Як Жумаділов зніс «заточку» МОЗу і збив ціну «швидких» на чверть
18.01.2021   //  

«Медзакупівлі» дешево купили «швидкі» по цікавій процедурі. Для цього їм довелося знести дискримінаційну «заточку», яку Міністерство охорони здоров’я хотіло пропхати під приводом економії палива (додано коментар фірм «Ксенко Авто Продакшн» та «Автоспецпром»).

Історія закупівлі швидких на 728 мільйонів гривень почалася ще восени. «Медзакупівлі» 14 вересня направили на погодження у МОЗ основні технічні вимоги до «швидких» типів B (звичайні) і C (реанімобілі з апаратами штучної вентиляції легень). Серед вимог були потужність двигуна не менше 125 кінських сил і розгін завантаженої до максимально допустимої маси «швидкої» за 35 секунд до 80 км/год. Тобто це не найпотужніші автівки, яких багато є на Землі.

Однак експертна держустанова «Політехмед» на чолі з Ростиславом Картавцевим 28 вересня заявила, що треба вимагати двигуни більшої потужності: не менше 160 кінських сил. За їхніми словами, це зменшить витрати палива завдяки тому, що двигун постійно працює в режимі часткових, а не максимальних навантажень.

Однак «Медзакупівлі» вказали, що такі двигуни мають небагато виробників, і фактично на тендері в Україні буде тільки одна фірма: «Автоспецпром» зі «швидкими» на базі автомобілів Citroen Jumper і Peugeot Boxer.

«Політехмед» зменшив свій рівень претензій до 145 кінських сил. Відтак по потужності двигуна вимогам вже б задовольнив Hyundai H350. Але цей автомобіль виготовляється лише з заднім приводом, а для швидких потрібні лише передньо- і повнопривідні машини.

Тому пом’якшення позиції «Політехмеду» з 165 до 145 кінських сил насправді нічого не означало. Постачальником зміг би стати лише «Автоспецпром» Германа Фісталя.

Але МОЗу сподобалось це «пом’якшення». Міністерство попросило «Медзакупівлі» урахувати зауваження експертів і направити на погодження змінені технічні вимоги з потужністю двигуна не менше 145 кінських сил.

«Медзакупівлі» 9 жовтня відповіли МОЗу, що вимога щодо потужності двигуна не менше 145 кінських сил є механізмом штучного звуження конкуренції.

На думку закупівельників, різниця в потужності двигуна 125 і 145 кінських сил не вплине кардинально на витрати палива, бо на них впливає багато інших факторів.

Також «Медзакупівлі» запитали в учасників ринку, чи можуть їхні «швидкі» розганятися за 35 секунд до 80 км/год. П’ятеро відповіли ствердно, а «Автоспецпром» заявив, що в Україні немає установ, які здатні це перевірити, і що мінімально необхідною потужністю двигуна є не менше 150 кінських сил. Закупівельники зробили висновок, що всі «швидкі» спроможні розганятися за 35 секунд до 80 км/год. незалежно від потужності двигуна.

Зрештою Міністерство 15 жовтня все ж погодило «Медзакупівлям» технічні вимоги без потужності двигуна, але з розгоном до 80 км/год. за 35 секунд.

Завдяки знесенню вимоги потужності двигуна не менше 145 кінських сил можливість узяти участь у подальших закупівлях отримали і «Автоспецпром», і його суперники.

Далі треба було розібратись з цінами, і «Медзакупівлі» зробили цікавий хід. Підприємство для аналізу ринку оголосило допорогові торги на «швидкі» обох типів, але не на всю партію, а лише по одному автомобілю кожного виду. На ці торги заявились по чотири-шість фірм, які запропонували ціни, нижчі від закупівель інших замовників України. На аукціонах всі учасники заявили свої ціни, після чого торги були відмінені без визначення переможців. Після цього провели переговори з учасниками, які відповідали технічним вимогам. Таку річ дозволяла процедура «ковідних» торгів.

У сухому залишку маємо наступний результат. Один із найбільших постачальників України «Автоспецпром» таки отримав свою левову частку, але не один. Також підряди отримали «Адамант Моторс Запоріжжя» і «Спец-Ком-Сервіс». Окрім демонополізації, вдалось отримати і прямий економічний ефект. Передньопривідні «швидкі» були придбані на чверть дешевше від інших «ковідних» закупівель у «Прозорро».

Отже, позбувшись вимоги, якій відповідав би тільки один постачальник, закупівельники отримали конкурентні тестові торги і міцну позицію на переговорах. А це дозволило збити ціни всіх трьох постачальників, включно із «Автоспецпромом». Користуйтесь рецептом)))

Постачальник Ціна угоди, грн. Опис «швидкої»

 

Кількість, од. Ціна, грн./од. Ціна в інших замовників
ТОВ «Автоспецпром» 225 780 000 типу B на базі Citroen Jumper 2х4 142 1 590 000 1 960 000
202 800 000 типу C на базі Citroen Jumper 2х4 104 1 950 000 2 663 000
ТОВ «Спец-Ком-Сервіс» 128 850 000 СКС-VWGL3H3-ШМДВ типу B на базі Volkswagen Crafter 4х4 75 1 718 000
81 822 000 СКС-VWGL3H3-ШМДС типу С на базі Volkswagen Crafter 4х4 39 2 098 000
ТОВ «Адамант Моторс Запоріжжя» 88 816 000 KrASZ-RMZ20B типу B на базі Renault Master 2х4 56 1 586 000 1 955 000
Усього: 728 068 000   416    

Довідково:

Фірма «Автоспецпром» входить до пулу компаній Германа Фісталя, чий батько відомий донецький професор Еміль Фісталь пов’язаний дружніми стосунками з уже колишньою головою комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяною Бахтєєвою (відома як представник Партії регіонів, а у межах минулого скликання була головою підкомітету з питань медичного страхування цього комітету, представляла «Опозиційний блок»).

