Артекові», який продає також і комерційні путівки, не надто подобається бідні бюджетні діти, день яких обходиться 252 грн. А тому свіжа цитата від нової директорки «Артеку» Олени Піддубної : «В этом году в “Артеке” отдохнут максимальное количество детей за всю его историю – 36 тысяч».

Ну, що ж.. 11 000 додаткових «койко-мест» – це вражаюча інтенсифікація.

 Блог від: Олексій Шалайський