ДТЕК Ахметова прибирає свій офіс за державні кошти?
20.04.2011   //  

ПАТ «ДТЕК ПЕМ – Енерговугілля» вперше опублікувало в «Віснику державних закупівель» оголошення про свої тендери як замовник торгів.

Згідно з оголошеннями, опублікованими в ВДЗ №46 від 18 квітня, «ДТЕК ПЕМ – Енерговугілля» провело тендери цієї весни і 11 квітня за їх результатами уклало угоди з переможцями відкритих торгів. ТОВ «ДТЕК сервіс» за 23 тис грн. надасть послуги з прибирання будинків (2156,4 м2). ЗАТ «ТПК «Укрресурс» до кінця року буде виконувати топографо-геодезичні зйомки за 661 тис грн.

В системі розкриття інформації АРІФРУ станом на 18 січня 2011 року зафіксовано найбільших акціонерів ПАТ «ДТЕК ПЕМ – Енерговугілля». 66,5% акцій належить кіпрському «DTEK Holdings Limited», 15,3% належить ТОВ «Донбаська паливно-енергетична компанiя». Також в оголошеннях вказано, що джерелом фінансування цих послуг є власні кошти замовника.

Разом з тим, в законі «Про здійснення державних закупівель», який регламентує публікацію оголошень в «ВДЗ», вказано, що «Цей Закон застосовується до всіх замовників та  закупівель товарів, робіт і послуг, які повністю або частково здійснюються за рахунок державних коштів, за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів),   послуги   (послуг)   дорівнює   або  перевищує 100 тисяч гривень, а робіт – 300 тисяч гривень».

Також закон визначає які підприємства підпадають під дію закону. Це підприємства,  утворені  в установленому порядку  органами  державної  влади,  органами  влади   Автономної Республіки   Крим   чи   органами   місцевого   самоврядування  та уповноважені  на  отримання  державних  коштів,  взяття  за   ними зобов’язань і здійснення платежів, у тому числі державні, казенні, комунальні  підприємства,  а  також  господарські  товариства,   у статутному  капіталі  яких  державна  або  комунальна частка акцій (часток,  паїв) перевищує 50 відсотків, їх дочірні підприємства, а також підприємства, господарські товариства, у статутному капіталі яких 50 і  більше  відсотків  належить  державним,  у  тому  числі казенним,  комунальним підприємствам та господарським товариствам, у статутному капіталі яких державна або  комунальна  частка  акцій (часток,   паїв)   перевищує   50   відсотків,   об’єднання  таких підприємств (господарських товариств).