Кнопкодави задавили Колеснікова
03.06.2011   //  

Борис Колесніков настільки захопився освоєнням мільярдних бюджетів на об’єктах Євро-2012 і встановленням донецького орднунгу, що не помітив важливу річ. З наближенням виборів зазвичай ручні нардепи почали виявляти ознаки апетиту. І ось трапився перший провал.

31 травня лідер комуністів Петро Симоненко дозволив собі абсолютно несподівану як за нинішніми часами витівку. Він особисто з парламентської трибуни натякнув, що під соусом Євро-2012 протягується законопроект №8062 «Щодо звільнення від сплати мита товарів для будівництва і оснащення аеропортів, які є об’єктами чемпіонату», від якого на версту тхне нестачею аргументів. І що характерно – його вголос підтримав Володимир Литвин, не самої великої відваги мужчина. Ось стенограма:

Симоненко П.М.

И по проекту 8062. Тот, который имеет отношение к подготовке Украины к Евро-2012. Позиция нашей фракции определяется тем, что мы требуем, чтобы в данном случае были названы конкретно группы товаров или продукции, которая нужна для этих объектов. Чтобы не было никаких спекуляций… Фракция проголосует. Но мы уже имеем опыт, когда несколько лет назад на стадион украинский предлагали тоже снять все эти, определенные льготы ввести и потом завозили…

Головуючий. Дякую. Шановні народні депутати! Відносно законопроекту 8062, це про Єдиний митний тариф (щодо звільнення від сплати мита товарів для будівництва і оснащення аеропортів, які є об’єктами чемпіонату). Ми попереднього разу говорили і ще раз звертаюсь до Кабінету Міністрів України, дайте розшифрування, про що конкретно йдеться, які товари, предмети, обладнання необхідно ввозити для Євро-2012.

Після такого несподіваного пасажу Партія регіонів змушена була голосувати за законопроект Олександра Заца, одного з найближчих клевретів Бориса Вікторовича, у гордій самотності. Не підтримали навіть позафракційні «тушкани».

У першому наближенні соратники Колеснікова по партії відмітили, що цей провал у Раді – це зовсім не провал. Мовляв, Борис Вікторович забув попрацювати з парламентарями, які починають підготовку до наступних виборів, а тому формують партійні каси за рахунок саме таких – лобістських – проектів, по яких немає рознарядки на голосування від самого Віктора Федоровича.

А те що Колесніков міг банально забути – не дивно. Після перенесеного інфаркту віце-прем’єру знову до всього є діло.

Саме в ці дні ввійшло в активну фазу передахування київського Палацу спорту. Державній установі, чиї керівники не розуміють навіщо в ціну тендерів вганяти 30 додаткових відсотків від вартості робіт, вирішили змінити підвідомчість. Самостійна госпрозрахунковість під крилом Мінспорту змінюється на дах ДП «НСК «Олімпійський», який повністю контролюється Нацагентством з питань Євро-2012.

І це лише невеличка складова в розпорядку дня віце-прем’єра. Минулого тижня Колесніков повернувся з-за кордону з прекрасною звісткою для свого улюбленого «Львівського автобусного заводу», продукцію якого на сотні мільйонів він минулого безальтернативно нав’язав містам Євро-2012. Цього разу Борис Вікторович привіз домовленість із французькою компанією «Рено» щодо випуску автомобілів швидкої допомоги на майданчиках ЛАЗу. Ціна питання: випуск до півтори тисячі штук на рік, вартість однієї швидкої – 60-100 тис. євро. Тобто близько 100 мільйонів євро на рік, або кругленький такий мільярд гривень. Якщо французам сподобається, то вони розглянуть можливість випуску мікроавтобусів у Львові. І тоді обсяги мільярдів стануть ще цікавішими.

Щоправда є одна заковика. Це в Україні Колесніков може розповідати, що завод братів Чуркіних він обрав винятково з метою підтримки вітчизняного виробника. А ось публічній компанії «Renault», вартість акцій якої залежить від багатьох нюансів, ще доведеться дізнатись з ким вони вплутуються у спільний бізнес.

Ну, і нова улюблена іграшка Колеснікова теж вимагає часу, уваги і коштів. Минулого літа він вирішив стати хокейним олігархом і створив клуб «Донбас», який з нового сезону стартує у Всеросійській хокейній лізі. Але системність є системність. ХК «Донбас» став власником ТОВ «Тотвельд», яке 1 червня отримало від Нацтелерадіо ліцензію на супутниковий телеканал «Хокей». Безпосередньо опікується телеканалом Орест Сохар, багаторічний медіа-соратник Михайла Бродського.

Тож сподіваємось, що народні депутати вибачать Борису Вікторовичу його необачну неуважність. Людина вся в потоках, в драйві, в проектах. На все потрібен час і гроші. Хто ж знав, що безвідмовні кнопкодави дістануть дулю з кишені саме в той час, як почали укладатись перші стомільйонні контракти на імпорт обладнання для аеропортів?