Дружина міністра оборони Єжеля виявилась партнеркою донецько-єнакіївського угрупування
29.03.2011   //  

Дружина міністра оборони Наталія Климентіївна Єжель виявилась спів засновницею ТОВ «Органіка плюс», яке отримало контракт на годівлю армії за часів другого уряду Віктора Януковича. Про це повідомляє «Лівий берег».

«Одним з засновників цієї фірми виступала особисто, дружина нинішнього міністра [оборони]. Втім, вона володіла незначною часткою, основним власником була фірма «Міжрегіональний інвестиційний союз»…- ключова структура бізнес-угрупування «Вік-сістемс» , – пише видання.

«Це бізнес-угрупування завжди розцвітало, коли тільки до влади приходив Віктор Янукович. Нині воно виграє найбільші державні тендери в АПК та вуглепромі. Головний менеджер цього павутиння Ігор Філіппенко мотається на «Майбаху» між держустановами, що входять в сферу інтересів угрупування (Міністерства АПК, внутрішніх справ, екології, оборони, ДП «Вугілля України», колишній ДАК «Хліб України», «Надра України»), до шикарного будинку в провулку Рильського, де «квартирує» його головний куратор – Юрій Іванющенко. Отже, кандидатуру Михайла Єжеля було кому лобіювати!» – пише видання.

За даними «Лівого берегу», минулого року контракти на годівлю армії отримала фірма, пов’язана з міністром АПК Миколою Присяжнюком, близьким бізнес-партнером нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенко, відомого як Юра Єнакіївський.

«В 2010-му році солдат годувала ТОВ «Провідна продовольча компанія ЗС», заснована Дмитром Валерійовичем Мєдвєдєвим. Він же є засновником житомирської фірми ТОВ «Агран Інтерторг», найбільша частка якої належить «Житомирському м’ясокомбінату», яким в свою чергу володіє Микола Присяжнюк», – пише видання.

Нагадаємо, цього року з’ясувалось, що деякі фірми, що кілька років годували солдатів, вже давно не отримували платні за свої послуги. Водночас керівництво держпідриємства Міноборони повідомило, що «що чиновники Міністерства оборони України на чолі з міністром оборони позбавляють це держпідприємство контрактів на постачання харчування для військовослужбовців в угоду власним компаніям«.

За часів уряду Юлії Тимошенко, Михайло Єжель працював головним інспектором Міністерства оборони, яке тоді очолював Юрій Єхануров. В цій якості Єжель здійснював всіляке сприяння фірмі «Мезон-К», яка годувала солдат, а її «клони» – забезпечували армію паливом. За даними «Лівого берегу», Єжель «відкривав двері владних кабінетів перед одеситом на ім’я Олег Атаянц… Він близький до того самого бізнес-угрупування Ігоря Філіппенка. Наявність спільних комерційних справ підтверджує компанія Атаянца «Трансюніон», що входить у павутиння «Вік сістемс».

Разом з тим, джерело «Наших грошей» повідомило про ще одну роботу Михайла Єжеля у 2007-2009 роках. Він нібито працював радником директора «ДП Київський НДІ гідроприлдаів» коли керівником був Юрій Шамарін. Приватна фірма «Центральне конструкторське бюро гідроакустики НВО «Клівер», заснована Шамаріним, отримала підряд вартістю 2,8 млн грн. на ремонт гідроакустичного обладнання флагману українського флоту «Гетьман Сагайдачний». За даними джерела «Єжель і Шамарін за рахунок цієї приватної структури літали до Індії на виставку, де Єжель намагався сприяти приватному конструкторському бюро у виході на індійський ринок озброєнь».

На сайті «Кліверу» розміщено інформацію про статтю «Ремонт та модернізація корабельних гідроакустичних станцій», авторами якої є Юрій Шамарін, Михайло Єжель та кілька інших працівників «Кліверу».