Тігіпко продав залізниці поїзди вдвічі дешевше, ніж Колесніков купив у корейців
08.01.2011   //  

ВАТ «Крюківський вагонобудівний завод», контрольований віце-прем’єром Сергієм Тігіпко, 24 грудня уклав угоду з «Південною залізницею» на постачання двох поїздів. Про це повідомляється в «Віснику держаних закупівель».

За результатами відкритого тендеру вартість угоди склала 303,45 млн грн. або 14 млн євро за один український потяг, що вдвічі дешевше від корейських потягів, закуплених раніше.

Нагадаємо, 15 грудня Мінекономіки погодило «Південній залізниці» закупівлі 10 швидкісних поїздів у корейської компанії «Hyundai Corporation» загальною вартістю $307 млн. по неконкурентній процедурі «закупівля у одного учасника». Тоді ж залізничники отримали погодження на отримання кредиту у Експортно-імпортного банку Кореї, виплати за яким складуть $89,19 млн.

Один корейський поїзд обійшовся українським залізничникам у 29 млн євро. Переговори з «Hyundai Corporation» проводив віце-прем’єр Борис Колесніков, який опікується підготовкою України до Євро-2012.

Закупівля потягів проводиться «Укрзалізницею» в рамках підготовки до Чемпіонату Європи. Поїзди корейського виробництва розраховані для експлуатації зі швидкістю 250-300 км/г. За словами гендиректора «Укрзалізниці» Михайла Костюка, українська залізниця може дозволити максимальну швидкість поїздів до 160 км/г.