Світло вимкнули. Тепер вони займуться сексом
17.05.2011   //  

Сьогодні, 17 травня, 231 кнопкодав своїми руками розсунув кордони для подальшого розвитку і розбудови корупційних засад української державності. Якщо Янукович не ветує прийняті зміні до закону про держзакупівлі, виборці фактично втратять можливість дізнаватись про тендерні приколи нашої влади.

Сьогодні повітря в парламенті було просякнуте старим і вже підзабутим за нинішнього режиму ароматом корупції. Підневільні кнопкодави Партії регіонів, комуністів та Литвина протягом останнього року фактично не мали можливостей торгуватись з ініціаторами законопроектів за голоси своїх фракцій, як це було при Кучмі і Тимошенко. І ось розгляд законопроекту №7532 про зміну закону про держзакупівлі на мить повернув нардепів і парламентських журналістів у старі добрі часи.

– Ти вже знаєш, які попередні розклади по голосуванню по держзакупівлям? – запитав журналіста «Наших грошей» колега з політичного видання. – Значить так: реформатори Рибакова не хочуть маратись, комуністи торгуються. Тому є шанс, що голосів може й не бути. Бо «регіонали» і литвинівці не мають більшості.

– Твоїми вустами…

Гадання на політичній гущі не мали жодного сенсу. Нові часи «рулять не па-дєццкі», а по-донецьки. За даними «НГ», по команді з Банкової, донесеної до фракції ПР її головою Олександром Єфремовим, сьогодні 7532 мав бути проголосованим без жодних «але» чи «а шо мені».

Так і вийшло – 231 штик із більшості слухняно туцьнув «за». Нестачу голосів – в самій ПР 13 нардепів з різних причин не голосували – компенсували позафракційні тушкани і картки Каськіва з Палицею із НУНС. (список голосувальників)

Як це часто буває з мутними законами депутати голосували втемну. Їм роздали порівняльну таблицю законопроекту до другого читання, в якій останні новели порівнювались з поправками, які були проголосовані у першому читанні. Тобто зрозуміти що ж на виході, розібратись у якому вигляді тепер має бути сам закон про держзакупівлі без півлітри дуже важко. Звідси і відкриття, які робили для себе і широкого загалу найосвіченіші опозиціонери.

– Нє, ну ти зрозумів, що вони заховали тендери держпідприємств?! – питає в кулуарах після голосування екс-голова Фонду держмайна Олександр Бондарь з НУНС у бютівця Сергія Тєрьохіна.

– Та я тобі ще більше скажу – вони запхали норму про те, що всі закупівлі більше 10 мільйонів треба страхувати! – задоволений своїм відкриттям Тєрьохін.

В цю секунду мимо проходив «регіонал» Олексій Плотніков, який за дорученням партії доповідав законопроект з сесійної трибуни.

– Ну що ти ото розповідав? – стібеться Бондарь. – Краще б виставили Антона Яценко, так воно б хоть зрозуміліше було. А так ти тепер за нього.

– Да, там не все так погано, – зробив хорошу міну фаховий економіст Плотніков.

«НГ» поцікавився у «регіонала» у неформальній обстановці, як же ж розцінити очевидні негативи і загрози, запхані в законопроект спільними зусиллями Банкової і уряду: виведення держпідприємств з під дії закону, зменшення інформації про тендери, дозвіл розпорядникам коштів самим обирати процедуру закупівлі «у одного учасника» без звернення до Мінекономіки.

Позицію Плотнікова можна звести до наступного. Виведення підприємств з-під дії закону це не зовсім погано. Бо комусь це дозволить вільніше вести господарську діяльність. Але аргумент «НГ» щодо фактичного зникнення інформації про тендери з коштовними ліхтариками змусив його розвести руками. Тож, якщо уряд тепер не пропише в своїх документах зобов’язання держпідприємств все-таки звітувати про свої тендери, з опублікування зникнуть дані про тендери приблизно на суму 200 млрд грн. на рік з усього тендерного потоку у розмірі 330 млрд грн. за 2010 рік (дані Держкомстату). І такі бізнесмени як Єфремов зможуть спати спокійніше: держпідприємства на законних підставах закриють дані про свої витрати.

Те, що у відомства Андрія Клюєва відібрали функцію погодження закупівлі «у одного учасника», теж вмотивовано: «Так зменшується корупційне навантаження на Міністерство економіки». На аргумент, що корупційне навантаження тепер банально розподіляється між розпорядниками коштів – хто як хоче, так і пісоче – теж розпачливий помах руками.

