Як у Каськіва пояснили своє небажання чекати розгляду скарги на корупцію
10.11.2011   //  

ОБҐРУНТУВАННЯ

застосування процедури закупівлі в одного учасника

10 жовтня 2011 року.

1. Замовник:

1.1. Найменування Державне підприємство «Олімпійська надія – 2022»

1.2. Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 37771551

1.3. Місцезнаходження 01015, м. Київ, вул. Цитадельна, будинок 7-А, кім. № 111

1.4. Посадова  особа  замовника,  відповідальна за проведення закупівлі (прізвище,  ім’я,  по батькові,  посада та адреса, номер телефону  та телефаксу із зазначенням коду міжміського телефонного зв’язку, e-mail) Директор державного підприємства «Олімпійська надія – 2022»,  Голова комітету з конкурсних торгів Чурило Павло Богданович, тел.  (044) 599-27-39, е-mail: olimpiada2022@ ukrproject.gov.ua

1.5. Головний розпорядник коштів або орган, до сфери управління якого належить замовник  (повне найменування та ідентифікаційний код за ЄДРПОУ) Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ – 37508308

1.6. Дата прийняття комітетом з конкурсних  торгів  замовника рішення про застосування процедури закупівлі в одного учасника 10.10.2011

 

2. Джерело фінансування закупівлі Кошти підприємства

 

3. Інформація про предмет закупівлі:

3.1. Найменування предмета закупівлі 74.20.2 Послуги в галузі архітектури (Послуги з розроблення техніко-економічного обґрунтування Національного проекту «Олімпійська надія – 2022» –  створення спортивно-туристичної інфраструктури)

3.2. Кількість товару, вид робіт та послуг техніко-економічне обґрунтування Національного проекту «Олімпійська надія – 2022» –  створення спортивно-туристичної інфраструктури)

3.3. Місце поставки товарів, виконання робіт, надання послуг 01015, м. Київ, вул.Цитадельна, будинок 7-А

3.4. Строк поставки товарів, виконання робіт, надання послуг до 20.12. 2011 року

 

4. Інформація про учасника процедури закупівлі:

4.1. Повне  найменування юридичної особи або прізвище,  ім’я, по батькові фізичної особи Klenkhart & Partner Consulting ZT Gesellschaft m.b.H (Кленкхар Партнер Консалтинг ЦТ Г.м.б.Х)

4.2. Ідентифікаційний код/ідентифікаційний номер ***

4.3. Місцезнаходження юридичної особи  або  місце  проживання фізичної особи, телефон, телефакс, Salzbergstrabe 15,  6067, Absam, Austria, тел.: +43(0) 502260

 

5. Умови застосування процедури закупівлі в одного учасника частина друга статті 39 Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 року №2289-VI, а саме: нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих  економічних чи соціальних обставин,  які унеможливлюють дотримання  замовниками строків для проведення процедур конкурсних торгів, зокрема пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, а також наданням у встановленому порядку Україною гуманітарної допомоги іншим державам.

 

6. Причини  та  обставини,  якими  керувався замовник під час обрання процедури закупівлі в одного учасника

Рішенням комітету з конкурсних торгів від 02.08.2011 р. (протокол №2) для проведення закупівлі послуг в галузі архітектури (послуги з розроблення техніко-економічного обґрунтування Національного проекту «Олімпійська надія – 2022» – створення спортивно-туристичної інфраструктури) було обрано процедуру відкритих торгів (дата оприлюднення та номер оголошення про проведення процедури закупівлі, опублікованого в державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель – 03.08.2011р., ВДЗ № 92/1 (538/1), номер оголошення: 135755).

