Юра Єнакіївський засвітив свої зв’язки та бізнес
14.02.2011   //  

Народний депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко у своєму першому в житті інтерв’ю, яке дав журналу «Кореспондент», розповів про бізнес та партнерів.

Важливим бізнес-партнером Іванющенко назвав одесита Івана Аврамова, з яким він познайомився на початку 1990-х.

«У хазяїв Єнакіївського металургійного заводу був новий завод у Горлівці. Коксу було предосить, тому Єнакіївський коксохімпром вони зупинили. Але для міста залишитись без цього підприємства було рівносильно смерті. Тому ми з партнерами вирішили купити завод і відновити його. Почали робити кокс, віддавати його на металургійний завод, потім брати метал і продавати його. Тоді ж я познайомився з Іваном Івановичем [Аврамовим]. Я купував метал у Єнакієвому і продавав йому в Одесу. У нього дуже світла голова. Для людини з Одеси розібратись з шахтами неймовірно складно, але він це зробив. І те, що багато наших шахт лежали мертвими, а зараз дають мільйони тон, – це його заслуга. Наприклад шахта «Комсомольська» в Антрациті», – розповів Іванющенко.

Нардеп підтвердив зв’язок з головою тимчасовою адміністрації державного «Родовід-банку» Юрієм Райтбургом, у якого Іванющенко орендує приміщення під свій офіс.

«Це не зовсім вірно. Зв’язок існує не зі мною, а з моїми партнерами», – сказав Іванющенко, коментуючи твердження щодо того, що Райтбург з ним пов’язаний.

Іванющенко підтвердив, що має стосунок до зміни власників великого ринку «7 кілометр» в Одесі.

«Компанія, яка має відношення до моєї сім”ї, дійсно купила 21% акцій ринку. Але у нас була умова, щоб ми перетворили «7 кілометр» в цивілізований ринок. І цей процес вже почався», – повідомив Іванющенко.

Народний депутат також підтвердив, що його партнери мають відношення до компаній «Сфера плюс» та «Миронівкабудмонтаж», які отримали право на розробку газо- та нафто родовищ. Разом з тим Іванющенко заперечив твердження про те, що він контролює Іллічівський порт. «Це неправда. Можу вас завірити, що ні до одного порту я стосунку не маю», – заявив він.

Також Іванющенко заперечив твердження про те, що міністр АПК Микола Присяжнюк і перший заступник міністра ПЕК та вуглепрому Ігор Попович є його креатурою.

«Ця інформація перебільшена. Так, Микола Присяжнюк родом з нашого міста. Я його знаю давно. Але правда полягає лише в тому, що у нас дружні взаємини… До його призначення я не маю ніякого стосунку», – сказав Іванющенко.

Довідка «Тижня»

Юрій Іванющенко та Микола Присяжнюк відомі як співзасновники маловідомого ЗАТ «Технічний центр «Україна», разом входили до наглядової ради ЗАТ «Продовольча компанія «Юнкерс».

Голова тимчасової адміністрації «Родовід-банку» Юрій Райтбург до призначення працював у банку «ТК-кредит», створений за участі компаній, що мають стосунок до Іванющенко.

Іван Аврамов виступає директором та співзасновником у компаніях, що контролють значну частину вугільного ринку України.