Суд розглядає позов про скасування реєстраційних дій, завдяки яким змінився власник головного офісу «Укрбуду»
18.01.2021   //  

ТОВ «Укрбуд Девелопмент» звернулося до Госпсуду м. Києва з вимогою визнати протиправними та скасувати рішення державних реєстраторів стосовно чотирьох об’єктів нерухомості у центрі Києва. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень.

Йдеться про такі об’єкти:

  • нежитловий будинок (літера А) загальною площею 3041,5 кв м на вул. Пушкінська, 27;
  • флігель (адмін. будинок) 2-пов. (літ. Б) загальною площею 409 кв м на вул. Пушкінська, 25;
  • група приміщень № 27 (в літері А) загальною площею 91 кв м на вул. Пушкінська, буд. 25;
  • нежитлова будівля загальною площею 106 кв м на бульварі Тараса Шевченка, 4-В.

Ці об’єкти у 2020 році вибули із власності ТОВ «Регіональні ресурси», яке раніше повністю контролював екс-нардеп Максим Микитась, і перейшли у власність ТОВ «Кілментон».

Так, у лютому 2020 року київський нотаріус Олександр Золотих вніс ряд записів у держреєстрі стосовно усіх чотирьох об’єктів. Зокрема:

  • запис про іпотеку на підставі договору іпотеки від 14.02.2020, відповідно до чого ТОВ «Регіональні ресурси» передало в іпотеку вказані об’єкти для забезпечення невідомого зобов’язання перед компанією «Укрбуд Девелопмент», яка стала іпотекодержателем об’єктів;
  • запис про іпотеку за кредитним договором від 24.02.2014, укладеного між ТОВ «АН Траєкторія» і «Терра Банком» на суму 74 млн грн. У лютому замість банку кредитором «АН Траєкторія» стало ТОВ «Фінансова компанія «Арагон», а поручителем по цьому кредиту – «Укрбуд Девелопмент». Відповідно іпотекодержателем став «Арагон».

У подальшому 29 вересня 2020 року київський нотаріус Максим Юдін зареєстрував відступлення прав іпотеки з ТОВ «ФК «Арагон» на ТОВ «Фінансова компанія «Віртуоз» та вніс запис про право власності на вказані об’єкти на підставі договору купівлі-продажу за ТОВ «Кілментон».

4 грудня Госпсуд м. Києва відкрив провадження за позовом ТОВ «Укрбуд Девелопмент» про визнання протиправними та скасування вказаних рішень нотаріусів. Підготовче засідання призначене на 26 січня.

Нагадаємо, на вул. Пушкінська, 27 розташовується головний офіс корпорації «Укрбуд», яку раніше контролював екс-нардеп Максим Микитась. Як відомо, у жовтні 2019 року він отримав підозру у справі про аферу з квартирами для Нацгвардії. З жовтня 2019-го по листопад 2020-го Микитась перебував у СІЗО, поки не пішов на угоду зі слідством, ставши викривачем.

Максим Микитась раніше сам володів компанією «Регіональні ресурси», на яку були оформлені вказані нерухомі об’єкти у центрі столиці.

За словами адвоката Микитася, у той час, коли екс-нардеп був в СІЗО, корпоративними правами «Регіональних ресурсів» незаконно заволоділи, після чого нібито новий власник уклав згаданий вище договір іпотеки від 14.02.2020 з ТОВ «Укрбуд Девелопмент», вивівши на останнє всю нерухомість. За даними адвоката, займалися цим представники «Укрбуду», зокрема гендиректор корпорації Олег Майборода.

Наприкінці грудня 2020 року Микитась розповів в інтерв’ю «Цензору», що Майборода, а також інші топ-менеджери «Укрбуду» завели його у пастку. Микитась нагадав, що після того, як він став народним депутатом, він відійшов від оперативного управління корпорацією і передав ці функції своїми топ-менеджерам, «на них було оформлене майно, вони приймали рішення».

