Залізниця зберегла монополію «юніконівців» незважаючи на штраф АМКУ – завдяки «секретним» кресленням
21.01.2021   //  

ПрАТ «Юнікон» оскаржує в господарському суді м. Києва 27,53 млн гривен штрафу від АМКУ за узгоджені дії на торгах «Укрзалізниці». Про це повідомляється у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

АМКУ оштрафував компанію в грудні 2019 року разом з ТОВ «НВП «Ріст»  за зговір на трьох тендерах з закупівлі запасних частин до пасажирських вагонів загальною вартістю  121,15 млн гривень. З тих пір «Юнікон» не бере участі в публічних закупівлях.

Проте номери його креслень залишились в тендерній документації минулорічних закупівель, що ускладнює участь у торгах непов’язаним з «Юніконом» постачальникам.

В 2020 році в 11 тендерах з закупівель запчастин до пасажирських вагонів, проведених Філією «Пасажирська компанія» АТ «Укрзалізниця», у технічному завданні були зазначені лише номери креслень. Формально претендентам пропонували надати до них еквівалент.

В тендерах перемогло ТОВ «Буд-Маш-Постач», що є представником продукції ПрАТ «Юнікон», фірма отримала   підрядів на 19,99 млн гривень.

В більшості випадків його єдиним конкурентом за підряди виступало ТОВ «АВК Груп». Тричі з ними на торги виходило ТОВ «НВП «Сеал», яке вимагало у замовника копії креслень на продукцію для закупівлі, проте їх не отримало.

«Тендерна документація явно заздалегідь є прописаною під конкретних виробників, оскільки в Технічному завданні вказані номера креслень без викладення копій даних креслень», – зазначається у вимозі «НВП «Сеал» до «Пасажирської компанії».

Замовник вимогу відхилив, зазначивши у відповіді, що «для ознайомлення з детальними характеристиками товару необхідно звернутись до Філії «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут залізничного транспорту».

6 грудня «НВП «Сеал» направило заяву президенту Володимиру Зеленському, прем’єр-міністру Денісу Шмигалю, генпрокурору Ірині Венедіктовій та начальнику Східного офісу Держаудитслужби Олександру Васильєву  з проханням дослідити закупівлі філії «Укрзалізниці».

«У тендерній документації вказаних закупівель містяться креслення, які перебувають у власності лише АТ «Юнікон». Причому креслень в складі тендерної документації не було і тому запропонувати еквівалент було неможливо», – скаржиться «НВП «Сеал» посадовцям в заяві.

ПрАТ «Юнікон» є співвласником «Харківського вагонобудівного заводу», за даними системи Youcontrol, належить до групи компаній родини екс-голови правління НАК «Нафтогаз України» Олега Дубини та його дружини Тетяни. Офіційно бенефіціарами ПрАТ значаться сьогодні керівник «Юнікону» Олег Кононюк та Тетяна Дубина. Як зазначається в тексті рішення АМКУ, за 2018 рік дохід ПрАТ від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) становив 228,26 млн гривень.

ТОВ «Буд-Маш-Постач» заснований у Дніпрі в липні 2019 року Олексієм Уголковим,  бере участь у публічних закупівлях з 2020 року. Олексій Уголков також є директором ТОВ «Локомотивбуд» та ТОВ «Локомотивсервісбуд» власника «Юнікона» Олега Кононюка, керує ТОВ «Пром-Тех-Послуга», що належить ПрАТ «Юнікон» та безпосередньо Олегу Кононюку. Фірми зареєстровані у Дніпрі за однією з «Юніконом» адресою на вулиці Гончара 28а.

В 2020 році Філія «Пасажирська компанія» АТ «Укрзалізниця» для закупівлі запчастин до пасажирських вагонів загалом провела 21 тендер, уклала за їх результатами угоди на 72,83 млн гривен.