За $2 мільярди від «Газпрому» «Нафтогаз» заплатить $1,5 мільярди відсотків
09.07.2012   //  

ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 2 липня уклав угоду з ВАТ «Газпромбанк» на відкриття кредитної лінії у розмірі $2,00 млрд. Про це повідомляється в «Віснику держаних закупівель».

Кредит отримано на сім років, за цей період «Нафтогаз» окрім повернення основного тіла кредиту має заплатити «Газпромобанку» ще $1,54 млрд у вигляді відсотків. Вартість річних складає 77% від тіла кредиту.Тендерна процедура була розпочата 28 березня цього року. Однак угоду було укладено лише через три місяці без пояснень затримки.

Торги проведено по неконкурентній процедурі закупівлі «в одного учасника» через «термінову потребу у накопиченні достатнього обсягу фінансових ресурсів для виконання зобов’язань Компанії перед ВАТ «Газпром» з оплати імпортованого в Україну природного газу». «Нафтогаз» також посилається на незадовільний стан розрахунків споживачів за реалізований протягом поточного року природний газ.

Нагадаємо, 7 червня 2012 «Нафтогаз» і «Газпром» підписали угоду про те, що російська компанія заплатить аванс за транзит газу у розмірі $2 млрд, аби українська компанія закачала в підземні сховища запас газу на осінньо-зимовий період для безперебійного транспортування російського палива на Захід.

Нагадаємо, в листопаді минулого року «Нафтогаз» позичив у «Газпромбанку» $550 млн на 2011-2012 роки. Вартість обслуговування того кредиту склала 435,99 млн грн.