Утримання приватного батальйону як у Коломойського коштує від 4,5 мільйонів на місяць (зарплати бійців)
16.05.2014   //  

Створення приватного військового батальйону коштує 0,7 млн грн., а утримання – від 4,5 млн грн. на місяць, пише Іван Зайцев у «ЛIГАБiзнесIнформ».

Наприкінці квітня екс-губернатор Одеської області Володимир Немировський оцінив витрати на створення загону з 100 чоловік в 700 тис грн. Дешевизна пояснюється надлишком зброї на військових складах.

Завдання спонсора – екіпірувати підрозділ і покрити різницю в зарплаті між офіційною ставкою військових (міліціонерів) і ринковими зарплатами. Солдат в таких підрозділах отримує 10-15 тис грн, офіцер – 25-30 тис грн.

Офіційна зарплата військових в Україні від 2,5 до 8 тис грн, тому спонсор доплачує близько 10 тис грн за солдата і до 25 тис грн за офіцера. Враховуючи, що в батальйоні в середньому близько 400 солдатів і 20 офіцерів, щомісячні витрати складуть мінімум 4,5 млн грн.

За ці гроші спонсор де-факто отримує лояльний бойовий загін – легальний, що діє під егідою МВС або Міноборони і озброєний автоматичною зброєю.

Керівник групи«Інформаційнийопір» Дмитро Тимчук вважає, що будь-якізбройні формування, не передбачені Конституцією та законамиУкраїни, являють собою потенційну загрозу.

«Передусім незрозуміло, наскільки продуманий питання їхнього роззброєння після виконання поставлених перед ними Україна завдань. Що буде, якщо вони просто відмовляться здавати зброю?», – каже військовий експерт.

Окрім цього Тимчук наголошує, що політики не мають захоплюватись військовим вирішенням проблем.

«У якийсь момент збройне крило партії може стати інструментом боротьби за владу. Я завжди наводжу приклад Лівану, де кожна з існуючих партій мала своє озброєний підрозділ. Накопичені протиріччя призвели до 15-річної громадянської війни», – каже Тимчук.

Хто в Україні вже ініціював та створив військові угрупування читайте “Приватні армії в Україні”.