Соціальна політика: їжа з наваром
11.04.2011   //  

Після того, як фірма з Дніпропетровська отримала у міністерства Тигипко контракт на 70 мільйонів, на Рівненщині і Волині 70 тисяч дітей залишились без харчування. Скандал з «чорнобильськими» школярами докотився до Верховної Ради.

Від початку квітня і до тепер школярі семи районів, що мають статус постраждалих від Чорнобильської аварії, не отримують державного харчування. Тендер на послуги з харчування дітей, проведений Мінсоцполітики, зі скандалом виграло дніпропетровське ТОВ «Авіка». Але, як з’ясувалось вже після торгів, у східних варягів на Заході не вистачило обладнання, транспорту та людей, щоб виконати умови договору. Подробиці справи доволі цинічні.

Дніпропетровська фірма відома, як постачальник послуг з харчування державним структурам. Наприклад, цього року в рідному місті підприємство звинуватили в тому, що дякуючи лобізму заступника дніпропетровського губернатора Івана Ступака, з місцевого ринку харчування для шкіл та дитсадків було випхано комунальне підприємство «Школьник». Звичайно, що хлібне місце не довго пустувало.

Згідно з повідомленням Міноборони, в 2008 році «Авіка» позбулась місця в харчовому пулі армії через неналежне виконання умов договору. В жовтні 2010 року директора «Авіки» притягли до адміністративної відповідальності за ухилення від сплати податків.

Все це щастя на свою голову отримали на Рівненщині і Волині.

17 лютого Міністерство соціальної політики провело щорічний тендер на послуги з харчування дітей, які проживають на територіях, постраждалих від Чорнобильської аварії. Перемогла «Авіка», хоча по всіх лотах були більш дешеві цінові пропозиції місцевих підприємств та кооперативів. «Пропозиція «Авіки» складала 13 млн. 752 тис. грн., а наша – 12 млн. 919 тис. Тобто наша пропозиція була на 843 тисячі грн. менша», – розповів «НГ» голова райспоживспілки Камінь-Каширського району Волинської області Володимир Климюк, заявку якого не розглядали, знайшовши невідповідною документацію його структури.

Наприкінці березня до учасників торгів прийшли листи з тендерного комітету, з яких стало відомо, що «Авіка» перемогла у шести районах Рівненської області та в одному Волинської. Важливою деталлю є те, що результати торгів було повідомлено за декілька днів до 1 квітня, коли мало розпочатись харчування дітей. Чи було це зроблено, щоб інші учасники не встигли оскаржити результати торгів? Загадка. Хоча питання щодо юридичної чистоти є. «НГ» так і не вдалось знайти в «Віснику державних закупівель» оголошення про результати торгів. Тобто будь-який учасник торгів тепер може в суді домогтись відміни результатів тендеру.

Отже «Авіка» опинилася на коні, отримавши понад 70 млн. грн. Для прикладу, у 2010-2011 роках на дніпропетровських тендерах «Авіка» отримала близько 10 млн. грн. А в іншому регіоні, де до цього ніколи не працювала, фірма за один рік отримала в сім разів більше, ніж за два попередні на рідній території.

Далі – звична картина. Отримавши замовлення, дніпровці пішли по тим самим переможеним на тендері підприємствам, пропонуючи їм скласти договір співпраці чи субпідряд. Бо в «Авіки» не вистачило ні транспорту, ні обладнання, ні інвентарю, ні, бодай, поварів, щоб забезпечити харчуванням школярів на Західній Україні.

В райспоживспілці Добровицького району Рівненської області «НГ» розповіли, що після тендеру представники «Авіки» запропонували їм годувати школярів, виходячи з того, що денний раціон на одну дитину буде коштувати 8,6-8,7 грн. Тоді як міністерство заплатило дніпропетровцям за денне харчування однієї дитини 13 грн.

Загалом, за словами рівненських підприємців, по сімох районах «Авіка» отримала приблизно на 9 млн. грн. більше, ніж пропонували місцеві структури, або майже 15% від вартості контракту. Тому не дивно, що ображені місцеві підприємці відмовляються задешево працювати на чужинців, в той час, як ті будуть отримувати чималу маржу. Втім, це вже нюанси бізнесу. Важливіше те, що з 1 квітня 70 тисяч дітей в Рівненській та Волинській області залишились без харчування.

«У нас на Рівненщині багато сімей, які мають по п’ять та більше дітей. Ці діти, мабуть, йдуть у ту школу більше заради обіду, ніж заради самої школи», – розповів «НГ» народний депутат Сергій Кошин (БЮТ), що минулого тижня з трибуни Верховної Ради підняв галас навколо тендеру Мінсоцполітики.

Деякі підприємці з Рівненщини впевнені, що з Києва «Авіку» лобіює безпосередньо дніпропетровський віце-прем’єр-міністр соціальної політики Сергій Тигіпко. Просто, так воно виглядає за земляцькою пропискою та відомчою логікою. Але хіба це рівень людини, яка займає 14-те місце в рейтингу Forbes? Тому сподіваємось, що Сергій Леонідович знайде спосіб скасувати торги та почне в решті решт годувати рівненських школярів. Або йому допоможуть. Оскільки контекст у справи може бути набагато ширше банального відкату менеджерам середньої ланки, як воно виглядає на перший погляд.

Засновником «Авіки» є жителька Дніпропетровської області Світлана Іваненко. Директором довгий час працювала Світлана Ларіна. Ці панянки з їхніми родичами створили клубочок з фірм ПП «Діоніс», ПП «Інпром», та ПП фірма «Віст Плюс». Проте найбільш відома ТОВ «Івала», директором якої Ларіна стала у 2009 році. Ця фірма годувала армію після вищезгаданого вигнання «Авіки» з пулу маркітантів Міноборони у 2008 році аж поки її вже цього року не позбавили доступу до армійської годівнички. І тепер рівненські діти можуть наочно пересвідчитись, як виглядає спроба отримати купу мільйонів через кватирку, коли тебе вигнали через двері.

Найближчим часом читайте про аферу з годування армії, в якій задіяні «єнакіївські», дружина міністра оборони та 621 мільйон державних гривень.