Через боротьбу постачальників АМКУ призупинив тендер по гемодіалізу у Львові на майже 50 мільйонів
21.01.2015   //  

Львівська обласна клінічна лікарня при закупівлі витратних матеріалів для гемодіалізу сформулювала вимоги під одного виробника – фірму «Fresenius». Зауваження Антимонопольного комітету враховані не були, що призвело до повторного оскарження і затягування тендеру. Про це повідомляється на сайті АМКУ.

АМКУ повідомляє, що у вересні 2014 р. отримав скаргу від «Укрпрофмед» щодо тендеру Львівської обласної клінічної лікарні. Було встановлено, що пропозиція переможця торгів ТОВ «Лінк-Медитал» не відповідала вимогам тендерної документації. Комітет зобов’язав лікарню скасувати рішення, прийняті після розкриття пропозицій, і в стислі строки закінчити закупівлю.

За даними ВДЗ, лікарня спершу акцептувала пропозицію «Лінк-Медитал» за 11,15 млн грн. Але після того, як АМКУ встановив невідповідність пропозиції «Лінк-Медитал», замовник провів повторну оцінку і акцептував дорожчу заявку скаржника – «Укрпрофмед» за 13,63 млн грн. Однак підписання договору так і не відбулося. В грудні 2014 р. замовник скасував цю закупівлю і оголосив нову очікуваною вартістю 43,95 млн грн.

13 січня АМКУ прийняв чергову скаргу від фірми «Румед» з приводу того, що лікарня оголосила закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу з вимогами, аналогічними тим, які оскаржувались. Наразі процедуру закупівлі призупинено до часу винесення рішення за скаргою.

Відомо також про інший тендер щодо витратних матеріалів для гемодіалізу, що був оголошений Львівською обласною клінічною лікарнею в листопаді 2014 р. Очікувана вартість цієї закупівлі – 5 млн грн.

Цю закупівлю оскаржували ТОВ «Румед» і ТОВ «Діалсервіс». АМКУ з’ясував, що вимоги документації конкурсних торгів викладені у такій редакції, що участь у зазначеній процедурі закупівлі зможе взяти лише продукція виробництва німецької фірми «Fresenius» (постачає «Лінк-Медитал»). АМКУ зобов’язав замовника внести зміни до документації. Але вже 30 грудня АМКУ зареєстрував нову скаргу від «Румед» щодо цієї закупівлі.

Таким чином обидві закупівлі щодо придбання витратних матеріалів для гемодіалізу призупинені АМКУ до винесення рішень за скаргами.

Також Антимонопольний комітет листом від 19.11.2014 повідомив Міністерство охорони здоров’я про ситуацію, що склалася із закупівлею матеріалів для гемодіалізу Львівською обласною клінічною лікарнею. Зокрема АМКУ зазначив, що МОЗ «повинен розробити із залученням провідних фахівців галузі методичні рекомендації або примірні медико-технічні вимоги, які запобігатимуть дискримінаційним підходам під час формування тендерної документації на закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу».

«Конкурсна пропозиція ТОВ «Лінк-Медитал» дешевша, ніж пропозиція від ТОВ «Укрпрофмед». Однак Антимонопольний комітет не дозволив працювати з цією фірмою, посилаючись на те, що наш спеціаліст неправильно прописала медико-технічне завдання. Потім почали стверджувати, що упереджено ставимося до інших учасників торгів… Подали у суд на рішення АМК, бо люди мають жити…», – заявив у коментарі місцевим ЗМІ головний лікар ЛОКЛ Михайло Гичка. У реєстрі судових рішень інформація про розгляд такої справи поки відсутня.

Відомо, що «Лінк-Медитал» безкоштовно передала лікарні апарати для проведення гемодіалізу фірми «Fresenius». Фірма «Румед», яка постачала витратні матеріали Львівській лікарні у попередні роки, пропонує матеріали до старих апаратів, які лікарня орендує.

«Лінк-Медитал» належить Миколі та Олексію Баришевським. За даними ВДЗ, фірма «Лінк-Медітал» поки не виграла жодного тендеру. Досі «Fresenius» на держзакупівлях представляло ТОВ «Фрезеніус Медікал Кер Україна», засноване німецьким компаніями – «Фрезеніус Медикал Кер Аг і Ко. Кгаа», «Фрезеніус Медикал Кер Бетайлігунгсгезелльшафт Мбх.».

Власниками компанії «Укрпрофмед» є Командитне товариство «Пентафлекс Гроссменн Ел.Пі.» (Шотландія) і ТОВ КУА «ІФГ Капітал венчурні фонди». Віднедавна «Укрпрофмед» почала отримувати замовлення у тих регіонах, де раніше традиційним постачальником була фірма «Румед». Під час президентства Віктора Януковича «Укрпрофмед» була обрана генпідрядником будівництва лікувально-діагностичного корпусу «Охматдиту» вартістю 2,48 млрд грн. Однак будівництво профінансовано лише частково.

Засновниками «Румеду» з Одеської області є Олександр Кушнір і Галина Жнякіна.

«Діалсервіс» записано на Євгена та Олександра Батюків. Раніше до складу засновників цієї фірми входило МСП «Гамбрамед» Лілії та Леоніда Файнблатів. Вони також були засновниками вищезгаданого «Румеду» до перереєстрації цієї фірми на Кушніра і Жнякіну.