Голова Мінфіну Росії подякував шукачам корупції в держзакупівлях. В Україні навпаки
20.02.2011   //  

Вдячність свідомим громадянам, що досконально вивчають портал держзакупівель і оприлюднюють підозрілу інформацію, висловив віце-прем’єр – міністр фінансів РФ Олексій Кудрін. На прес-конференції він признався, що постійно читає рецензії окремих авторів і їх блоги в інтернеті, де відстежується тема корупції при держзакупівлях, повідомляє ІТАР-ТАРС.

«Я вдячний громадським організаціям і добровольцям, які проводять таку ревізію. Я постійно їх читаю і знаходжу в них цікаві речі, навіть у себе в міністерстві», – відверто сказав Кудрін. Він також відмітив, що «підкреслює червоним» такі «цікаві речі» і відправляє їх до відповідних міністерств для того, щоб з ними ознайомилися їх керівники.

«Я обережно відношуся до цифри 1 трильйон рублів (експертна оцінка шкоди від корупції в рік), не усе це підходить під категорію «розкрадання», – продовжив Кудрін, пояснивши, що значну частину сумнівних закупівель ні юридично, ні фактично не можна визначити як крадійство.

В Рахунковій палаті зазвичай визначають це як нецільове використання засобів, пояснив глава Мінфіну і привів приклад, коли відомство «призначені для купівлі столу гроші відправляє на ремонт даху».

В цілому Кудрін визнав, що потрібні заходи, що підвищують ефективність системи держзакупівель. Він вважає, що істотний вклад в підвищення прозорості тут вніс новий загальноросійський портал по держзакупівлях, на якому з цього року зобов’язані виставляти свої тендери міністерства і відомства усіх рівнів.

Нагадаємо, відомий російський блоггер Олексій Навальний нещодавно відкрив сайт «РосПил»,  присвячений корупції в державних закупівлях Росії.

В свою чергу, український уряд вніс на розгляд Верховної Ради законопроект №7532, яким пропонується значно звузити коло інформації про тендери до опублікування. Пропонується не публікувати звіти про торги, що унеможливить вільний пошук інформації про учасників торгів для з’ясування на предмет участі в тендері пов’язаних фірм (наприклад такої інформації). Також пропонується вивести з під дії закону закупівлі державних підприємств.