«Оператор ГТС» для балансування закупить газу на 5 мільярдів у «Нафтогазу»
22.01.2021   //  

19 січня ТОВ «Оператор ГТС України» уклало договір з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» на балансування газового палива у 2021 році на 5,28 млрд гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Знижка «Нафтогаз Трейдинг» по відношенню до очікуваної вартості предмета закупівлі – 7%. На торгах компанія зустрілася з ТОВ «Еру Трейдінг». Маржа виконавця із надання послуг балансування за тисячу кубометрів газу без врахування ПДВ – 1 599 грн. Вона визначається за формулою:

МР = РСР – NCG x 10,6 x Kb, де:

РСР – ділення загальної суми вартості послуг балансування за договором на загальний очікуваний обсяг поданого природного газу на період надання послуги ( 6 606 тис грн за тисячу кубів без ПДВ);

NCG – ціна газу опублікована 7 жовтня 2020 року у Джерелі Котирувань в Євро/МВт-год;

Kb – офіційний курс гривні до євро, встановлений Нацбанком 7 жовтня 2020 року.

Ціна газу у разі подачі та відбору газу Виконавцем також є формульною.

У жовтні ТОВ «Оператор ГТС України» виграв суд у першій інстанції проти ПрАТ «Мелітопольгаз» про стягнення 10,26 млн гривень заборгованості за несплату коштів за балансування газу у системі магістральних газопроводів. Нині відбувається процес оскарження рішення в апеляції. За інформацією «Оператор ГТС України», аналогічні позови про стягнення боргів за балансування подані також до Тернопільміськгаз, Донецькоблгаз, Луганськгаз, Херсонгаз, Уманьгаз, Кіровоградгаз, Київоблгаз та Вінницягаз. Всього борги всіх учасників ринку станом на вересень 2020 року перед компанією складають 1,2 млрд грн.