Розкіш «Межигір’я»-2: зарплати, подарунки
12.03.2014   //  

pyankaЯнуковичу буде дуже важко пояснити, чому прибиральниця в «Межигір’ї» отримувала зарплату більшу від вчителя у школі, як одним махом пропити 177 тисяч гривень та навіщо платити «Кобрі» премію у доларах.

Чергова порція документів, оприлюднених «YanukovychLeaks», вразила «Наші Гроші» ще більше, ніж люстри з позолотою по 8 мільйонів євро, тарілки по 4 тисячі гривень, оренда автівки для коханки Януковича за 60 тисяч гривень в місяць та персональний «Мерседес» для самого Януковича ціною 6 мільйонів гривень (про це докладно у статті Розкіш «Межигір’я» (фото)).

Саме коли Янукович у Ростові-на-Дону 11 березня знову роздумував про смуту в Україні та власну президентську легітимність, з якою він має намір повернутись, ми розбирались у платіжках з архівів «Танталіту». І знайшли кілька документів, які четвертий президент України ніколи не зможе пояснити своїм прихильникам:

  • Прибиральниця у вольєрах для собак в «Межигір’ї» мала зарплату 3 500 гривень, прибиральник у цих же вольєрах отримував 4 тисячі. Чи може це зрозуміти запорізька бібліотекарка вищої категорії з тридцятирічним стажем і платнею 2,5 тисячі?
  • Манікюрниця в «Межигір’ї» отримувала 8 тисяч гривень. Чи може це зрозуміти сумська вчителька з середньою по освітній галузі зарплатою 3 тисячі?
  • Косметолог і масажист в «Межигір’ї» отримували по 16 тисяч гривень на місяць. Ще 8 тисяч отримував тренер по тенісу, з яким Янукович вряди годи виходив на корт на годину. А один підприємець отримав 6 тисяч гривень за пошук та підбір офіціанта (одного) для «Межигір’я». Чи можуть це зрозуміти донецькі шахтарі, у яких середня зарплата становить 5,6 тис грн.?
  • Директор фірми «Київуніверсалсервіс», яка виконувала функції «межигірського» ЖЕКу і мала у штаті 144 людини, отримував 32 тис грн. на місяць, що становило рівно $4 тисячі за курсом тих часів. Чи багато директорів фірм з таким штатом можуть дозволити собі таку зарплату? Наголошуємо – мова саме за директорів, а не власників. Бо засновником «Київуніверсалсервісу» у кінцевому рахунку є охоронець «Межигір’я» і британська «прокладка».

зарплата ветеринари на зарплати косметологів

Ми не сумніваємось, що в Україні залишились прихильники Януковича. Насамперед серед тих, хто годувався з рук «Танталіту» чи благодійного фонду «Відродження». У знайдених документах є дані про наступні витрати:

  • 11 030 гривень на квитки – подарунки дітям працівників «Танталіту» до Нового року;
  • 10 700 гривень на представницькі видатки з приводу Дня працівників суду;
  • 3 200 гривень на поздоровлення робітників прокуратури з професійним святом;
  • $1 400 на премію для підрозділу «Кобра». Це нагадаємо, такий собі спецназ у сфері Державтоінспекції. Мабуть через її статус і премія їм з рук Януковича була не в гривнях, а в доларах. До речі, звіт про премії «Кобрі» підписав такий собі Кобилинський. І саме Анатолій Кобилянський отримував готівку у розмірі 207 тис грн. на видачу зарплати охоронникам мисливського «Сухолуччя» за липень 2011 року.

на подарки на корпоративи премія кобрі

Однак навіть цю аудиторію є чим вразити.

Напередодні чергового Дня Незалежності України у 2011 році мисливський клуб Януковича «Кедр» вирішив влаштувати п’янку. На неї окрім харчів було придбано спиртного на 177 тисяч гривень. І хай би мова йшла про вагони горілки та вина для тисячі гостей. Купили ж лише півтори сотні пляшок, в середньому більше тисячі гривень за пляшку.

Найдешевшим пійлом були дві дюжини ігристого вина «Артемівське» по 47,50 грн. за пляшку (нагадаємо, «МАКО» Олександра Януковича є співвласником «Артемівського заводу шампанських вин»).