Засновниками «Спец-Ком-Сервісу» є Сергій Калюш із Вишневого та Михайло Городових із Черкащини. Із 2011 року фірма натендерила 2,15 млрд грн., переважно в системі МВС.

Медичні обладнання і вироби «Спец-Ком-Сервісу» поставлять ТОВ «Здраво», ТОВ «Кінд Інтерслух Україна» і ТОВ «Діатех-Україна». «Обозреватель» пов’язував «Діатех-Україна» із Миколою Кузьмою, свого часу – помічником Сергія Пашинського і Раїси Богатирьової.

«Адамант Моторс Запоріжжя» заснований столичним ПП «Уні-Інвест» харків’янина Дениса Полякова. Першою фірмою керує Дмитро Хазей, а другою – Руслан Миронов.

Назва «швидкої» KrASZ вказує на нині ліквідований «Кременчуцький автоскладальний завод» («КрАСЗ»), який входив у групу компаній «АІС», пов’язану з двома колишніми нардепами Дмитром Святашем (Партія регіонів, «Відродження») і Василем Поляковим (Партія регіонів). Нині різні транспортні засоби під брендом KrASZ випускає ТОВ «ВО «Авто-Холдінг» Олега Шаблатовича, яким раніше володіла Лариса Святаш.

Медичні обладнання і вироби для «Адамант Моторс Запоріжжя» поставлять ТОВ «Сенте-Лаб», ПрАТ «Індар», ТОВ «МК «Емпіріка», ТОВ «Геосантріс», ТОВ «НМГ», ТОВ «Фірма «Технокомплекс», ТОВ «Катронік», ТОВ «Катронік Медікал» і ПрАТ «ТПК «Егроком».

Після публікації директор ТОВ «Ксенко Авто Продакшн» Олександр Кучерявін прокоментував «Нашим грошам» ситуацію:

«Це дуже добре, що ДП «Медичні закупівлі України» спромоглося добитися скасування антиконкурентних вимог щодо потужності двигуна автомобілів швидкої медичної допомоги (АШМД). Це реально розширило коло потенційних учасників. Але кінцеве рішення цього ДП щодо закупівлі «швидких» наводить на роздуми щодо неупередженості замовника.

Так, переговори з виробниками АШМД велися із вересня 2020 року і за цей час ми надали на численні запити ДП «Медичні закупівлі України» усі необхідні документи, і навіть ті, які не вимагаються діючим законодавством. Окрім того, ми погодилися на вкрай низьку ціну замовника, яка суттєво послабила рівень «швидкої», як щодо медичного салону, так і щодо комплектації медичним обладнанням у порівнянні із тими, що ми поставляємо по стандартній ціні.

24 грудня 2020 року на своїй офіційній сторінці у Facebook ДП «Медичні закупівлі України» повідомило, що акцептувало пропозиції виробників для закупівлі швидких, зокрема, на базі автомобілів Fiat Ducato, виробником яких є ТОВ «Ксенко Авто Продакшн». Але в подальшому нам так і не було надіслано договір для підписання, що вказує на те, що в останній момент керівництво ДП чомусь вирішило не закуповувати наші АШМД.

Це при тому, що на момент укладання договорів із ДП «Медичні закупівлі України» за підсумками 2020 року ТОВ «Ксенко Авто Продакшн» було другим в Україні за кількістю поставлених АШМД та кількістю отриманих контрактів на виробництво «швидких».

Станом на 18.01.2020 року ДП «Медичні закупівлі України» з надуманих причин не надало відповідь на запити щодо того, чому пропозицію ТОВ «Ксенко Авто Продакшн» було відхилено.

Вважаємо, що своїм незрозумілим вчинком ДП «Медичні закупівлі України» дискредитує себе на ринку, як чесний та незалежний організатор закупівель за бюджетні кошти».

Після публікації заступник директора ТОВ «Автоспецпром» Кирило Коморкін прокоментував ситуацію:

«Ціну у 1,59 млн грн за один автомобіль швидкої медичної допомоги типу B на базі Citroen Jumper вдалося досягти виключно у межах проєкту ДП «Медичні закупівлі України».

Перша причина економії – це розмір замовлення – майже 250 (!) автівок. Замовлення КНП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради» є у 7 разів меншим – 35 (!) автомобілів. Таким чином різниця пояснюється звичайним ефектом масштабу, тобто зменшенням витрат виробництва на одиницю продукції в результаті збільшення обсягів виробництва.

По-друге, майже всі постачальники й підрядники запропонували Товариству унікальні ціни в межах цього проєкту. Знижки надали низка підприємств по всій Україні, які в умовах пандемії COVID-19 вирішили допомогти державі. Спеціальні ціни в межах своєї програми корпоративної соціальної відповідальності надало ТОВ «Пежо Сітроен Україна», яке минулоріч разом з ТОВ «Автоспецпром» безкоштовно відремонтувало 100 «швидких» по всій країні.

До речі, навіть ціна у 1,96 млн грн за одну «швидку» типу В є нижчою за середню вартість аналогічних автівок на відкритих аукціонах Prozorro. У той час як інші виробники «швидких», у інтересах яких, скоріше за все, і була оприлюднена така негативна стаття про Товариство, збільшували вартість своїх автівок, «Автоспецпром» тримав ціни на рівні 2019 року попри значне знецінення гривні та збільшення попиту на медичне обладнання на фоні епідемії коронавірусу».

Анна Сорока, «Наші гроші»