Сумсько-донецька ротація НБУ (оновлено)
23.05.2011   //  

Історія заміни сумського угрупування на донецьких через призму будівельних тендерів Нацбанку, якому лише за один «фінансово-кризовий» рік вдалось вгатити понад 170 мільйонів гривень в причепурення своїх регіональних офісів та баз відпочинку.

На початку травня Міністерство економіки відмовило Нацбанку в погодженні процедури закупівлі робіт для реконструкції будівель Управління НБУ в Чернівецькій області вартістю 25 млн. грн. Переможцем неконкурентної процедури закупівлі «в одного учасника» мав стати сільськогосподарський кооператив «Колос», зареєстрований у місті Сторожинець Чернівецької області. Цей кооператив вже багато років очолює Герой України, багатостроковий депутат місцевих рад Георгій Березовський.

Втім, особливі заслуги перед країною не влаштували Міністерство економіки: «документи не підтверджують підстави для застосування процедури закупівлі в одного учасника». Це означає, що крім аграрного кооперативу реконструювати корпуси Чернівецького управління НБУ могли б і інші підприємства. І ціна на відкритих торгах може бути менша. Хоча «може» не означає «буде». Оскільки наш Нацбанк – всім нацбанкам нацбанк.

(23 травня, тобто вже після написання матеріалу, Мінекономіки без жодних пояснениь погодило цю закупівлю. Тобто у Нацбанку знайшлись аргументи для клюєвських клерків, аби владнати справу без оголошення нового тендеру).

Після аналізу минулорічних тендерів банківського регулятора відразу стало зрозуміло, кому під час фінансової кризи красиво жити не заборониш. Минулого літа НБУ разом зі своїми обласними управліннями вгатив у всілякі капремонти 172 млн грн. Причому зміна влади в Нацбанку відобразилась і в будівельних фаворитах.

Прихід донеччанина Сергія Арбузова ознаменував прихід лугансько-донецького консорціуму в будівельні тендери НБУ. Мало того, що ПБК «Укрмонолітспецбуд» піднявся на реконструкції кіровоградського офісу Нацбанку, так саме донеччани отримали підряд вартістю 16 мільйонів на ремонті фундаменту головного офісу НБУ в Києві. Погодьтесь, але важко собі уявити, що для порівняно невеликого ремонту в столицю тягнули б техніку з Донбасу. Просто так зірки стали.

Також будівельні тендери відобразили характер приходу донеччан до НБУ – «стару гвардію» не викидають без штанів, а навіть дозволяють освоювати нові мільйони. Мова йде про ТОВ «Вотекс-спецмонтаж-плюс», інтегроване в сумське угрупування Ющенка-Стельмаха, яке більше десяти років правило залізною рукою в Нацбанку. Для розуміння будівельного контексту невеличка довідка.

Віктор Ющенко і Володимир Стельмах народились на Сумщині, і навіть коли по черзі керували Нацбанком – не забували про батьківщину, якою від їх імені опікувався Анатолій Єпіфанов. У 90-х роках він був губернатором, аж поки Леонід Кучма не переселив на Сумщину подалі від Януковича донецьку команду Володимира Щербаня. З приходом цього угрупування Єпіфанов перебрався в крісло ректора Української академії банківської справи, яку Нацбанк почав розбудовувати саме в Сумах.

Віктор Ющенко, губернатор Микола Лаврик, голова НБУ Володимир Стельмах, голова УАБД Анатолій Єпіфанов, мер Сум Геннадій Мінаєв 9 грудня 2009 року на презентації бібліотеки університету банківської справи в Сумах. Фото Олега Дем’яненко

Створення потужної кузні банківських кадрів потребувало багато коштів на будівництво. Сотні мільйонів пішли на реконструкцію офісів університету, будівництво легко-атлетичного манежу. Для прикладу – лише будівництво бібліотеки вузу у 2009 році потягнуло на 100 млн грн.

