Хованки «АІСу»: від Святаша до кіпрських оффшорів через продавців «вишки Бойко»
03.11.2013   //  

Одним з постійних тендерних героїв України є група компаній «АІС», відома своїми розборками з банками через неповернення кредитів на мільярди гривень. «Наші Гроші» з’ясували, що за останні кілька років ці компанії помотало по усьому світу. А в їхніх власниках засвітилися панамські офшори, керовані, мабуть, найпопулярнішими латвійцями в Україні – Станом Горіним та Еріком Ванагельсом.

За останні п’ять років компанії з групи «АІС» зібрали на держзамовленнях немало. Ми знайшли у «Віснику державних закупівель» дані про тендери, які вигравали 17 фірм: з них 15 регіональних представництв, а також «АІС АЗЧ Маркет» та «АІС-Сітроен-Центр». Разом, за нашими підрахунками, вони натендерили щонайменше 366 мільйонів гривень.

До недавнього часу ці компанії прийнято було пов’язувати народним депутатом від Партії регіонів Дмитром Святашем. Упевненості в цьому додавали зокрема й заяви банкірів. У липні минулого року на спільній конференції представники «ВТБ-Банку», «Альфа-Банку» і «Укрсиббанку» заявили, що група компаній «АІС» накопичила перед вказаними банками чималу заборгованість – 1,77 млрд грн., повернення яких довелось вимагати через суд. При цьому голова правління «ВТБ-Банку» Вадим Пушкарьов зазначив, що група компаній «АІС» є підконтрольна Дмитрові Святашу. Окремо банкіри наголошували – Святаш з партнерами співпрацювати з банками не хочуть.

Сам Святаш через свою прес-служби відхрещувався від причетності до «АІСу». Як зазначалося у заяві, від оперативного управління групою компаній нібито відійшов ще у 2002 р, коли став народним депутатом, а у 2009 році нібито вийшов і зі складу засновників.

До певного моменту офіційним власником усіх згаданих вище компаній «АІСу» була американська компанія «Девелопмент Макс ЛЛС», прописана у штаті Делавер. За українським списком офіційно це не оффшор, однак в усьому світі Делавер завжди був відомий своїм гнучким законодавством, яке зробило його «зручним» для реєстрації компанії. Якщо власник LLC (limited liability company) не американський громадянин і не веде бізнес, тобто не наймає працівників і не отримує прибутків на території США, то не платить там і податків. Та ще й власника сховати неважко – їх там просто не розголошують третім особам взагалі.

Однак з 2010 р. «аісівці» почали «переїжджати» на Панаму.

Першою зі згаданих нами фірм у вересні 2010 р. змінила основного власника «АІС-Сітроен-Центр». Більша частина її статутного капіталу перейшла до компанії «Навітрон Прожектс Корп» (Navitron Projects Corp.) Через рік під цей же «Навітрон» на Панаму переїхав «АІС-Донецьк», а з весни 2012 – одна за одною і решта п’ятнадцять помічених нами на тендерах фірм «АІСу».

За даними реєстрів панамських компаній з 2010 р. управління «Навітроном» було покладене на три інші панамські офшори. Директорські функції записані на «Cascado AG», казначейські – на «Integri S.A.», а секретарські – на «Systemo AG».

Усі ці три фірми добре відомі завдяки розслідуванню «The Latvian Proxies», здійсненого командою репортерів OCCRP (Organized crime and Corruption Reporting Project).

Названі панамські компанії є частиною глобальної павутини офшорних компаній, в той чи інший час номінально керованих латвійцями Станом Горіним та Еріком Ванагельсом. Так, свого часу, президентом «Cascado AG» був Ванагельс, а казначейські функції офіційно виконував Горін. В «Systemo AG» латвійська парочка обіймала ті ж посади, тільки навпаки.

І хоча в Україні Горін і Ванагельс найбільше відомі по справі з «Вишкою для Бойка», однак ці ж «Systemo AG» й «Cascado AG» фігурували в не менш скандальній справі з кораблем «Фаїна», що попри міжнародне ембарго перевозило зброю до Південного Судану. Офіційно «Фаїною» володіла панамська компанія «Waterlux AG». Президентські й секретарські функції цієї фірми були покладені саме на два вищевказані оффшори Горіна й Ванагельса.

Загалом же, зазначається у розслідуванні OCCRP, фірми вказаних латвійців, а це й трійця «Cascado AG» – «Integri S.A.» – «Systemo AG», і використані в історії з вишкою «Milltown Corporate Services» і «Ireland & Overseas Acquisitions», і ще інші компанії, зареєстровані вже на Кіпрі, – були задіяні в дюжині експортно-імпортних махінацій, схем уникнення від сплати податків та інших скандальних історіях.

Однак, повертаючись до групи компаній «АІС», зауважимо, що, наприклад, київське її представництво – «АІС-Столиця» – на Панамі просиділо недовго: цього року фірму переоформили вже на Кіпр, на новостворену «Радолін Трейдінг Лімітед» (Radolin Trading Limited). Кіпрську фірму  було засновано лише у березні цього року, її власник – ще одна кіпрська компанія «Фоніаріум Холдінгз Лімітед» (Foniarium Holdings Limited). ЇЇ офіційним власником у свою чергу є кіпріотка Марія Хаджиантоніс.

Так що, якщо у когось виникнуть питання стосовно того, куди у разі підписання договору поїдуть майже 50 мільйонів за карети швидкої допомоги, що їх оце зараз закуповує МОЗ, – звертайтеся до пані Марії, Лімасол, вулиця Святого Афанасія.

 

Блог від: Леся Іванова