«Нафтогаз» заплатив 45 мільйонів за конвертацію облігацій для розплати з «Газпромом»
14.02.2011   //  

НАК «Нафтогаз України» 9 лютого отримав погодження Міністерства економіки на закупівлю облігацій внутрішньої державної позики у державного Укрексімбанку на суму 1,545 млрд грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Згідно обґрунтування закупівлі, яке є у розпорядженні НГ, операція з ОВДП необхідна «Нафогазу» з накопичення достатнього обсягу обігових коштів для виконання зобов’язань перед ВАТ «Газпром» з оплати імпортованого в Україну природного газу, проведення розрахунків за послуги з його транспортування та зберігання в підземних сховищах природного газу.

«Нафтогаз» пропонував облігації на суму 1,50 млрд грн. до викупу 20 найбільшим банкам України. Сім банків погодились прийняти участь, однак Укрексімбанк запропонував найдешевшу ставку по операції РЕПО – купівлі облігацій з подальшим їх викупом назад. Банк запропонував два транші по 750 000 шт. з датами зворотного викупу 20.09.11 та 20.10.11 за ціною 1025,14 грн. та 1035,41 грн. відповідно.

У жовтні 2010 року уряд збільшив статний фонд «Нафтогазу» на 7,4 млрд грн. шляхом випуску акцій існуючої номінальної вартості та послідуючим їх обміном на ОВДП. Емісія проведена для покращення фінансово-господарського стану НАК «Нафтогаз України» та забезпечення достатності коштів для проведення  своєчасних розрахунків з ВАТ «Газпром» за імпортований в Україну природний газ.