Висновок Плотнікова такий: «Цей законопроект краще, ніж діючий закон». При цьому «регіонал» перед телекамерами дозволив собі послатись на підтримку міжнародних структур. Мовляв, визнані експерти протягом останнього тижня висловились всіляко «за». Але коли журналіст «НГ» привселюдно попросив сказати, які саме структури останніми днями зробили такі заяви, Плотніков відіслав… до останнього абзацу в сьогоднішній статті «Коммерсанту»: «Там всі вони названі».

«Примечательно, что идеологию такого подхода еще в марте поддержала Еврокомиссия. Учитывая отказ государства от утверждения закупки у одного участника, заказчик должен нести “повышенную ответственность”, объясняли в Еврокомиссии свое видение реформы госзакупок», – читаємо у Ъ.

Але це не нова позиція, а нагадування про минуле. Яке в Світовому банку і Єврокомісії після публікації журналістів «НГ» намагаються забути. За нашими даними, останні звернення уряду з приводу оцінки/підтримки 7532 отримали приблизно такі відповіді: «У нас зараз немає таких експертів, давайте пізніше».

Мабуть, в середовищі «регіоналів» зараз важко пройти мимо держзакупівель, щоб не зморозити якусь «не зовсім правду».

Ще одне спостереження. Славнозвісний Антон Яценко не має відношення до нинішнього корупційного мейнстріму в держзакупівлях. За чутками, він як член команди Андрія Клюєва, протягом останнього місяця ініціював вал поправок до закону, якими вводились аналоги Тендерної палати. Проте в остаточній версії законопроекту всі згадування про «уповноважений банк» і подібні штучки-дрючки були акуратно вичищені.

Джерело в керівництві ПР пояснює це тим, що Андрій Петрович вже отримав свої сотні мільйонів на вітроенергетиці. Тому голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін без жодних церемоній передахував закупівлі і просто викреслив Мінекономіки зі схеми.

Прийняття 7532 руками більшості стало шикарним гольовим пасом бютівцям, серед яких сьогодні не знайшлось жодного нового віровідступника. Микола Томенко, який прекрасно розбирається в інформприводах для піару, миттєво відстрілявся зі свого віце-спікерського крісла: «Як оскаржити незаконність тендерних процедур, якщо ця інформація не публікується?»

Але бютівці не планували виставляти спікерів з цього приводу в кулуарах, де телекамери зазвичай і знімають коментарі для новин. Згідно з їх графіком на прес-пойнт після прийняття законопроекту вийшов спікер з теми більш важливої і актуальної. Персональний адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко розповідав про злочинний режим, який не дає дихати невинній панянці. І лише на прохання журналістів бютівці виставили Тєрьохіна на коментування держзакупівель.

«НГ» вдалось неофіційно поговорити з одним із бютівських піарників на тему «як ви тепер будете розкручувати тему корупції у владі з огляду на корупційний закон про тендери?» Розмова виявилась короткою.

– Ну ти ж розумієш, тему тендерів важко пояснити людям…

У відповідь журналіст «НГ» назвав таку позицію «гнилою відмазкою лінивих піарників, яким легше продати телевізійні страждання своєї патронеси, ніж розкрутити тему розкрадання на потоці товщиною в триста мільярдів», після чого вся весела компанія переключилась на обговорення теми про поновлення роботи азербайджанського ресторану в Маріїнському парку.

І наостанок. «Всі ми знаємо, акціями якої страхової компанії володіє Віктор Янукович», – сказав на брифінгу Тєрьохін, коментуючи норму про обов’язковість страхування закупівель з ціною питання більше 10 мільйонів гривень. Так, всі знають, що президент вже давно володіє жменькою акцій СК «Гарант-авто». Але це хибний шлях в нікуди.

За словами Плотнікова, вже зараз кілька страховиків займаються подібними справами. Хоча «регіонал» не сказав, які саме фірми тут головні, але з відкритих джерел відомо, що «Гарант-авто» не є такою впливовою фігурою на цьому ринку, як, наприклад, ахметівська «АСКА» чи деякі інші структури. Тому ламати списи з приводу конкретних бенефіціарів нового тендерного режиму поки що зарано. Треба хоча б дочекатись реакції самого Януковича. Бо побачити як насправді тепер будуть регламентуватись держзакупівлі ми зможемо лише коли президент підпише 7532 і оприлюднить його. Після чого пройде ще 60 днів і нові правила розпилу наберуть чинності.