Решта – в такому асортименті: текіла – 460 грн. за пляшку, ріслінг – 350 грн., шаблі – 480 грн., коньяк «Мартель VSOP» – 470 грн, «Мартель ХО» – 1500 грн. Ще дорожче коштували колекційні вина: шампанське «Cristall blanc L.Roeder» врожаю 2002 року – 2100 грн. за пляшку, вина «Ornelaia» (2008 р) – 2400 грн., «Sassicala» (1998 р) – 4350 грн., Montrachet Gran Cru J.Prieur (2007 р) – 5600 грн.

на спиртне2

подарки для членів клубаА після замовлення коштовного алкоголю «Танталіт» видав «Кедру» ще 500 тисяч гривень на «придбання подарунків для членів клубу». Ми не знаємо, що це були за подарунки. Однак виходячи з того, хто ж був членом клубу, думаємо що це було щось зовсім неплебейське. Бо дуже важко вразити чимось людей, у яких все є (перелік неповний, посади на час президентства Януковича):

  • Юрій Бойко, той міністр енергетики, що освятив бурові установки «Чорноморнафтогазу» по $400 млн за штуку при їх вдвічі нижчій ціні;
  • Сергій Тулуб, вугільний барон та губернатор Черкащини;
  • Володимир Демішкан, любий друг Януковича та керівник «Укравтодору»;
  • Володимир Євтушенков, російський мільярдер, у якого уряд Азарова придбав відеокамери для виборів за 996 млн грн.;
  • Олександр Ярославський, український бізнесмен;
  • Анатолій Радченко, директор Департаменту контролю над виробництвом і оборотом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової служби;
  • Микола Гордійчук, керівник державного Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства, землі якого і окупувало «Сухолуччя».

Ми також впевнені, що в обслузі Януковича не всі є його прихильниками. Про це теж повідомив один з знайдених документів під назвою «Затраты по территории фонда «Возрождение Украины». В ньому є ось така стаття видатків ціною 39 748 грн.: «Затраты по работам молдавской бригады, которую экстренно наняли демонтировать деревянный забор вокруг ФОКа, т.к. по политпричинам подрядчики не хотели (но часть работ они сделали и разбежались) мы с ними так и не рассчитались».

молдаване розбрали забор

Отже будівельники через політичні мотиви покинули роботу у «Межигір’ї» і тому на роботу терміново найняли молдаван. Це відбувалось вочевидь до 2010 року, оскільки у документі є ще й така стаття видатків: «Оплата ГАИ ч/з Коломийца по провозке негабаритных караванов сваебоев ч/з Киев» – 3000 грн. Нагадаємо, за помаранчевих часів ДАІ очолював Сергій Коломієць, якого звільнили у 2010 році, а у 2013-му взагалі звинуватили у корупційних злочинах.

Ще одне свідчення того, що цей документ датується «помаранчевими» часами, виглядає так: «Срочный вынос кольев габаритов Хонки для показа Шефу» – 500 грн. Тобто благодійний фонд заплатив 500 гривень, щоб хтось розставив на землі кілочки, які мали б наочно показати Януковичу де буде стояти Хонка (так би мовити «спальний» будинок Януковича в «Межигір’ї»). А будувати Хонку почали ще до 2010 року.

Ще одна цікава стаття видатків на 3 435 грн, яка чудово характеризує примхливість Януковича: «По команде Шефа срочно купили материалы для устройства незамерзания воды в чаше озера».

Однак, не так вже і важливо, якого року ті документи. Оскільки відповідати за свої справи Януковичу доведеться однаково. І, сподіваємось, що Януковича не порятують його хабарі Богу:

  • «Хонка/убранство домашней церкви» – $16 850;
  • «Дополнительное убранство домашней церкви» – $278 000;
  • «Обряд освящения престола домашней церкви/Хонка» – $1 200;
  • «Оплата проведения Пасхальной службы/Хонка» – 5 000 грн.
иконостас

Домашня церква Віктора Януковича у “Межигірї”

иконостас2

 на церкву служба на церкву служба3

на церкву убранство на церкву убранство2

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»