Суддя допомогла розведеному подружжю уникнути покарання за тендерну змову
20.01.2021   //  

За рішенням суду, формальне розлучення подружжя дозволяє вважати всі ознаки їх змови на тендері випадковими збігами. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

Дві харківські компанії ТОВ ВП «Квант» та ТОВ «Фірма «Квант ЛТД», що торгують сучасним рентгенівським обладнанням українського виробництва, потрапили на «картельні» радари АМКУ за розіграш тендеру однієї з лікарень вартістю 762 тис грн. У липні 2020 року фірми отримали від відомства 136 тис.грн. штрафу разом з трирічним тендерним баном.

Серед доказів був повний набір: компанії пов’язані між собою відносинами контролю, знаходились за однією адресою, мають спільний телефон, користуються послугами одного майданчика, завантажували пропозиції з однієї ІР адреси, завантажили документи на тендер одночасно (різниця 5 хв.), пропонували продукцію одного виробника, власники компаній пов’язані шлюбними відносинами і це не весь перелік.

Проте, суддя Господарського суду Харківської області Шатернікова М.І. вирішила, що більшість доказів – просто випадкові збіги, а шлюб подружжя розірвало, що не заважає компаніям продовжувати користуватись одним офісом, телефоном та ІР.

Крім скасування штрафу та повернення компаній до освоєння бюджетних коштів, суд ще й вирішив, що Антимонопольний комітет має відшкодувати компаніям витрати на адвоката, що тільки для однієї з них складають 37,8 тис.грн. або більше половини накладеного на компанію штрафу.

Замовником тендеру, на якому АМКУ спіймав компанії на змові, виступало КП «Любешівська ЦРЛ».

Предмет закупівлі – капітальний ремонт флюрографа 12Ф7К з реконструкцією у «Індіарс» з цифровою обробкою інформації

Очікувана вартість закупівлі – 762 тис. грн.

В АМКУ справу розслідувало та приймало рішення Східне міжобласне територіальне відділення.

Судові рішення:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/93533895

https://reyestr.court.gov.ua/Review/93783045

Рішення АМКУ:

https://amcu.clarityapp.pro/…/5616962acd7cf5218ee2d7bed…