На участь у процедурі розкриття пропозицій конкурсних торгів на закупівлю послуг в галузі архітектури (74.20.2) (послуги з розроблення техніко-економічного обґрунтування Національного проекту «Олімпійська надія–2022» — створення спортивно-туристичної інфраструктури) було подано чотири пропозиції конкурсних торгів, а саме:

№ з/п Номер і дата реєстрації замовником пропозиції конкурсних торгів Повне найменування для (юридичної особи) учасника процедури закупівлі, ідентифікаційний код місцезнаходження
1. № 1  від 02.09.2011 року Masterconcept Consulting GmbH (ТОВ «Мастерконсепт Консалтінг Г.м.б.Х») compreg 305772 S Ganshofstrasse 18 A 5020 Salzburg, Austria
2. № 2 від 14.09.2011 року Albertvilloise D’Etudes Et De Services Techniques – ABEST (Бюро досліджень та технічних послуг м. Альбертвілля – АБЕСТ) 329904254 75 Rue Derobert, 73400 Ugine, France
3. № 3 від 14.09.2011 року AECOM Limited (Аеком Лімітед) compreg 1846493 The Johnson Building, 77 Hotton Garden, London EC1N8JS United Kongdon
4. № 4 від 14.09.2011 року Klenkhart & PartnerConsulting ZT Gesellschaft m.b.H (Кленкхар Партнер Консалтинг ЦТ Г.м.б.Х) Salzbergstrabe15,  6067 Absam, Austria

Відповідно до рішення комітету з конкурсних торгів від 16.09.2011 р. (протокол №2) подані пропозиції конкурсних торгів були вивчені та розглянуті на відповідність умовам документації конкурсних торгів. Під час вивчення пропозицій конкурсних торгів було встановлено наступне:

1.Пропозиція конкурсних торгів, подана Albertvilloise D’Etudes Et De Services Techniques – ABEST (Бюро досліджень та технічних послуг м. Альбертвілля – АБЕСТ), не відповідає умовам документації конкурсних торгів, а саме:

у порушення вимог розділу 7 частини І та розділу 3 частини V документації конкурсних торгів жоден з офіційних документів, поданих у пропозиції конкурсних торгів, не легалізований у встановленому порядку/не засвідчений спеціальним штампом «Apostille» (апостиль);

інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмету закупівлі не відповідає умовам Додатку 6 документації конкурсних торгів.

2. Пропозиція конкурсних торгів, подана  Masterconcept Consulting GmbH (ТОВ «Мастерконсепт Консалтінг Г.м.б.Х»), не відповідає умовам документації конкурсних торгів, а саме:

пропозиція конкурсних торгів не прошита, сторінки не пронумеровані, на зворотній стороні останнього аркуша пропозиції конкурсних торгів немає запису, в якому вказується кількість пронумерованих аркушів, який засвідчується підписом та печаткою уповноваженої посадової особи Учасника, що не відповідає вимогам розділу 1 частини ІІІ документації конкурсних торгів;

у порушення вимог розділу 7 частини І та розділу 3 частини V документації конкурсних торгів не всі документи, які подані у пропозиції конкурсних торгів, містять автентичний переклад українською мовою, не всі офіційні документи легалізовані у встановленому порядку або засвідчені спеціальним штампом «Apostille» (апостиль);

у пропозиції конкурсних торгів учасника вказано строк дії пропозиції конкурсних торгів 120 календарних днів, що порушує вимоги розділу 5 частини ІІІ документації конкурсних торгів (не враховані зміни до документації конкурсних торгів, затверджені протоколом засідання комітету з конкурсних торгів ДП “Олімпійська надія – 2022” від 02 вересня 2011 року № 5, а саме: строк дії пропозиції має бути 90 робочих днів).

3. Пропозиції конкурсних торгів, подані AECOM Limited (Аеком Лімітед) та Klenkhart & Partner Consulting ZT Gesellschaft m.b.H (Кленкхар Партнер Консалтинг ЦТ Г.м.б.Х), відповідають вимогам замовника, викладеним у документації конкурсних торгів.

Згідно з рішенням комітету з конкурсних торгів від 16.09.2011 р. (протокол №2) пропозиції конкурсних торгів, подані Albertvilloise D’Etudes Et De Services Techniques – ABEST (Бюро досліджень та технічних послуг м. Альбертвілля – АБЕСТ) та Masterconcept Consulting GmbH (ТОВ «Мастерконсепт Консалтінг Г.м.б.Х»), були відхилені як такі, що не відповідають умовам документації конкурсних торгів, про що були направлені відповідні повідомлення учасникам процедури закупівлі.

