Абсурдне слідство зводить нанівець розслідування про мільйони на рахунках соратника Вілкула
14.11.2016   //  

Слідство вже щонайменше місяць не може отримати доступ до рахунків голови Інгулецької районної у м. Кривий Ріг ради Євгена Рижкова у рамках кримінального провадження про його незаконне збагачення, бо суд і слідство ніяк не можуть визначити, хто розслідує справу. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень.

Кримінальне провадження 42016041710000028 стосовно Рижкова було розпочате 06.07.2016. Ця справа перебуває у провадженні слідчих Дзержинського (Металургійного) відділення Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області. А процесуальне керівництво у ньому здійснює Криворізька місцева прокуратура № 1.

Згідно з даними слідства, голова Інгулецької міської райради «набув у власність активи у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами». Вказані доходи він зберігає на особистих рахунках у «Приватбанку», що підтверджується даними його декларації за 2015 рік.

11 жовтня прокурор подав клопотання про надання доступу до рахунків Рижкова у Приватбанку та інформації про рух коштів по них за період з 01.01.2010 по 05.10.2016. Однак Дзержинський райсуд Кривого Рогу (суддя Скотар Р.Є.) відмовив.

Підставою для цього суд вказав таке: з представлених прокурором документів вбачається, що розслідування проводить прокуратура; при цьому відсутні будь-які відомості про те, що досудове слідство веде поліція. Оскільки прокуратура розташована в межах іншого суду (Центрально-Міського райсуду міста), то клопотання треба подавати саме туди.

25 жовтня прокуратура знову подала ту ж заяву до Дзержинського райсуду, і знову отримала відмову з аналогічними аргументами, але вже від слідчого судді О.В. Чайкіної.

2 листопада прокурор подав клопотання до Центрально-Міського райсуду міста, але і тут отримав відмову. Слідчий суддя О.М. Мясоєдова вказала, що у клопотанні органом досудового розслідування зазначено поліцію, а не прокуратуру, відтак заяву треба подавати до Дзержинського райсуду.

Євген Рижков очолює Інгулецький район м. Кривий Ріг з 1995 року. Його дружина Ірина Рижкова працює у виконкомі Криворізької міськради – очолює Управління розвитку підприємництва.

Згідно з е-декларацією Євгена Рижкова за 2015 рік, на рахунках у «Приватбанку» у нього лежить понад 4 млн грн (2,55 млн грн і майже $74 тис).

Також він задекларував будинок на 369 кв м з ділянкою у с. Надеждівка (Криворізький район), автомобіль Mitsubishi Outlander 2.4 AT Instyle VIN 2010 р.в., який він купив у рік його випуску за 311 тис грн, зарплату у 178 тис грн і відсотки по банківському вкладу у розмірі 717 тис грн.

З 2010 року мером Кривого Рогу є Юрій Вілкул, батько нардепа від «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула, який за часів Януковича спочатку очолював Дніпропетровську ОДА, а потім був кілька років віце-прем’єр-міністром в уряді Миколи Азарова.

У 2015 році перемогу Вілкулу забезпечив саме район Рижкова. Так, в шести з семи районів Кривого Рогу лідирував Юрій Милобог від «Самопомочі», а Вілкул отримав більшість голосів лише в Інгулецькому районі міста. У результаті Вілкул переміг із перевагою в 752 голоси.

Рижков, як і батько та син Вілкули, раніше входив до Партії регіонів, а зараз – активний член «Опозиційного блоку».