Медики без тендеру закупили «швидкі» у Фісталя по «заточці» МОЗ з націнкою 20%
20.01.2021   //  

КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської облради 15 січня уклало угоду з ТОВ «Автоспецпром» про закупівлю автомобілів швидкої медичної допомоги на загальну суму 39,20 млн грн.

Про це написала Наталія Іжицька для «Житомир. Інфо».

За даними «Прозорро», до кінця року поставлять 20 автомобілів швидкої медичної допомоги Citroen Jumper тип B по 1,96 млн грн.

За умовами тендерної документації, автомобілі мають відповідати таким характеристикам: двигун – дизельний; потужність двигуна – не менше 160 кінських сил; показник часу з розгону з допустимою повною масою автомобіля – прискорення з швидкості від 0 км/год до 80 км/год за 35 с.

Закупівлю здійснили за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

З Жовтня 2020 року це вже третя закупівля житомирського Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф «швидких» у «Автоспецпром», загальна сума угод за цей час склала 78,4 млн грн. Всі закупівлі зроблені за неконкурентною процедурою, автомобілі були поставлені минулого року.

Як повідомляють «Наші гроші», в кінці минулого року ДП «Медзакупівлі», що здійснює закупівлі для Міністерства охорони здоров’я, домоглося змінення технічних вимог до потужності «швидких» на закупівлі в 728 млн грн. Раніше вимагалося постачати авто з двигунами потужністю не менше 160 кінських сил. Фактично в Україні цим вимогам відповідали тільки «швидкі» «Автоспецпром» на базі автомобілів Citroen Jumper. У МОЗ пізніше погодилися знизити потужність до 145 к.с., але «Медзакупівлі» все одно наполягали, що цей критерій є механізмом штучного звуження конкуренції. Врешті-решт, Міністерство погодило «Медзакупівлям» технічні вимоги без потужності двигуна, але з розгоном до 80 км/год. за 35 секунд.

У підсумку, «Автоспецпром» поставив МЗУ «швидкі» типу B на базі Citroen Jumper 2х4 по 1,59 млн грн. – на 20% дешевше від житомирської закупівлі.

Компанія «Автоспецпром» входить до пулу компаній Германа Фісталя, чий батько відомий донецький професор Еміль Фісталь пов’язаний дружніми стосунками з уже колишньою головою комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяною Бахтєєвою (відома як представник Партії регіонів, а у межах минулого скликання була головою підкомітету з питань медичного страхування цього комітету, представляла «Опозиційний блок»).