Всі інші пропозиції були оцінені згідно критеріїв та методики оцінки, визначеній у документації конкурсних торгів.

За результатами проведення оцінки пропозицій конкурсних торгів відповідно до протоколу оцінки пропозицій конкурсних торгів № 3 від 16 вересня 2011 року, пропозиція конкурсних торгів, подана Кленкхар Партнер Консалтинг ЦТ Г.м.б.Х, була визнана найбільш економічно вигідною.

За результатами визначення переможця торгів згідно чинного законодавства переможцю торгів Кленкхар Партнер Консалтинг ЦТ Г.м.б.Х було надіслано повідомлення про акцепт його пропозиції конкурсних торгів, а всім учасникам торгів – повідомлення про результати торгів. Відповідна інформація про результати процедури закупівлі була направлена на адресу редакції інформаційного бюлетеня «Вісник державних закупівель» для публікації та оприлюднення.

Станом на 20.09.2011 в інформаційному бюлетені «Вісник державних закупівель» №112/7 (558/7) опубліковано повідомлення про акцепт пропозиції конкурсних торгів.

Відповідно до вимог абзацу чотирнадцятого частини четвертої статті 18 Закону договір про закупівлю внаслідок оскарження одним з учасників процедури закупівлі до Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель не укладався.

30.09.2011 на адресу ДП «Олімпійська надія – 2022» надійшло звернення від Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель (лист №20-29.3/11-1778-дз) щодо оскарження Albertvilloise D’Etudes Et De Services Techniques – ABEST (Бюро досліджень та технічних послуг м. Альбертвілля – АБЕСТ) процедури відкритих торгів на закупівлю послуг в галузі архітектури (послуги з розроблення техніко-економічного обґрунтування Національного проекту «Олімпійська надія – 2022» – створення спортивно-туристичної інфраструктури) та надання інформації та документів згідно переліку стосовно проведення зазначеної процедури закупівлі.

Згідно рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель №724-р/пк-ск розгляд скарги відбудеться лише 7 листопада 2011 року.

Рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель може бути прийняте як на користь замовника (хоча збоку замовника були надані всі документи, що підтверджують безпідставність звинувачень з боку скаржника), так і на користь скаржника. Задоволення скарги може мати наслідком відміну проведеної процедури відкритих торгів. У разі відміни процедури закупівлі замовник змушений буде повторно провести процедуру закупівлі, яка завершиться вже у 2012 році.

Враховуючи викладене, з метою запобігання втрат часу, необхідного для реалізації завдання, пов’язаного з розробленням техніко-економічного обґрунтування Національного проекту «Олімпійська надія – 2022» – створення спортивно-туристичної інфраструктури, комітетом з конкурсних торгів ДП «Олімпійська надія – 2022» було прийняте рішення від 07.10.2011 щодо проведення нової процедури закупівлі – закупівлі в одного учасника.

Вибір вказаної процедури обґрунтований наступним.

Відповідно до п.21.11 Національного плану дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Указом Президента України від 27.04.2011 №504/2011, розроблення та затвердження техніко-економічного обґрунтування національного проекту «Олімпійська надія – 2022» було заплановано на липень-серпень 2011 року.

Не зважаючи на достатньо великий обсяг проведеної підготовчої роботи строки та обсяги завдань, визначені вказаним Указом Президента України, не забезпечені. Зрив виконання покладених завдань пояснюється як організаційними причинами (створення ДП «Олімпійська надія – 2022», зарахування працівників на відповідні посади, створення комітету з конкурсних торгів тощо), так часом, який відводиться Законом для проведення відповідних процедур закупівель.

Перед ДП «Олімпійська надія – 2022» поставлене завдання не тільки проведення процедури закупівлі послуг з розроблення техніко-економічного обґрунтування Національного проекту «Олімпійська надія – 2022», а й отримання відповідного техніко-економічного обґрунтування у 2011 році.

