Кого годують санаторії ДУСі
25.05.2011   //  

Кримські санаторії «Форос» та «Зорі України», що належать Державному управлінню справами (ДУС), замість того, щоб приносити прибутки державі, показують збитки. В 2009 році вони склали близько одного млн. грн. Між тим, структури партнера Ігоря Коломойського впевнено експлуатують державне майно, реалізуючі послуги з відпочинку.

Згідно звіту Контрольно-ревізійного управління, який було складено за результатами перевірки ДУС минулого року, з 2008 до початку 2010 року (тобто, за часів керування ДУС Ігорем Тарасюком), були виявлені фінансові порушення на суму близько 244 млн. грн. Значний вклад у це негативне досягнення здійснили елітні державні санаторії «Форос» та «Зорі України», розташовані на південному березі півострову.

Так, на бухгалтерському обліку Санаторію «Зорі України» знаходяться об’єкти незавершеного будівництва загальною вартістю 12 млн. грн., у тому числі 21 котедж, мережі водопостачання та каналізації, трубопроводи тощо. Втім, зазначених об’єктів на земельних ділянках санаторію перевіряючі банально не знайшли. Таке ж саме відкриття чекало ревізорів в «Форосі». На обліку закладу знаходиться незавершене будівництво загальною вартістю 1,5 млн. грн, проте об’єктів будівництва під час ревізії не виявлено.

Так само ході ревізії Державного оздоровчого закладу «Веселка» виявлено відсутність солярію, тільки залишкова вартість якого становить 32 тис грн. При цьому під час перевірки КРУ підприємства ДУС «формально» проводили інвентаризацію закріпленого за ними майна, що заважало інспекторам отримати належні документи.

При цьому санаторії ДУС активно витрачають державні гроші, стабільно фіксуючи збитки. Наприклад, санаторій «Форос» станом на 1 жовтня 2010 року показав збиток в 25,5 тис. гривень. Однак, у сезон потрапити на відпочинок до цього санаторію досить важко, та й мінімальна ціна перебування на добу в ньому близько 800 гривень.

Можливо справа в тому, що державний санаторій передав права на реалізацію послуг з відпочинку (у тому числі, продаж номерів) ТОВ «Парктур», яке входить до групи компаній, що обслуговують гірськолижний курорт «Буковель». Основний засновник «Парктуру» – керівник державної «Укртранснафти» Олександр Лазорко, який багато років робив кар’єру в нафтохімічній групі «Привату» Ігоря Коломойського.

Яку частину прибутку від продажу послуг (фактично, використання власності санаторію) представники «Привату» залишають собі, а яку, перераховують на рахунок держпідприємства «Санаторій «Форос» – у ДУС кажуть. Втім, сама схема, коли на збитковому держпідприємстві довгий час заробляє приватна структура, видається не зовсім законною.

Таж сама ситуація склалася на санаторії «Зорі України». Підприємство знаходиться на межі банкрутства зі збитками 910 тис. гривень, але в літній сезон замовити номер в санаторії – щось з сфери фантастики. Так само як і отримати чітку відповідь на питання: «А де ж гроші, ДУСя?»

Іван Красіков, Сергій Головньов, за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та проекту SCOOP