Пограбуй бабусю-2. Купи офіс!
17.01.2011   //  

Донецький цинізм перевершив все. Нібито для навчання безробітних там державним коштом викупили величезний бізнес-центр за 143 мільйона гривень

Минулого разу ми розповідали http://nashigroshi.org/2011/01/17/pohrabuj-babusyu-1-provedy-korporatyv/ про не надто етичні способи витрачати державні кошти під час жорсткої бюджетної кризи. Цього разу мова піде про випадок, що знаходиться за межами розуміння добра та зла.

Фонд соціального страхування на випадок безробіття та Держцентр зайнятості у вересні створили Донецький центр профтехосвіти (ДЦПТО). У жовтні президент Віктор Янукович своїм дорученням №1 – 1/2411 розпорядився створити матеріально-технічної базу новій структурі. В листопаді клерки знайшли собі місце обітоване – недобудований бізнес-центр по вул. Дзержинського, 69-в.

Аби офіційно провести закупівлю, ДЦПТО звернувся до Мінекономіки за дозволом на закупівлю у одного учасника. Нагадаємо, що це така процедура, за якою закупівлю проводять у кого захочуть, і за ціною, яку назве продавець, тому її дуже полюбляють корупціонери. З документу, оприлюдненого у «Віснику державних закупівель», стали відомі цинічні подробиці.

Донецькі чиновники посилаються на те, що в області щороку проходять навчання до 14 тисяч безробітних. А на носі Євро-2012, тому треба готувати кадри на упередження.

А більше всього в Донецьку бояться розчарувати Януковича: «У разі, якщо негайно не буде вирішено питання забезпечення ДЦПТО приміщенням у відповідності до техніко-економічного обгрунтування, виконання Доручення Президента України щодо створення усієї матеріально-технічної бази цього центру буде під загрозою зриву».

Як виявилось, техніко-економічне обґрунтування містило в собі «потребу у приміщенні в центральних районах м.Донецька, площею 10-12 тисяч кв.м. з додатково прилеглою територією для створення спеціальних майстерень».

Жодне міністерство в столиці не має такого розкішного палацу. Особливо в центрі міста.

На заклик Центру миттєво надійшла пропозиція. І яка вдала: неподалік від міського центру зайнятості, якраз 10615 кв. м. І хоч будівля недобудована, але вже є 82% готовності, всі комунікації підведено, в основному залишилися внутрішні оздоблювальні роботи. «Це дає можливість перепланування внутрішніх приміщень у відповідності до потреб центру», – радіють в ДЦПТО. Тож треба брати! Тим більше у хороших людей.

Продавцем виявився концерн «Донецькоблагробуд». Їм вже понад десять років керує Михайло Деркач, депутат облради, голова профільної для будівельника комісії. Його знають всі, він знає всіх. Та й не бідний – заснував ТОВ “Лікувально-оздоровчий центр “Нижній Місхор” на базі відпочинку під Ялтою. Однак, грошей багато не буває.

От і цього разу будівельник отримає чудові гроші – 143 млн грн. Надійдуть вони дуже вчасно: ще кілька місяців тому «Донецькоблагробуд» відтягував виконання рішення місцевого суду, який зобов’язав його повернути  близько 15 млн грн. інвестору будівництва (місцева фармацевтична компанія). Тепер у нього  гроші є.

А у держави немає. Янукович, стелячись під кредитні кошти МВФ, наказує Азарову «давати реальну картинку економіки, а не те, що ви малюєте». І він правий – у держбюджеті величезна діра. На її фоні 143 мільйони, направлені на підтримку донецького будівельника, – не найбільш критична цифра.

Але давайте порахуємо в пенсіях – це 201692 «мінімалки». Цього вистачило б на місячне забезпечення всіх малоімущих пенсіонерів, наприклад, Чернівецької області. Зможе Янукович пояснити буковинцям, що на виконання його доручення донецькі земляки купили палац (будемо вірити) для навчання безробітних на гроші, яких би вистачило на місяць майже всім пенсіонерам? Або закрило бюджет Чернівців на чверть року?

І це ще не все. Останнім часом ощадливість донецьких урядовців не сходить з вуст. Адже заради наповнення бюджету вони пішли на все. Навіть на сумнозвісний Податковий кодекс.

Тиждень вирішив порахувати скільки ще грошей цієї осені витратили на будівництво та ремонт своїх регіональних філій фонди соцстраху та улюблені податківці Азарова – тобто ті органи влади, через які мільйони підприємців будуть змушені ліквідовувати свій бізнес (дані з «Вісника державних закупівель»).

  • Харківський центр профтехосвіти – 117,90 млн грн.
  • Кримський центр профтехосвіти – 26,80 млн грн.
  • Бердянська ДПІ (Запорізька обл.) – 10,55 млн грн.
  • Краснолуцький центр зайнятості (Луганська обл.) – 10,33 млн грн.
  • Знам’янський центр зайнятості (Кіровоградська обл.) – 6,73 млн грн
  • Валківський центр зайнятості (Харківська обл.) – 5,08 млн грн.
  • Луганська облДПА – 5,00 млн грн.
  • Іваничівський центр зайнятості (Волинська обл.) – 4,66 млн грн.
  • Ленінська районна ДПІ (м.Луганськ) – 2,52 млн грн.
  • Рівненський центр профтехосвіти – 2,2 млн грн.
  • Харківський райцентр зайнятості – 1,91 млн грн.
  • Путивльська ДПІ (Чернівецька обл.) – 1,80 млн грн.
  • Ізюмський центр зайнятості (Харківська обл.) – 1,36 млн грн.
  • Запорізька облДПА – 0,67 млн грн.
  • Черкаський облцентр зайнятості – 0,06 млн грн.

Загалом виходить 197,57 млн грн., або 278660 мінімальних пенсій. А разом з Донецьким центром профтехосвіти – 340,57 млн грн. або 480352 пенсій.

Тобто півмільйона пенсіонерів могли б отримати місячну пенсію, якби урядовці не вирішили причепурити свої офіси тільки цієї осені. Півмільйона виборців – це майже гарантоване подолання 3-процентного виборчого бар’єру до парламенту.

Отже «віддай бабусі паспорт?»

«Наші гроші»,  вперше опубліковано в «Тижні»