Повторне проведення основної процедури закупівлі відкритих торгів згідно мінімальних розрахунках займе 2,5 місяці (2 тижні – публікація оголошення про проведення торгів, 30 днів – строк для підготовки та подання пропозицій конкурсних торгів, 1-2 дні – вивчення пропозицій та визначення переможця (згідно Закону – 20 робочих днів), 3 робочих дні – публікація повідомлення про акцепт, мін.14 днів – строк, який необхідно витримати з дати публікації повідомлення про акцепт, та по закінченню якого замовник може укладати договір про закупівлю (згідно Закону на укладення договору відводиться 30 днів), 6-7 днів – публікація оголошення про результати, звіт про результати процедури закупівлі – у день публікації оголошення про результати), виконання договору – згідно строків, запропонованих учасником у пропозиції конкурсних торгів (переможець відкритих торгів Кленкхар Партнер Консалтинг ЦТ Г.м.б.Х запропонував надати послуг у строк 55 днів), що у свою чергу унеможливить отримати техніко-економічного обґрунтування у 2011 році.

Разом з тим, відповідно до положень пп.3 частини другої статті 39 Закону у разі виникнення у замовника нагальної потреби у здійсненні закупівлі у зв'язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, які унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення процедур конкурсних торгів, замовник може застосувати процедуру закупівлі в одного учасника. Так, зважаючи на невизначеність окремих понять у законодавстві, оскарження процедури відкритих торгів та неможливість укладення договору у період оскарження є «економічною обставиною», яка зумовлює необхідність з боку замовника застосувати процедуру закупівлі в одного учасника. Час, який було витрачено замовником для проведення відкритих торгів та час, що залишився до кінця року, підтверджують нагальність потреби. Наведені розрахунки щодо проведення відкритих торгів вказують на неможливість дотримання замовниками строків для проведення процедур конкурсних торгів з метою належного виконання покладених завдань у 2011 році. При цьому, проведення процедури закупівлі в одного учасника у часі надасть можливість зекономити мінімум один місяць і у цілому займе 1,5 місяці (2 тижні  - публікація оголошення, 1-2 днів – визначення переможця (до 5 днів – згідно Закону), 3 робочих дні – публікація повідомлення про акцепт, 5 робочих днів - строк, який необхідно витримати з дати публікації повідомлення про акцепт, та по закінченню якого замовник може укладати договір про закупівлю, 6-7 днів – публікація оголошення про результати, звіт про результати процедури закупівлі – у день публікації оголошення про результати). 

На підставі викладеного, оскільки у замовника існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, які унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення процедур конкурсних торгів, здійснення закупівлі послуг в галузі архітектури (послуги з розроблення техніко-економічного обґрунтування Національного проекту «Олімпійська надія – 2022» – створення спортивно-туристичної інфраструктури) у 2011 році можливе лише за умови застосування процедури закупівлі в одного учасника з причин, визначених у підпункті 3 частини другої статті 39 Закону України «Про здійснення державних закупівель».

7. Перелік документів, що підтверджують наявність умов застосування процедури закупівлі:

– Указ Президента України від 27.04.2011 №504/2011 «Про Національний план дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава»;

– копія протоколу наради у Першого заступника Керівника Секретаріату Кабінету Міністрів України від 09.09.2011 про стан підготовки до реалізації національних проектів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.12.2010 №1256;

– документи та інформація ДП «Олімпійська надія – 2022» щодо проведення процедури відкритих торгів на закупівлю послуг в галузі архітектури (послуги з розроблення техніко-економічного обґрунтування Національного проекту «Олімпійська надія – 2022» – створення спортивно-туристичної інфраструктури);

– лист Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель від 28.09.2011 №20-29.3/11-1778-дз щодо оскарження Albertvilloise DEtudes Et De Services TechniquesABEST (Бюро досліджень та технічних послуг м. Альбертвілля – АБЕСТ) процедури відкритих торгів на закупівлю послуг в галузі архітектури (послуги з розроблення техніко-економічного обґрунтування Національного проекту «Олімпійська надія – 2022» – створення спортивно-туристичної інфраструктури).

Директор ДП «Олімпійська надія – 2022»

Голова комітету з конкурсних торгів П.Б.Чурило

 

МП