Українці найбільше заплатять по RAB-тарифам обленерго Ахметова – 3 мільярди гривень
18.01.2021   //  

В 2021 році всі 25 обленерго, які перейшли на RAB, сукупно отримають 9,23 млрд грн гарантованого прибутку. Про це пишуть Сергій Головньов і Юрій Вінничук у «Бізнес.Цензорі«.

В Україні працює 32 обленерго. Перехід на стимулюючий RAB-тариф, в результаті якого виросли тарифи на розподіл електроенергії, НКРЕКП затвердила для 25 обленерго.

Третину всіх грошей від RAB-тарифів 2,9 млрд грн, отримає група ДТЕК Ріната Ахметова.

Шість державних обленерго отримають 1,74 млрд грн, або 18,9%.

Обленерго з групи VS Energy росіян Бабакова, Гінера і Воєводіна отримають 1,62 млрд грн (17,5%).

Обленерго братів Суркісів (Григорій Суркіс нардеп з ОПЗЖ) – 1,3 млрд грн (14%).

Обленерго Костянтина Григоришина – 1 млрд грн (11,6%).

«Закарпаттяобленерго» Юлії Льовочкіної (сестра Сергія Львочкіна з ОПЗЖ) – 275 млн грн.

«Волиньобленерго» Анатолія Бойка (син Юрія Бойка з ОПЗЖ) – 216 млн грн.

Нові тарифи на розподіл почали діяти з січня 2021 року. В них було включено стимулюючі RAB-тарифи.

В результаті тарифи на розподіл електроенергії, які сплачують всі під’єднанні до мереж обленерго споживачі, зросли на 15,9% для 1-го класу напруги (великі промислові споживачі) і на 32,6% – для 2-го класу (бізнес і населення).

Довідково: Що таке стимулюючі RAB-тариф (Regulatory Asset Base – регульована база інвестованого капіталу)?

Це гарантований прибуток обленерго, який включено в тариф на розподіл електроенергії. Його мета – стимулювати обленерго до модернізації своєї інфраструктури. Саме тому не менше половини цього прибутку щороку компанія зобов’язана направляти на інвестиції.

Довідково: хто не перейшов на RAB

На RAB-регулювання з 2021 року не перейшло сім операторів систем розподілу. Серед них два класичних обленерго – «Полтаваобленерго» Ігоря Коломойського та «Луганське енергетичне об’єднання» Костянтина Григоришина, а також компанії, створені під конкретних споживачів електроенергії.

Зокрема, це: великий споживач електроенергії «Укрзалізниця», ДПЕМ ПрАТ «Атомсервіс» Євгена Реліна, яка займається розподілом електроенергії в місті Южноукраїнськ, оператор систем розподілу «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» Ріната Ахметова, постачальник електроенергії на державні шахти – ДП «Регіональні електричні мережі», та оператор системи розподілу міст Новий розділ та Новояворівськ – ТОВ «Нафтогаз Тепло» (група НАК «Нафтогаз»).