«Майно було оформлене на Майбороду, Якусевича і Мармиша. Олег Татаров відповідав за вирішення проблемних юридичних моментів, – пояснив Микитась. – У нього (Майбороди – ред.) була генеральна довіреність на моє майно, і я не міг подумати, що він посміє мене обманути… На нього були оформлені всі наші рахунки, до нього люди приходили за зарплатою, я дійсно протягом 2017-2019 рр був далекий від операційної діяльності», – зазначив він.

За словами екс-нардепа, завдяки діям вказаних топ-менеджерів ключові компанії «Укрбуду» перейшли у власність сусіда Майбороди – ресторатора Дмитра Федотенкова, який, за оцінкою Микитася, «по суті, звичайний адміністратор ресторанів з певною долею у бізнесі». «Він у своїй власності не має жодного ресторана, крім «Причалу», – зауважив Микитась.

«Майборода, Мармиш, Якусевич за участі Татарова переконували мене, що потрібно мати справу лише з Федотенковим. Він користувався їхньою повною підтримкою. Я розумів, що вже нічого не можу зробити. Майно на моїх менеджерах, вони вирішують», – розповів Микитась.

І додав, що саме тоді погодився укласти із Федотенковим три меморандуми, згідно з якими Федотенков мав здійснити інвестиції в обмін на свою долю: в «Укрбуд Девелопмент» – $35 млн, в об’єкт на Госпітальній – $2 млн, по «Арсеналу» – $11 млн.

«Всього Федотенков зобов’язався внести $48 млн, з яких $11 млн були моїми. Для добудови об’єктів «Укрбуду» потрібно було 1,2 млрд грн. Таким чином, інвестиції Федотенкова цілком дозволяли завершити всі об’єкти і перекрити всі ризики, при цьому ми зберігали більшість активів», – заявив Микитась.

Втім, за його словами ніхто вкладати кошти не збирався. Натомість, на Федотенкова і його підставних людей переписали дві ключові компанії корпорації «Укрбуд» – «Укрбуд Девелопмент» та «ІК «Укрбуд Інвест», та ще ряд активів, у т.ч. «Арсенал», частки у столичних ЖК «Едельвейс», ЖК «Подол Град Vintage».

«Юридично документи були складені таким чином, що я втрачав все, отримавши натомість нуль. Навіть у деяких документах вони підробили мій підпис», – зазначив Микитась.

Як відомо, у жовтні 2019 року власниками ТОВ «Укрбуд Девелопмент» стали Василь Польовий та Євген Дікін. Керівником компанії залишився Олег Майборода.

З вересня 2020 року власниками ТОВ «Регіональні ресурси» є Валентина Красножен (50%), Сергій Броністовський (25%), Ігор Дячок (12,5%) та Сергій Клєц (12,5%). З серпня 2020 року керівником фірми є Євген Турченко. До цього єдиним власником і керівником фірми була Валентина Красножен – теща Максима Микитася.

У свою чергу Ігор Дячок та Сергій Клєц пов’язані із ПАТ «Київське АТП 13003», де вони були головою правління та членом наглядової ради відповідно. «Київське АТП 13003» розташовується у Києві на вул. Перспективній (Брановицького), 3, де заплановано новий житловий комплекс. З 2019 року власниками АТП стали Дмитро Мармуляк та Станіслав Кузьменко. Забудовником ЖК на Брановицького, 3 значиться ТОВ «Расмус», кінцевим співвласником якого є Дмитро Мармуляк, що пов’язаний із нинішнім головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром. Також до ТОВ «Расмус» має стосунок нардеп від ОПЗЖ Вадим Столар.

Між тим Станіслав Кузьменко у 2019 році значився власником ТОВ «Стар Хаус», яке у 2019 році отримало містобудівні умови та обмеження на будівництво житлового комплексу на вул. Каунаській, 27 у Києві. Девелопером цього ЖК є «Київміськбуд». Зауважимо, що ділянка площею 7,74 га, на якій ведеться забудова, перебуває в оренді ТОВ «Укрбуд Інвест».

Власником ТОВ «ФК «Арагон» є ТОВ «Динекс», яким володіє Максим Решетун.

Власником ТОВ «Кілментон» є Кушніренко Юрій Віталійович з м. Знам’янка Кіровоградської області.