Майже всі вищезгадані контракти вигравало сумське ТОВ «Вотекс-спецмонтаж-плюс», яке формально належить такому собі Вадиму Волкову. І було б дивно, якби діяльність «Вотексу» за часів Стельмаха обмежувалась лише Сумами, де з серпня 2008 по січень 2011 року фірма виграла тендерів на 155 млн грн. Минулого року «Вотекс» виграв тендер на 30 мільйонів на будівництво санаторно-оздоровчого комплексу «Прикарпаття» в Яремче.

Пафосна бібліотека УАБД в Сумах, яку за 100 мільйонів збудував «Вотекс». Фото Олега Дем’яненко

При цьому покращення життя сумського УАБД не припиняється і сьогодні. На початку 2011 року для «будівництва матеріальної бази інституту» в Сумах провели ще один тендер на 44 млн грн. Його знову виграв «Вотекс». А отже життя продовжується. Навіть не дивлячись на донецьку гегемонію.

Витрати Нацбанку в 2010 році на ремонт та будівництво

Область

Вартість контракту,
млн. грн

Що і хто ремонтував

Волинська обл. 0,83

ПП «Житлобуд-1» відремонтувало базу відпочинку НБУ на Шацьких озерах. Фірма належить директорові луцького комунального підприємства «Житлобудкомлект» Олександру Ліпші.

Запорізька обл. 0,85

ТОВ «Ременергосервіс», що належить родині Загробських – Владільяну та його дочці Ілоні, відремонтувало офіс НБУ в Запоріжжі по вул. Східна, 9-А

Ів.-Франківська обл. 36,40

ТОВ «Вотекс-спецмонтаж-плюс» відремонтувала санаторій «Прикарпаття» в Яремче по вул. Грушевського, 7

Кіровоградська обл. 59,75

Донецько-луганський концерн ПБК «Укрмонолітспецбуд» відремонтував офіс НБУ Кіровограді по вул. Карла Маркса, 33

Київ 16,77

ПБК «Укрмонолітспецбуд» відремонтував фундамент центрального офісу НБУ на вул. Інститутській, 9

Крим 2,47

ТОВ «Будгазкомплект-2001» Ігоря Чайко і Володимира Саковича відремонтувало офіс НБУ в Сімферополі по вул.Горького, 4

Львівська обл. 0,54

ТОВ «Квадрос» Ігоря Бартиша відремонтувало офіс НБУ у Львові по вул вул. Коперника, 4

Одеська обл. 6,11

ПП «Строїтель» Володимира Личака відремонтувало офіс НБУ в Одесі по вул. Рішельєвській, 8

Полтавська обл. 1,11

Місцеве ТОВ «ПБК Сота» відремонтувало касовий вузел в спецприміщеннях облуправління НБУ

Сумська обл. 41,18

ТОВ «Вотекс-спецмонтаж-плюс» побудувало житловий будинок для Української академії банківської справи НБУ в Сумах; ТОВ «Крим-Інвест-Буд» Максима Пекного за 18 мільйонів влаштувало паркову зону для цього вузу.

Харківська обл. 0,89 ПКРБ фірма «Венера» Сергія Пастуха відремонтувало офіс НБУ в Харкові на площі Театральній, 1
Хмельницька обл. 2,93

Місцеве ТОВ «Енергозберігаючі технології та теплова автоматика «ЕСТА» та львівське ПП «НВК «Стальпродукт» відремонтували офіс НБУ в Хмельницькому по вул. Володимирській, 91

Черкаська обл. 2,06

ТОВ «БФ «Лідер» Віктора Коваля і Євгена Ковтуна зробила благоустрій території Черкаського інституту банківської справи; ТОВ «Євробуд» Ігоря Якима відремонтувало корпуси та гуртожиток №2 цього вузу. Наразі Міноборони судиться з цією фірмою за квартири, які будівельники замість військових продали третім особам.

Всього 171,89

Дані: «Вісник державних закупівель»

Сергій Головньов, фото Олега Дем’яненко