Оточення Зубика поки не може отримати дозвіл на будівництво на Подолі із завищеною висотністю
27.01.2021   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України за останні півроку вже тричі відмовила ТОВ «Готельний комплекс «Спаський» у видачі дозволу на реконструкцію нежитлової будівлі під готель на вул. Спаській, 31-А у Подільському районі Києва. Про це свідчать відмови від 21 січня, 15 січня та 11 серпня.

У серпні ДАБІ встановила, що наміри забудови (реконструкція) не відповідають наданим архітектурним рішенням (нове будівництво). Крім того, висота об’єкту проектування перевищувала історико-містобудівне обґрунтування. Також не було дотримано вимоги щодо паркомісць, не надано плану трас інженерних мереж та комунікацій, а також відповідний сертифікат інженера технічного нагляду.

У січні ДАБІ також відзначила підставами відмови відсутність достатньої кількості машиномісць та граничних майданчиків на прибудинковій території. Водночас ДАБІ не отримала документів щодо погодження проектної документації органом охорони культурної спадщини, висновків історико-містобудівного обґрунтування, а також повідомила про недотримання вимог містобудівних умов та обмежень забудови ділянки, виданих 12.03.2014.

Зауважимо, що досі не розглянута ще одна заява на видачу дозволу на будівництво на вул. Спаській, 31-А, яка була подана 10 грудня.

Будівництво заплановане на ділянці площею 0,14 га, яку рішенням Київради від 24 вересня 2015 року було передано в оренду на 10 років «Готельному комплексу «Спаський» для обслуговування нежитлового будинку площею 1928 кв м, який фірма купила 9 січня 2014 року.

У вересні 2019 року «ГК «Спаський» уклав із ТОВ «Стар Білдінг» договір організації фінансування та будівництва об’єкта майна, за яким «Спаський» зобов’язався зробити реконструкцію готелю до 31.12.2022 і передати його «Стар Білдінгу». Останній , у свою чергу, повинен був інвестувати у це будівництво 50 млн грн.

Як відомо, відповідно до діючого Генплану м. Києва, вул. Спаська розташована на Подолі, який входить до Центральної планувальної зони, де діє обмеження висоти будівель, що споруджуються, – не вище 27 м. Вулиця Спаська потрапляє в межі центрального історичного ареалу столиці, архітектурну та археологічну охоронні зони, території заповідників та пам’яток археології, ландшафту та історії.

Власником ТОВ «Готельний комплекс «Спаський» є кіпрська компанія «Іск Інвест Лімітед», кінцевим бенефіціарним власником через компанію «Делітара Лімітед» значиться Рональд Райнер.

Раніше кінцевим власником «Іск Інвест Лімітед» значився львів’янин Олег Санагурський, який раніше працював заступником керівника фірми «Інтергал-Буд» екс-нардепа Володимира Зубика.

Власниками ТОВ «Стар Білдінг» є кіпрська компанія «Інтергал Груп Лімітед» і пайовий венчурний інвестиційний фонд «Інтергалбудінвест» недиверсифікованого виду закритого типу ТОВ «КУА «Крістал Ессет Менеджмент».

Власником ТОВ «КУА «Крістал Ессет Менеджмент» значиться Сергій Чумак, керівником – Валерій Кулаков. Кулаков на парламентських виборах 2012 року був довіреною особою тодішнього нардепа Володимира Зубика (входив до фракції Партії регіонів, пізніше – групи «Відродження»). Також Кулаков допомагав Зубику з 5 по 8 скликання ВРУ. У вересні 2019 року Володимир Зубик став президентом Асоціації «Підприємств будівельників «Інтергал-Буд», створеної у 2018 році.